Életmód / Receptek / Táplálkozás

Ropogós kacsamell zöldséges tésztával

Ropogós kacsamell zöldséges tésztával

Ismerd meg a thai konyha egyik főétel specialitását. A titok a thai fűszerekben és jó alapanyagokban rejlik.

Hozzávalók 4 személyre

– 400 g kacsamell (kb. 3 mell) 
– 250 g metélt tészta (lehetőség szerint teljes kiőrlésű lisztből)
– 100 g zöld bab
– 1-1 db. sárga és piros édes paprika
– 2 karikára vágott újhagyma
– 3 evőkanál szójaszósz
– 2 evőkanál tamarind dzsúsz (tamarindusz terméséből készült)
– 1 evőkanál méz
– 1,5 teáskanál csili paszta
– 1 teáskanál olíva olaj
– 1 teáskanál szezámolaj
– fél teáskanál öt-fűszer por
– 2 zúzott gerezd fokhagyma
– szezámmag

Elkészítése

1. Helyezd a kacsamelleket egy vágódeszkára. Egy késsel több helyen vágjuk át a kacsamell bőrét (csak a felültét, ne vágjuk mélyen a húsig).

2. Egy kis keverő tálban keverjük össze a szójaszószt, mézet, csili pasztát, öt-fűszer port és a zúzott fokhagymát. Egyenletesen dörzsöljük át a kacsamelleket ezzel a fűszerkeverékkel.

3. Tegyük át a kacsamelleket egy edénybe. Fedjük le az edényt alufóliával, és tegyük a hűtőbe, pácoljuk minimum egy órát.

4. 15 perccel mielőtt készen állna a kacsa, tegyünk fel vizet főni a tésztának, majd a csomag utasításai szerint főzzük meg.

5. Míg a tészta fő, melegítsük elő a sütőt magas fokra (200 C), majd vegyük ki a kacsamelleket a pácból. A páclevet tegyük félre, később fel fogjuk használni.

6. Egy serpenyőben süssünk kérget a kacsamellek minden oldalára körülbelül 10 percig, alkalmanként megfordítva. Tegyük a kacsát sütőbe és még 10 percet süssük alufólia alatt. Amikor szép aranybarna színe lesz, kész a kacsamell.

7. Szűrjük le a tésztát. Egy éles késsel vágjuk vékony szeletekre a kacsamelleket.

8. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olíva olajat és a szezám olajat együtt. Adjuk hozzá a zöldbabot, paprikaszeleteket, újhagymát és süssük két percig.

9. Adjuk a zöldségekhez a pácot és a tamarind levet, és keverjük jól össze. Forraljuk fel.

10. Végül hozzáadjuk a tésztát is. A zöldséges tésztát forrón tálaljuk, ráhelyezzük a kacsamell szeleteket. Szezámmaggal, búzacsírával vagy zöld hagymaszár karikákkal díszítjük.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást