Az egészséges étkezés manapság könnyedén háttérbe szorul, hiszen annyira rohanósak a mindennapjaink. Ilyenkor jönnek jól a gyors, tápláló, mégis kalóriaszegény egytálételek!
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
A rizsdiétát 1939-ben Dr. Walter Kempner, az Egyesült Államokbeli Duke Egyetem orvoskutatója alkotta meg. Kempner megfigyelése alapján, azoknak az országoknak a lakói, amelyekben a rizs az elsőszámú gabona és táplálékforrás, jellemzően normális vagy átlag alatti BMI-vel rendelkeznek. Ezek az emberek nem küzdenek elhízással, magas vérnyomással, szív- és cukorbetegséggel. A diétát később Kitty és Robert Rosati, ugyancsak az egyetem táplálkozási szakértői adaptálták és egészítették ki edzésprogrammal, meditációval a radikális életmódváltás érdekében.
A diéta alapját teljes értékű, lassú felszívódású szénhidrátok, mérsékelt fehérjebevitel és alacsony zsírbevitel jellemzi, miközben laktató, tápláló rostokban gazdag fogások alkotják. A diétát sokan alacsony kalória-bevitele miatt támadták, ugyanis vannak olyan napok, amikor csak 800-1000 kalóriát szabad fogyasztani és ez hosszú távon egyértelműen nem fenntartható. Az Amerikai Dietetikus Szövetség szerint is napi legalább 1600 kalóriát kell fogyasztania a felnőtteknek ahhoz, hogy kielégítő legyen a táplálkozásuk, tehát látszik, hogy a rizsdiéta ennek a felét teszi ki.
Akkor mi lehet a megoldás?
Érdemes beépíteni a rizst az étrendedbe, nagyon jól jönnek a belőle összeállított egytálételek, melyek laktatóak, táplálóak, egészségesek és nem utolsó sorban gyorsan elkészülnek – azonban nem szabad túlságosan alacsony kalória-bevitellel társítanod őket.
