Rám–szakadék, a kalandvágyók kirándulóhelye

Rám–szakadék, a kalandvágyók kirándulóhelye

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Rám–szakadék, a kalandvágyók kirándulóhelye

Az egyik leghíresebb túrahely a Rám-szakadék. Ez nem véletlen, hiszen itt aztán tényleg olyan terepviszonyokat találunk, mely azoknak a vágyait is maradéktalanul kielégíti, akik nem elégszenek meg az egyszerű erdőjárással.

Amikor az ember képeket nézegetve álmodozik vadregényes tájakról, nem is sejti, hogy nem kell érte külföldre menni. Magyarország is bővelkedik az olyan területekben, melyek amellett, hogy kiváló túrázó helyek, lenyűgöző látványukkal is hozzájárulnak a felejthetetlen időtöltéshez. Ezek közül is az egyik leghíresebb a Rám-szakadék. Ez nem véletlen, hiszen itt aztán tényleg olyan terepviszonyokat találunk, mely azoknak a vágyait is maradéktalanul kielégíti, akik nem elégszenek meg az egyszerű erdőjárással.

Megközelítése

A szakadékot megközelíteni két településről is lehet, az első Dobogókő, a második Dömös. Ahhoz, hogy eleget tegyünk a felhívásnak, az utóbbit válasszuk, mivel a torlódás elkerülése érdekében a Rám-szakadék csak alulról felfelé járható. A turistaútvonalakon tökéletesen lehet tájékozódni, remekül felfestettek jól láthatóak. Dömösről elindulva kövessük a zöld-piros-sárga jelzéssel ellátott utat, amely elvisz minket a szakadék bejáratához.

Előrejutás

Innentől válik igazán érdekessé a túra. A Rám-szakadékban az előrejutást 2005-ig láncok segítették, ezekbe kapaszkodva tudtunk felfelé „törni” a kemény terepen. Ezek azonban nagyon elhasználódtak, itt-ott leszakadtak, így életveszélyessé vált a kirándulóhely. A fenntartó ezért rozsdamentes korlátra és létrákra cserélte azokat, így a kapaszkodás minden helyzetben megoldottá vált.

Megfelelő felszerelés

Ahhoz, hogy továbbhaladhassunk a zöld jelzésen, vagyis hogy bevehessük magunkat Magyarország egyik legnehezebb túraútvonalára, nem árt, ha odafigyelünk néhány dologra: a cipő kiválasztása különösen fontos. Ennek nem csak az az értelme, hogy ne legyen vízhólyagunk, ha utcai cipőben kíséreljük meg az átkelést- bár ez sem egy elhanyagolható szempont. Az út bizony döcögős, köves, helyenként csúszós és vizes, így a nem megfelelő cipő bizony rengeteg kellemetlenséghez, rossz esetben akár balesethez is vezethet.

Kiknek ajánlott a túra?

Kutyát be lehet vinni a területre, de ezt alaposan gondoljuk végig. A szakadékot a víz vájta ki a vulkanikus kőzetből, és még mindig csordogál, esőben inkább patakzik a tiszta, hideg forrás. Egy edzettebb, nagytestű kutya megbirkózik a feladattal, ám egy kisebb, a kiránduláshoz nem annyira hozzászokott eb nem fog tudni mit kezdeni a terepviszonyokkal. Ez azt eredményezi, hogy vinni kell, ami nem jó ötlet, tekintve, hogy mindkét kezünkre szükségünk lesz a szakadékon való feljutáshoz. A terep nehézsége miatt idősebbeknek sem kifejezetten ajánlott, hiszen sok helyen kell erősen kapaszkodva, a majdnem függőleges falon feljebb jutni.

Ne keseregjünk, ettől még nekivághat az egész család a túrának, nagyszülőstül, kisgyerekestül, mivel van lehetőség a szakadék kikerülésére. Míg a család edzettebbik fele kipróbálja mire képes a csimpaszkodós, csúszkálós, elemekkel küzdős útvonalon, a kevésbé kalandvágyók választhatják a sárga jelzésű ösvényt, amely a Lukács-árkon megy keresztül. Félreértés ne essen, ez a terület sem sétagalopp, de a szurdokhoz képest természetesen sokkal könnyebb. 

Ezen az úton haladva megkerüljük az Árpádvárat, és találkozhatunk a család „dzsungelharcos” kiképzésen sikeresen keresztül jutott másik felével, és újra együtt folytathatjuk az utunkat Dobogókő irányába. A terep meredeken emelkedik, a túra folyamán 112 méteres szintkülönbséget kell megtennünk, így méltán számíthatunk a másnapi izomlázra. Ha azonban feljutunk a hegy tetejére, csodálatos kilátás tárul a szemünk elé, melyet két helyről is- a Rezső kilátóról, illetve a túraút legvégénél lévő fenséges kilátást biztosító, betonozott párkányról- megtekinthetünk.

Ha autóval érkezünk a helyszínre, és ezért a kiindulási településre kell visszatérnünk, akkor a szakadékot és az árkot körútvonalként használva érhetünk célba. Azzal azonban számoljunk, hogy így valamivel hosszabb lesz az egyébként is kb. 4 órás túra, melybe, ha beleszámoljuk a megállókat, fotózásokra és a látványban való gyönyörködésre szánt időt, könnyedén hosszabbodhat akár 2 órával is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást