Egészség / Életmód / Lélek

Fa-rajz teszt: rajzolj egy fát és ismerd meg magadat közelebbről

Fa-rajz teszt: rajzolj egy fát és ismerd meg magadat közelebbről

Az alábbi teszt – bár hihetetlenül egyszerű és villámgyorsan sort keríthetsz rá – rengeteget elárulhat a személyiségedről. Nem csak azt vizsgálhatod a segítségével, milyen igazából a személyiséged, hanem azt is kiderítheted, melyek a legjellemzőbb tulajdonságaid.

Így láss neki!

Szükséged lesz egy rajzlapra, vagy egy írólapra – a méret lényegében mindegy, de az nagyon fontos, hogy teljesen üres papírral dolgozz. Az íróeszköz viszont teljesen mindegy – színes ceruzákat nem kell elővenned, ez a rajz fekete-fehérben készül.

Ezután már jöhet is a teszt legfontosabb része: rajzolj egy fát a lapra! Nincsenek szabályok, megkötések, egyszerűen hagyd, hogy a tollad vezesse az ujjaidat! (Az alábbiakban már az elemzés jön, ezért fontos, hogy csak akkor olvass tovább, ha a fád teljesen elkészült!)

Kiértékelés

Hova rajzoltál?

Ha hiszed, ha nem, már az is árulkodik a személyiségedről, hova rajzoltad a fát a papíron:

 • Amennyiben középre rajzoltál, te a jelen embere vagy, és pontosan tudod, mit akarsz, azt, hogy a céljaid eléréséért mit kell tenned. Hihetetlenül gyakorlatias tudsz lenni, de próbálsz mindig az arany középúton lavírozni, ritkán kockáztatsz nagyokat.
   
 • Ha bal oldalra és inkább a papír felső részére rajzoltál, úgy hajlamos lehetsz a túlzott óvatoskodásra, esetenként a gátlásosság is jellemző lehet rád. Csak ritkán avatkozol bele a dolgokba, te inkább a csendes megfigyelő vagy. Nehezen veszed rá magadat arra, hogy nyiss a világ és az emberek felé, és sajnos sokat rágódsz a múlton.
   
 • Amennyiben bal oldalra, de alulra rajzoltál, minden bizonnyal nehezen tudsz a jövőbeli terveidre koncentrálni. Ennek az az oka, hogy még mindig folyamatosan azzal foglalkozol, ami történt, nem pedig azzal, ami történhetne. Nehezen teszed túl magadat a sérelmeket, és hajlamos vagy rá, hogy túlságosan gyerekes felfogással állj a nehézségek elé.
   
 • Ha jobb oldalra, felülre rajzoltál, akkor te a jövőbe tekintesz, ami jó, de nem szerencsés, ha túlzásokba esel, hiszen így éppen a lényeges jelentől esel el. Dinamikusságodnak köszönhetően vonzó vagy az emberek számára, sok baráttal veszed körül magadat, és mondhatjuk, hogy elégedett vagy az életeddel.
   
 • Amennyiben jobb oldalra, de alulra rajzoltál, úgy makacs és konok vagy, erőteljesen ragaszkodsz a saját elképzeléseidhez. Ez néha óriási előny, máskor viszont hátrány, hogy nem vagy hajlandó engedni, hiszen a kompromisszumok mindenki életében fontosak. Ha nem vigyázol, önfejűséged odáig fajulhat, hogy minden lehetőséget elutasítasz majd, többek között azokat is, amik hosszabb távon jobbá tehetnék az életedet.

Fa-rajz teszt – Rajzolj és ismerd meg magadat közelebbről!

Mekkora fát rajzoltál?

Minél nagyobb fát rajzoltál, annál nagyobb önbizalommal és magabiztossággal rendelkezel. Ha jól láthatóan túlzásokba estél, a fa a teljes lapot kitölti, akkor nem árt kicsit magadba nézned: nem sok ez egy kicsit? Az egészséges magabiztosságra szükség van, de sajnos vékony a határvonal az egoizmus és az önhittség között.

Ugyanígy akkor sem árt mérlegelned, ha a fád alig észrevehető a papíron: a lehetőség adott volt, de te mégsem éltél vele… Ez vajon a valóságban is igaz rád?

Milyen fát rajzoltál?

Érdekes információkat tartogat rólad az is, milyen fafajtát rajzoltál! Ha nem egy hagyományosnak tekinthető fát vetettél a papírra, hanem különlegesebbet választottál, akkor bizony számolhatsz néhány érdekes jellemvonással:

 • A fenyőfa arra utal, hogy nehéz megközelíteni, hiszen hajlamos vagy arra, hogy túlságosan rideg és szúrós legyél a környezeteddel szemben. Ezt ellensúlyozza, hogy akit a közeledbe engedsz, azzal őszinte barátságot és hűséges kapcsolatot alakítasz ki.
   
 • Ha pálmafát rajzoltál, akkor aktívan teszel a céljaid eléréséért, de nyitottságod ellenére is gyorsan meghátrálsz, amikor ismeretlen, új helyzetbe kerülsz.
   
 • A fűzfa nagyon jellegzetes és különleges, de sokat elárul a személyiségedről és az életkedvedről: hajlamos vagy a depresszióra és az általános rosszkedvre. Bár intenzívek az érzelmeid, nem igazán tudsz velük mit kezdeni. Néha talán túl sokat agyalsz azon, mi áll a dolgok hátterében, ezért nem veszed észre a tálcán feléd nyújtott lehetőségeket.
   
 • A jegenyefa visszafogottságra utal, holott a jelenlegi életkörülményeid éppen arra sarkallhatnának, hogy az érzéseidet végre szabadon engedd. Persze nem könnyíted meg a saját dolgodat, mert mindig olyan célok elérése törekszel, amik nehezen megvalósíthatóak.

Fa-rajz teszt – Rajzolj és ismerd meg magadat közelebbről!

Ezt árulják el a részletek

Ahogy az életben, úgy a rajzon is a részletek számítanak igazán, hiszen azok világítanak rá arra, milyen rejtett jegyeket tartogat a személyiséged:

 • Ha a fa törzséhez képest túl nagy lombkoronát rajzoltál, akkor inkább az észérvekre hagyatkozol az érzelmeid helyett. Ha túl picit, akkor viszont nem használod eleget a szellemi képességeidet és a fantáziádat. Amennyiben arányos maradtál, úgy optimista vagy, és megtaláltad a harmóniát az életedben.
   
 • Ha nem rajzoltál lombkoronát, leveleket, akkor kiszolgáltatottnak érzed magadat, negatívan állsz a jövő elé. Viszont, ha az ágak ugyan csupaszak, mégis élettelinek tűnnek, akkor éppenséggel élvezed azt, hogy egyedül lehetsz. A részletgazdag levelek is árulkodóak, és természetesen az aprólékosságra, precízségre engednek következtetni.
   
 • Ha a fatörzsed túl vékony, akkor érzelmileg hamar kiadod magadat, és nagyon könnyű téged befolyásolni. Ha viszont túl vastag törzset választottál, akkor – bár helyén vannak az érzelmeid – hajlamos lehetsz a makacsságra.
   
 • Ha nem rajzoltál gyökereket, vagy talajvonalat húztál, akkor mások elvárásainak próbálsz megfelelni és visszafogod magadat. Ha a fához képest arányos gyökérzetet rajzoltál, akkor ösztönösen, helyesen cselekszel. Amennyiben túlzásokba estél, úgy teljesen az ösztöneid vezérelnek, és hajlamos lehetsz az indulatosságra.
   
 • Extrának számít, ha gyümölcsöket, virágokatmadarakat vagy más élőlényeket rajzoltál a fára. Előbbiek azt jelentik, hogy kreatív vagy és hatalmas fantáziával bírsz, míg a kedves kis állatok a családalapítás vágyát, esetleg a szoros anya-gyermeke kapcsolatot fejezik ki.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást