Praktikus tanácsok a vendégszoba kialakításához

Praktikus tanácsok a vendégszoba kialakításához

Címlap / Otthon / Dekor / Praktikus tanácsok a vendégszoba kialakításához

Annyiszor alszanak nálad a barátaid vagy az átutazóban lévő rokonaid, hogy már többször eszedbe jutott kialakítani nekik egy külön szobát a lakásban? Mielőtt nekifognál, néhány dolgot mindenképp érdemes szem előtt tartanod, és van pár tippünk arra az esetre is, ha nem túl nagy a rendelkezésedre álló alapterület.

Ilyen a tökéletes vendégszoba

A tökéletes vendégszoba központi része egyértelműen az ágy, hiszen az a cél, hogy a látogatóid tudjanak egy jót pihenni.

Azonban nem árt még néhány apró figyelmesség annak érdekében, hogy valóban jól érezzék magukat nálad.

Az ágy mellé feltétlenül állíts valamilyen éjjeliszekrényt, vagy ha nem fér el, akkor bármi mást, a lényeg, hogy a látogatók tudjanak rá pakolni.

Nem feltétlenül fognak este olvasni, de általában mindenki készít magának egy pohár vizet, feltölti a telefonját, és szeretne valamit látni is a sötétségben. Szóval a következő fontos kellék az éjjeli lámpa, ami talán még lényegesebb is, mint a komód.

Jól jön legalább egy szék, vagy egy kis puff, amire a vendégeid a ruháikat pakolhatják, de ha hosszabb távra fogadod őket, akkor a szekrény sem árt – biztos te sem szeretsz heteken át bőröndből öltözködni.

A kihúzatató kanapé ideális választás

Amennyiben nincs túl nagy helyed, illetve lehetőséged arra, hogy kialakíts egy különálló vendégszobát, úgy jó választás számodra a kihúzható kanapé.

Bár nem a legkényelmesebb lehetőség, néhány napra, egy-egy éjszakára tökéletes.

Sőt, sokan alszanak így a kis garzonjukban éveken keresztül, bár nekik feltétlenül érdemes egy jó minőségű kanapéra beruházni.

A vendégszobába a hagyományos, bővíthető ágyak tehát a célnak tökéletesen megfelelnek.

Ezt a helyiséget egyébként akár más célokra is felhasználhatod, a vendégszoba fele lehet pl. az otthoni irodád, vagy egybeépítheted az olvasósarokkal (főleg, ha vendégszobához méltóan közel a fürdőszoba), így máris kevésbé fogod úgy érezni, hogy túl nagy áldozat a kialakítása.

Egybenyitható kanapé a nappaliban

Amennyiben végképp nem tudsz egy teljes, vagy akár fél szobát rááldozni az alkalmanként érkező vendégekre, akkor a nappalidat kell újragondolnod.

Manapság szinte az összes nappaliba szánt kanapé bővíthetőnek készül – pontosan ezért.

A legtöbbjükön egyáltalán nem látszik, hogy könnyen kinyitható, és ággyá alakítható, ami a remek tervezésnek köszönhető.

Tény, hogy ezek a kanapék meglehetősen borsos áron kerülnek a piacra, de annál hasznosabbak: alsó részüket megtömheted ágyneműkkel, vagy más holmikkal, ráadásul este ti is kényelmesebben heverészhettek, ha nem csak az eredeti méret áll a rendelkezésetekre.

Persze némi kényelmetlenséggel jár, hogy a vendégek éppen a nappaliban pihennek, de ezt általában még mindig jobban díjazzák, mint a hoteleket, szállodákat.

Tárolásra is használhatod

A korábban említett otthoni irodán túl a vendégszobát még nagyon sokoldalúan ki tudod használni.

Mindenképpen olyan ágyat vegyél bele, aminek az alsó része beépíthető (vagy eleve kihúzható), ugyanis ide rengeteg holmit rejthetsz.

Térelválasztók segítségével korlátozhatod a szoba méretét, így szintén kihasználhatod a különálló területet.

Amennyiben nem hosszútávra fogadod a vendégeidet, jó ötlet a szobát beépített szekrénnyel gazdagítani, így megint csak maximálisan ki tudod tölteni a rendelkezésedre álló teret.

Persze ne pakolj be túlságosan intim dolgokat, de akit vendégül látsz, az bizonyára tiszteletben tartja a magánszférádat, és esze ágában sincs kutakodni sem a szekrényeidben, sem az ágy alatt.

Egyszóval ha nincs sok helyed, akkor bizony érdemes minden zugot kihasználnod a vendégszobában is.

Apró figyelmességek

A vendégszoba lehet egyszerű, letisztult, vagy éppen bohém, rusztikus, ez csak tőled függ. A stílus tulajdonképpen lényegtelen, de az apró figyelmességek és az összhang már messze nem az.

Ha vendégeid kedvében járnál, készíts oda számukra tiszta törölközőt, papucsot, poharakat és frissítőt (ha nem hoznak magukkal, akkor kozmetikai szereket is).

Az ágyneműt már előre húzd fel, a takarításra pedig mindenképpen keríts sort.

Szép gesztus lehet pár szál friss virágot betenni a szobába, nem beszélve a párnára tett pici csokoládéról, vagy néhány bekészített magazinról.

Persze ez már luxusnak tűnhet, és nem is kell rá figyelmet fordítanod, ha éppen a buliból hazaeső barátnődnek biztosítasz szállást.

De ha lenyűgöznéd a vendégeidet, akkor ezek az apró, mégis fontos figyelmességek sokat segítenek.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!