A tésztához:
– 4 tojássárgája
– 5 ek. vaj
– 170 g porcukor
– 1 kiskanál vaníliarúd kikapart belseje
– 12 ml tej
– 115 g finomliszt
– 50 g kukoricaliszt
– 1 kiskanál sütőpor
A töltelékhez:
– 25 dkg friss vagy fagyasztott piros ribiszke
– 3 evőkanál kukoricakeményítő
– 225 g porcukor
– 6 tojásfehérje
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Kenjünk ki egy 20-25 cm átmérőjű tortaformát, vagye gy hasonló nagyságú négyzet tepsit.
2. Egy tálba tegyük bele a lisztet, kukoricalisztet és sütőport. Egy másik nagyobb tálban keverjük össze a vajat a porcukorral, adjuk hozzá a tojássárgáját és kavarjuk, míg világosabb nem lesz. Keverjük hozzá a vaníliát. Fokozatosan adjuk hozzá a száraz összetevőket.
3. Öntsük a tésztát egy tortaformába. Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval, jó keményre. Közben adjunk hozzá 3 ek. porcukrot, így édes lesz a hab.
4. Egy közepes méretű tálban keverjük össze óvatosan a ribizlit (ne törjön össze), a porcukrot és a kukoricakeményítőt.
5. Óvatosan öntsük a ribizlis keveréket a tésztára, majd öntsük rá a habot is (egy kanállal oszlassuk el a tetején egyenletesen).
6. Süssük 35-40 percig, amíg a hab aranybarna nem lesz és a piskóta átsült. Hagyjuk hűlni, amikor langyos felvágjuk és fogyasztjuk!