Család / Életmód

5 para, ami a második gyermekednél már nem lesz

5 para, ami a második gyermekednél már nem lesz

Amikor az első gyermekedet várod, minden ijesztőnek tűnik. Mi van, ha nem jól veszed fel? És ha sír, neked pedig fogalmad sincs, miért? Egyáltalán honnan fogod tudni, mikor mit szabad neki enni adni? Ezer és egy kérdés cikázik ilyenkor az anyukák fejében, aztán ahogy telnek a hónapok, bebizonyosodik, hogy nincs mitől félniük.

Ezért amikor a második baba is megérkezik a családba, emiatt már senki sem aggódik; pedig az első gyereknél még nagyon ijesztőek voltak az alábbi dolgok.

Hogyan vigyázz rá

Az újszülött babák annyira törékenyek és picikék, hogy mindenkit félelemmel tölt el a gondolat, hogy véletlenül óvatlan lesz velük. Pláne, ha alapjáraton egy kicsit kétbalkezes vagy, és még a telefonodat is folyton elejted!

Ezért aztán minden újdonsült anyuka retteg attól, hogy hol és hogyan vegye fel a babáját, miként büfiztesse meg, és egyáltalán mit csináljon, ha fáj a hasa, vagy ha ok nélkül sír.

Nem egyszerű feladat, de másodjára már sokkal könnyebb ezt az utat bejárni, és nem tölt el akkora félelemmel, mint az elsőnél.

Talán ez az oka annak, hogy sokkal jobban ki is tudod élvezni az újszülött okozta boldogságot a következő gyermeknél. Még úgy is, hogy a figyelmedet már többfelé kell megosztanod.

Eltérni a menetrendtől

Minden újdonsült anyuka szeretne kitalálni egy menetrendet, ami alapján igyekszik elvégezni a napi tennivalókat. Ilyen terv az, hogy ha a baba alszik, akkor bizony neki is kell, különben nem lesz elég kipihent.

Vagy hogy legkésőbb este 10-ig ágyba kell tenni, mert ha nem, borul a menetrend akár napokig is, és akkor aztán senki sem pihen!

Amikor először eltérsz tőle, valószínűleg meg is bánod, de aztán hamar rájössz, hogy ez nem a világ vége. Nem lehet minden napot, minden órát előre betervezni, és nem is érdemes.

Noha a második babánál is igyekszel tartani valamiféle menetrendet, ekkorra már tudod, hogy ha éppen nem jön össze, hát az sem olyan nagy baj!

A terhességi súly leküzdése

A várandósság során mindenkire felszalad némi plusz kiló, és amikor megszületik a gyermek, neked pedig hetekig csak pihenni szabad, ijesztő a gondolat, hogy talán sosem fogsz megszabadulni a súlyfeleslegtől.

Elégedetlen vagy a külsőddel, csökken az önbizalmad, és mivel időt nem találsz az edzésre, így csak még jobban nyomaszt a dolog.

Aztán ahogy telnek a hónapok, rájössz, hogy nem kellett volna ennyire a szívedre venned a dolgot, ugyanis a fogyás mindenképpen beindul, ha figyelsz az étkezésre.

A második gyermekednél ez a gondolat már meg sem ijeszt, mert tudod, hogy ha egyszer sikerült leküzdeni a fránya plusz kilókat, másodszorra is fog!

Állandó stimulálás

Nem véletlen, hogy az első gyermekek általában sokkal sikerorientáltabbak és szorgalmasabbak, mint a többi gyermek.

A szülők ugyanis az első babánál mindent bevetnek a tanulásért és a fejlődésért.

Sok anyuka emiatt annyira igyekszik állandóan tanítani a gyermekét az alapokra, minél előbb, hogy teljesen rástresszelnek arra, ha nem kerül sor az esti könyvolvasásra vagy éppen a nyelvtanulós kártyajátékra.

A második babánál már ez az aggodalom is alábbhagy, hiszen belátják, hogy mindennek megvan a maga ideje!

Aggodalom a mérföldkövek miatt

Amikor azt olvasod, hogy más gyermeke 3 hónaposan meg tudott fordulni, a tiéd pedig még nem tette meg, természetes, hogy izgulni kezdesz.

Ugyanezt érezheted akkor, ha nem jön a foga, vagy nem beszél még, esetleg nem állt lábra, noha a többi hasonló korú gyermek igen. Aztán végül úgyis sor kerül rá, te pedig belátod, hogy kár volt stresszelni ezért!

A második gyermeknél ezt az idegeskedést már teljesen elengeded, mert tisztában vagy azzal, hogy nem minden történik a tankönyvek szerint. Minden gyermek más tempóban jut el a mérföldkövekhez, és ezzel nincs is semmi baj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást