Belefáradtunk! A WHO szerint utolért minket a pandémiás fáradtság

Belefáradtunk! A WHO szerint utolért minket a pandémiás fáradtság

Címlap / Hírek / Belefáradtunk! A WHO szerint utolért minket a pandémiás fáradtság

Mit is jelent ez?

Emlékszem, tavasszal még félelemmel és aggodalommal vegyes érzések kerítettek hatalmukba, amikor világszinten terjedni kezdett a koronavírus. Nem volt még ilyennel dolgunk a modern társadalmunkban, itthon próbáltuk kihálózni a ránk zúduló információkból, mi lehet igaz és helyes ebben a helyzetben. Nem estünk pánikba, nem kezdtünk el halmozni, de tartottuk a távolságot az idősebb rokonoktól, viseltük a maszkot, többször mostuk a kezünket. Ez a hozzáállás alaposan lazult nyáron – nem csak nálunk, mindenkinél. A külföldi nyaralásunkat sem mondtuk le, és ott is azt tapasztaltuk, hogy bár kevesebben vannak a turisták, az élet nem állt meg. Aztán közeledett az augusztus vége, ismét felröppentek a hírek, hogy terjedni kezd a vírus.

Mi azon izgultunk leginkább, hogy az óvoda rendben, nyugodtan el tudjon indulni. Ismét komolyabban vettük a maszkhasználatot (köszönhetően persze a szigorúbb rendeleteknek is), gyakran fertőtlenítünk, és próbálunk vigyázni a nagyszülőkre. Igyekszünk meglátni a jót ebben a nehéz helyzetben, de nekünk viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen az életünk alapvetően nem változott meg. A munkánkat el tudjuk végezni a házunkból, a hobbijainkat űzni tudjuk. A barátokkal is tudunk találkozni még, ha nem is megyünk annyi programra, mint korábban. Azonban nem mindenki jár ebben a cipőben.

Sokaknak tavasz óta semmi másról nem szól az élete, mint megélhetési gondokról, átszervezésről, újragondolásról, félelemről, aggodalomról, adott esetben gyászról. 

A védőoltás megjelenése hozhat változást

A szakértők szerint addig nem számolhatunk a vírus legyőzésével, amíg nem lesz olyan vakcinánk, ami tömeges elérhető a széles nagyközönség számára. Ez pedig a pozitív előrejelzések szerint is még hónapokba fog telni. Addig viszont kénytelenek vagyunk betartani a szabályokat. A szigorításokkal is szembe kell néznünk, ahogy az számos országban is történik jelenleg. Ez pedig rengeteg embernek még kilátástalanabbá teszi az életét. Nagyon megterhelővé válnak a mindennapjaik és növeli az ősszel egyébként is jelentkező fáradtság-érzetüket. 

A WHO néhány napja kiadott közleményében szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy Európában egyre jobban lazulnak korlátok, kevesebben vannak azok, akik betartják az előírt rendeleteket. Különösen azok, akiknek nincs a környezetében koronavírusos beteg, vagy olyan személy, akik súlyosabb tünetektől szenvedett volna, hajlamosak a kevésbé fegyelmezett viselkedésre. A motivációvesztés érthető, de sajnos ezzel együtt megjósolható az is, hogy a helyzet tovább fog romlani.

morgan23/istockphoto.com

Mindenkinél máshogy és máskor jelentkezik

Előbb-utóbb mindenki elveszíti a motivációját és a türelmét, ha a vírussal szembeni védekezésről beszélünk. Egyénfüggő, ezek a gondolatok mikor jelentkeznek: a tapasztaltok, az (érzelmi) intelligencia, az adott élethelyzet nagyban befolyásolja a hozzáállásunkat. Tavasszal mindenkit sokkolt az új felállás, a többség a kelleténél talán komolyabban is vette a védekezést, felkészülést. Azonban a körülmények már hónapok óta nem igazán változnak… Az új életformával szemben sokan megpróbálnak ellenállni, hiszen úgy érzik, személyes szabadságuk kerül korlátozásra a rendeletek által. Megszoktuk az új felállást, sokan megtanultak együtt élni ezzel a helyzettel, így aztán kevésbé vesszük komolyan a vírust.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy akik átélik a pandémiás fáradtságot, azok nem vírustagadók. Átlagos emberek, akiknek már nagyon elegük van a mostani helyzetből. 

Az elmúlt hónapokban rengetegen elveszítették a munkájukat, és kilátástalan helyzetbe kerültek. Ezt egy ideig lehet tűrni, de hosszútávon nem, és bizony sokaknak – érthető módon – fontosabb már az életszínvonalához való visszatérés, mint a hétköznapi védekezés. 

Mik a pandémiás fáradtság tünetei?

Kimerültség, demotiváltság, közönyösség, érdektelenség, ingerlékenység, nyugtalanság – csak néhány a pandémiás fáradtság tünetei közül. Fizikai megnyilvánulásai is lehetnek a problémának úgy, mint az evés- vagy az alvászavarok. A WHO szerint a pandémiás fáradtság eltérő mértékben jelentkezik országonként és társadalmi rétegenként egyaránt. A felmérések alapján már több mint az emberek felét érinti. Bár magától a vírustól inkább az idősebb korosztály szenved, a következmények a fiatalokat sújtják jobban. Számukra a kapcsolatépítés, a jövő felépítése alapvető fontosságú ebben az életkorban, ám erre a kilátástalan helyzetben nem igazán van módjuk, lehetőségük. Ez szintén hozzájárul a pandémiás fáradtság mélyebb megéléséhez.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást