Hírek / Stílus / Haj

A koronavírus kezdete óta neked is nagyon hullik a hajad? Íme a 4 legvalószínűbb ok

A stressz az oka mindennek

Több oka is van annak, hogy az elmúlt fél évben nők ezrei miért érzik úgy, hogy a hajuk sosem látott mértékben kezdett hullani. Szakértők szerint jelenleg az elsőszámú ok a stressz, ami pszichológiai és fizikai téren is nagy erővel bírt ránk az elmúlt időszakban. Ha sokat idegeskedsz és aggodalmaskodsz a fertőzés kapcsán, vagy olyan anyagi helyzetbe kerültél a koronavírus miatt, ami lelkileg megvisel téged, a hajhullás még erősebben megjelenhet.

Sőt, az sem ritka, hogy a hullás mellett azt tapasztalod, hogy a hajad egyáltalán nem növekszik. Erről az tehet, hogy a stressz hatására a növekedési fázis helyett a pihenő fázisba lépnek át a hagymáid. Így hiába akarnád épp most hosszúra növeszteni a tincseidet, nem fog sikerülni.

A koronavírus után

Az elmúlt időszakban derült fény arra, hogy azok, akik koronavírussal fertőződtek, a későbbiekben megtapasztalhatják a betegség egyik hosszú távú következményét. Ez nem más, mint a nagyfokú hajhullás, ami több szempontból is összefügg a fertőzéssel. Például a tápanyaghiány miatt: amikor a betegség hatására elveszíted az étvágyadat, megy a hasad, hányingered van, enni sem bírsz megfelelően, nem juttatod be a szervezetednek szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek később, a gyógyulásod után érezhetőek maradnak számodra.

Olvastad már?  6 dolog, amire rájöttem, mióta visszaköltöztem anyukámhoz a koronavírus miatt

Így a hajadon is tapasztalhatod, hogy erősen hullani kezd! De ugyancsak ezt a hatást okozza az is, ha erőteljes lázzal küzdöttél a koronavírus miatt, vagy akár egyéb betegségből kifolyólag. Általában 6 héttel a lázból való kigyógyulás után kezdődik meg a hajszálak hullása. Jó pár hétig is eltarthat, mielőtt ismét normalizálódik. 

Túl kevés alvás

Nem véletlenül használják sokan a „szépítő alvás” kifejezést: ha nem pihensz eleget, akkor a testeden is meglátszik majd annak hatása. Ha a koronavírus időszakában te is keveset aludtál, nem tudtad kipihenni magad, esetleg álmatlansággal is küzdöttél, úgy sajnos a hajad is megérezheti a negatív hatásokat. A hajhagymák működése összefügg az agyad cirkadián ritmusával. Ez az oka annak, hogy akik gyakran dolgoznak éjszakai műszakban, vagy rengeteget utaznak más időzónába, többször küzdenek hajhullással, mint mások. Ezért kell nagyon odafigyelni a pihenésre, különben sajnos a frizurád is elveszítheti eredeti fényét!

demaerre/istockphoto.com

Megváltozott rutin

Még azoknak is sokat változott a megszokott életvitelük, akiknek a munkája nem elvégezhető otthonról. A tavaszi szezonban teljesen lecsökkent a lehetőségünk a programokra, ráadásul rengeteg szülőnek kellett a háztartás és a munka mellett még az otthoni oktatással is foglalkoznia, ezért a szépségápolási rutinod biztosan neked is átalakult. Ez a változás érezhetővé válik a hajadnak is, hiszen míg korábban lehet, hogy volt időd kondicionálót használni vagy óvatosabban fésülködni, addig a tavaszi időszakban kevésbé volt erre lehetőséged. Ennek következménye pedig sosem rögtön, hanem pár hónap elteltével jelenik meg.

Olvastad már?  Koronavírus: Szerelem a kolera és szex a járvány idején. Így védekezik a pornóipar a vírus ellen

Mit tehetsz a hajhullás megállításáért?

Egy idő után neked is biztosan eleged lesz abból, hogy rengeteg hajszáladat veszíted el fésülködés közben, és hogy mindig ott van egy-kettő a ruhádon is. Az elsődleges, és egyben legfontosabb lépés, hogy légy mindig nagyon gyengéd a frizuráddal! Ne fésülködj gyorsan vagy erőteljesen, hiszen a hajhagymáidnak most extra odafigyelésre lesz szükségük. Ha hajszárítózol, csakis alacsony fokozaton használd, minden más hajformázót tegyél el a szekrénybe pár hétig.

Köztudott tény, hogy a kontyok és hajgumik gyorsabban megtörik a hajszálakat, ezért most, az őszi időszakban lehetőleg inkább hagyd mindig kibontva. Ezzel azt is eléred, hogy nem kerül túl nagy nyomás a fejbőrödre, ami szintén a hajhullást növelné egyébként. És ami nagyon fontos: ne felejtsd el D-vitamint szedni, és/vagy elég időt tölteni a napon, mert ennek hiánya is hozzájárul a hajszálak elvesztéséhez.