Egy kis óvszer történelem

Egy kis óvszer történelem

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egy kis óvszer történelem

Sokan vannak akik szeretik, de talán még többre tehető azon emberek száma, akik nem igazán rajonganak érte.

Azt, hogy ki melyik táborhoz akar tartozni, döntse el mindenki saját maga. Ami biztos, hogy a gumióvszer megjelenése, forradalmi áttörést hozott a szexualitásban.

A gumióvszer, másnéven koton, vagy kondom, igencsak nagy múltú történelmet tudhat magáénak. Az óvszert, eredendően is azért találták ki, hogy a férfiak máig egyetlen védekezési módszere legyen a szexben. Elsődleges célja, a különböző nem kívánt betegségek terjedésének megakadályozása volt, másrészt pedig máig ez az egyik legbiztosabb módszer a fölösleges terhességek kivédése ellen. Manapség már mindenféle fajtája és változata létezik: síkosított, bordázott, színes, ízesített, világító, sőt még zenélő és egyéb figura mintázatú gumikat is árúsítanak. Természetesen ez utóbbi fajták, nem kifejezetten a védekezést szolgálják.

Története

A mai óvszerek őseit, már a korai Egyiptomban is megtalálhattuk. Méghozzá I.e, 1000 körül. Ekkor még állati bőrből készült, és simán csak a nemiszervek köré tették, hogy védelmezze azt. Nem lehetett túl kényelmes megoldás egyik fél számára sem, praktikusnak sem éppen volt nevezhető, de mégis hitték, hogy segít meggátolni a különböző betegségeket. Valószínűleg tényleg hasznos lehetett, mert utána még, közel kétezer évig ugyanezzel a módszerrel védekeztek. Később a Rómaiak is átvették bizonyos válfajait. I.u. 200 körül pedig a franciáknál jelent meg az óvszer azon változata, melyet már tulok bőrből készítettek.

A nagy áttörést a szifilisz járvány időszaka hozta meg, amikor az betört Európába. Ekkoriban ugyanis élt egy olasz Gabrielle Fallopius nevű anatómus, aki első írásos jegyzékeiben, már egy vékonyabb vászonból készült burokról írt. Ennek a használtatát különösen fontosnak tartották és javasolták, ugyanis úgy hitték, hogy ez az egyetlen dolog ami meg tudja védeni a férfiakat a szifilisztől.

Később az 1500-as években, újabb forradalmi felfedezés következett. Rájöttek, hogy ha egy bizonyos kémiai oldatba áztatják a vásznat, és megvárják míg az a száradásával rátapad az anyagra, akkor sokkal jobban megőrzi tartósságát, és a különböző elszakadások ellen is nagyobb védelmet biztosít. Ezeket tekinthetjük tehát, a spermicid óvszerek ősének.

Az idő haladtával, az első írásos feljegyzések az 1700-as évekből származtak, amikor is fellelhető volt, hogy már nem vásznat, hanem különféle állati anyagokat használtak fel a kondom készítéséáre, mint például, a disznó, birka vagy kígyóbél, de nem volt ritka az sem hogy a macskák hugyhólyagjából állították elő az óvszert.

Ebben az évszázadban élt Casanova is, akiről már közismerten tudta mindenki, hogy ő rendszeresen használt különböző óvszereket. Nagy nőcsábász lévén, azért legalább a védekezésre odafigyelt, ami dícsértetes dolognak számított akkoriban. Magát a „condom” szót is ekkor szabadalmaztatták, először egy udvari könyvben találtak róla írásos jegyzeteket, amiből arra lehetett következtetni, hogy valószínűleg Condom eredeileg egy angol királyi orvos volt, II. Károly idejében. Valószínűsíthető, hogy ő talált fel akkoriban egy olyan eljárást, amivel megóvhatta a királyt a nemkívánatos csecsemő szaporulattól.

Az 1700-as évek végén megjelentek a piacon a kézzel készített óvszerek. Ezek legtöbbje ugyanúgy különböző állati belekből készült még, de már nagy népszerűségnek örvendtek. Viszont elég drágák voltak, és sokszor kellett őket újrahasznosítani. A forradalmi áttörést az óvszergyártás történetében, az 1800-as évek hozták meg. Ekkoriban kezdtek el ugyanis, igazi gumiból óvszereket gyártani. Erős, elasztikus anyagot készítettek belőle, ami lehetővé tette az olcsó tömeggyártást. Sorra jelentek meg a piacona különböző óvszer reklámok, és a biztonságos védekezés mellett szóló propagadnák. Az kondom használat népszerűvé vált.

1920-ig kézzel is készültek még óvszerek a tömeggyártás mellett. Persze ezek már közel sem voltak olan megbízhatóak mint a gépsoron előállított társaik. 1919 volt az év, amikor Egy amerikai úriember Frederick Killian latex gumiból kezdte el legyártani az óvszereket. Ennek nagy előnyei voltak hogy sokkal vékonyabbak, biztonságosabbak, kényelmesebbek és szagtalanok voltak mint elődjei. Ez óriási hatást váltott ki a felvásárlópiacon. Az emberek tömegesen rohamozták meg a boltokat, mindenki a világújító védekezési módszert akarta a magáénak tudni.

Az 1950-es évektől kezdve pedig megjelent a piacon a Durex, a máig legnagyobb óvszergyártó hatalom, és a világon először angliában piacra dobta a síkosított ma is használatos óvszert. Valódi népszerűségét viszont csak az 1980-as hullám hozta meg, amikor is bebizonyították hogy az óvszer legfőképpen az egyetlen védekező eszköz ami 100%-ban meggátolja a HIV virus fertőzését.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást