Otthonunk színei – A szürke szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Otthonunk színei – A szürke szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Címlap / Otthon / Dekor / Otthonunk színei – A szürke szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Úgy tartják, hogy öltözködésünk, aktuális ruháink színei rengeteget elárulnak rólunk. Megjelenésünk a belső lelki világunkat, az ÉNünket tükrözi. Ennek megfelelően, ha jól érezzük magunkat bőrünkben, akkor környezetünkre, harmonikus megjelenésünkkel pozitívan hatunk, míg ha kaotikusnak éljük meg átmenetileg életünket, akkor az öltözékünk is diszharmonikussá válik. És ha ezt a gondolatmenetet akár saját otthonunkra is lefordítjuk – bizony be kell látnunk, hogy lakásunk aktuális színei nem csak árulkodnak rólunk, de akár azok átalakításával, talán még életünk megváltoztatását is elérhetjük. A nagy „színválasztó” sorozatunk aktuális fejezete is éppen ezen próbál segíteni!

Terápiás hatás, színpszichológia

A szürke szín a hidat jelképezi a fekete és a fehér között, ezért épp úgy kiérezhetjük belőle az elutasítást, mint a kedveltséget, a fiatalságot és az öregséget, vagy akár a férfiasságot és a nőiességet is, ezért a kompromisszum színeként is tekintünk rá. Az ártatlanság és a szigorúság találkozik a szürkében, s talán épp emiatt puritánnak, unalmasnak is gondolhatják sokan, és hiszik azt, hogy nem rendelkezik igazán saját karakterrel. Pedig a szürke szín szépen ellensúlyozza a dolgok túlbonyolítását, stabilitást ad, ezért ajánlott szín az érzelmi kitörések kompenzálására is. A kreatív egyéniségeknek inspirációt ad, azonban mély és egysíkú tónusai depresszíven hathatnak a mindennapjainkra, ezért ezektől érdemes óvakodni!

Így használd a szürke színt az otthonodban!
Galéria / Így használd a szürke színt az otthonodban!

A szürke a lakberendezésben

Otthonainkban a szürke nemes eleganciája és más színekkel történő könnyű társítása miatt egyre többször bukkan fel. Talán épp ezért már elsődleges színként is kiválóan alkalmazhatjuk, de hálás árnyalatként funkcionál a háttérben is. Érdekes, hogy ha karaktert kívánunk adni otthonunknak, akkor tökéletes választás lehet akár az antracit szürkét választanunk a teljesen semleges, sárgás szürke helyett. Egyre többször jelenik meg otthonunkban a szürke szín a beton elterjedésének is köszönhetően, sőt még gyerekszobákban is kísérletezhetünk vele egy-egy pasztell vagy akár élénkebb árnyalat mellett is. Ha hálószobánknak inkább egy túlzottan nőies megjelenést terveztünk, a szürkével ügyesen tudjuk kompenzálni ezt a finom megjelenést. Tulajdonképpen bárhogyan is csűrjük-csavarjuk, gondolhatunk rá úgy is, mint az új fehérre, hiszen tényleg minden szín illik hozzá, a közömbösebb árnyalatoktól egészen a vibráló tónusokig.

És ha már szót ejtettünk a betonról, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a loft stílus előszeretettel használja ezt az árnyalatot az ipari anyagainak és kiegészítőinek köszönhetően.

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!