Család / Életmód

Az otthonszülés tényleg a legbiztonságosabb szülési forma? Interjú Auxner Beatrix bábával

Az otthonszülés tényleg a legbiztonságosabb szülési forma? Interjú Auxner Beatrix bábával

2011-ben megszületett a szabályozás az otthonszülésről, melynek értelmében ha nem áll fenn semmilyen, a rendeletben foglaltak szerinti kizáró ok, a kismama legálisan választhatja a szülésnek ezt a formáját. A világ számos országában teljesen elfogadott és támogatott az otthonszülés, nálunk azonban még mindig nagyon megosztó téma. Auxner Beatrix független bábával beszélgettünk a kérdésről.

Melyek a legfontosabb különbségek a kórházi és az otthonszülés között?

A legfontosabb különbség a szüléshez való hozzáállásban van, és ebből fakadóan a szüléskísérés módjában. Ma a kórházakban technokrata szülésvezetés történik, a szülőnőt gyakran betegként kezelik, mintha a teste egy tárgy, egy gép lenne. A szülőnő kompetenciáit ritkán veszik figyelembe, egy központilag előírt protokoll alapján vezetik a szülést. Mi, bábák, akik otthonszülést kísérünk, azt valljuk, hogy a szülés egy olyan természetes folyamat, amely akkor is megtörténik, ha nem végzünk el különböző beavatkozásokat.

Amennyiben a szülőnő biztonságban érzi magát, és olyan segítők veszik körül, akik kompetensnek gondolják őt a saját testével és a szülésével kapcsolatban, úgy a szülés komplikációmentesen szokott történni. Ráadásul a bábák általában mind szültek már, ezért pontosan tudják, min megy keresztül az anya, akit támogatnak. Marsden Wagner amerikai gyermekgyógyász, aki 20 éven át szülészként is dolgozott és a WHO anya-gyermek szekciójának volt az igazgatója, a következőket mondta: „A legnagyobb önrendelkezést, döntési szabadságot kell biztosítani az anyáknak a szülés lefolyásában, át kell engedni a szülésznőknek a szüléssegítői szerepet, és az orvosi jelenlétet minimálisra kell csökkenteni.”

Általában kik és miért választják a szülésnek ezt a formáját? Gyakori első babánál az otthonszülés?

Változó, hogy kik választják, de a felsőfokú végzettségűek nagyobb arányban döntenek az otthonszülés mellett. Gyakori, hogy negatív vagy akár traumatikus kórházi szülés után fordul hozzánk valaki azzal, hogy velünk szeretne szülni. Véleményem szerint emelkedett az első babás otthonszülések száma, az én statisztikámban az évi születésszám egyharmadát teszik azok a babák, akik első gyerekként születnek.

Milyen esetekben ajánlott inkább kórházi körülmények között szülni, melyek lehetnek az otthonszülés kizáró okai?

Az otthonszülés kizáró okait rendelet szabályozza. Kiemelnék néhányat: előzetes császármetszés, elől fekvő méhlepény, a várandóssággal, szüléssel összefüggő akut vagy krónikus betegség, magas vérnyomás, diabetes mellitus, intauterin magzati retardáció, többes várandósság, kóros NST, fekvési rendellenesség.

Sokan azért tartanak az otthonszüléstől, mert ha egy esetleges komplikáció esetén mégis kórház lesz a vége, negatívan viszonyulnak majd hozzá az intézményben. Mennyire lehet valós ez a félelem? 

Amennyiben valakiben megfogalmazódik ez a félelem, érdemes a bábával konzultálnia. Több pozitív élményem van ezzel kapcsolatban, és ez úton is köszönet azoknak az orvosoknak és szülésznőknek, akik támogatóan fogadták az anyákat. Az a tapasztalatom, hogy amikor meghallják az előzményeket, figyelembe veszik, hogy az anya otthon szeretett volna szülni, és a körülmények mérlegelése mellett odafigyelnek a kéréseire.

Ha valaki az otthonszülés mellett dönt, feltétel, hogy autóval 20 perc alatt elérhető legyen egy kórház. A tervezett otthonszülések nagyjából milyen arányban végződnek végül kórházban, és ennek általában mi az oka?

Mi ugyanazzal a statisztikai aránnyal dolgozunk, mint a külföldi bábák. A megkezdett otthonszülések kb. 10 százaléka végződik kórházban. A leggyakoribb ok a kifáradás – ez a szülés bármelyik szakaszában előfordulhat, és nem jelent közvetlen veszélyhelyzetet. Az illetékes kórházat egyébként a 37. hétig tájékoztatni kell a tervezett otthonszülésről.

Azokban az esetekben, amikor a tervezett otthonszülésből mégis kórházi szülés lesz, a bábák a kórházban is részt vehetnek a szülés kísérésében?

A jelenlegi rendszerben az intézményi kereteken kívül dolgozó független bába nem vehet részt szakmailag a szülésben. Amennyiben az adott kórház lehetőséget biztosít arra, hogy két kísérő személy is jelen legyen a szülésnél, akkor mint dúla tudja tovább támogatni az anyát.

A médiában szinte csak azok az esetek kapnak visszhangot, amikor valami komplikáció adódik otthonszülés során. De mit mond a statisztika az otthonszülésekről a kórházi szülésekkel összehasonlítva?

A kórházi adatokkal nehéz az összehasonlítás, mivel a szülésszámok nincsenek arányban egymással. Ezen kívül az erre vonatkozó kórházi statisztikák ritkán látnak napvilágot.  Azt a bizonyos vállelakadás miatt halálesettel végződő otthonszülést a sajtó olyan módon kommunikálta, hogy figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy kórházban évente 4-5 baba hal meg hasonló okból. Sajnos ez egy előre nem látható és utólag nehezen korrigálható komplikáció.

Angliában az NHS (National Health Service) tavaly decemberi hivatalos ajánlása szerint az alacsony kockázatú kismamák és babáik számára a szülés legbiztonságosabb formája az otthonszülés. A britek mellett Hollandiában, Dániában és több nyugati országban is teljesen elfogadott és államilag támogatott ez a szülési forma, míg itthon csak 2011 áprilisa óta lehet egyáltalán legálisan intézményen kívül szülni. Szerinted mi az oka ennek a hatalmas hozzáállásbeli különbségnek?

A különbség az ellátórendszerben és a szemléletben van. A nyugati országokban a bábáknak autonómiájuk van a szülészeti ellátásban, míg nálunk ugyanazzal a diplomával a szülésznő az orvos szülészeti asszisztense. Nem hozhat önálló döntéseket, a szüléseket csak orvos jelenlétében vezetheti le.  Külföldön az orvost csak akkor hívják, ha olyan komplikáció merül fel, amihez az ő tudására van szükség.

A kórházak finanszírozási rendszere és a hálapénz jelenléte sem segíti a változásokat. Angliában több kórházban ki van függesztve egy plakát, ami az otthonszülés előnyeire hívja fel a figyelmet, nem utolsó szempontként megjegyezve, hogy olcsóbb, mint a kórházi szülés. Sajnos nálunk a TB nem támogatja az otthonszülést, ami diszkrimináció azokra nézve, akik havonta fizetik az egészségügyi hozzájárulást. Arról nem is szólva, ha egy anya RH negatív vércsoportú és a szülés során ellenanyagra van szüksége, a kórházban ingyen megkapja, míg az otthon szülő nőnek 13.500 forintért kell megvásárolnia.

Auxner Beatrixet gyermekkorától kezdve nagyon foglalkoztatta a szülés, születés misztériuma. Második gyermeke születésekor érezte úgy, hogy egyszer mindenképpen a szülések körül szeretne dolgozni. A 6. gyermeke születése után részt vett a Napvilág Születésház dúla-képzésén, és ezután nem volt kétsége, hogy bába szeretne lenni. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán végzett szülésznő szakon. 

12 éve kísér otthonszüléseket, éveken át dolgozott Geréb Ágnes mellett, akinek rengeteget köszönhet és büszke arra, hogy a tanítványa lehet. A hat gyerekéből kettő már családos, öt unokája van, és januárban érkezik a hatodik. Unokái közül kettő otthon született az ő kezébe. Független bábaként dolgozik, de ha felkérik, dúlaként kórházi szüléseket is kísér.

Mennyire bonyolult az ügyintézés, ha valaki az otthonszülés mellett dönt?

Az ügyintézés nem bonyolult. Amennyiben valaki otthon szeretne szülni, célszerű felvennie a kapcsolatot valamelyik szolgáltatóval vagy a hozzá legközelebb lakó bábával. A szolgáltatók mindegyike tart tanfolyamot, az ezen való részvétel tulajdonképpen feltétele az otthonszülésnek. Ki kell tölteni egy adatlapot, amit a szolgáltató aláírva visszaküld a kismamának, majd egy-egy példányt át kell adni a védőnőnek és a gyerekorvosnak. A kórház felé a bejelentést a szolgáltató teszi meg. Szülés után kiállítunk egy igazolást, mellyel a baba anyakönyvi kivonatát lehet igényelni.

Tervezett otthonszülés esetén hogyan alakul a felkészülés?

Várandósgondozást egyelőre csak a bábaszolgáltató végezhet hivatalosan. 2014. július 1-je óta az alacsony rizikójú várandósoknak elegendő, ha háziorvoshoz és védőnőhöz járnak, a házorvos írja meg a szükséges beutalókat is.

Mivel én nagyobb távolságra is elmegyek szüléshez, így a gondozás nem mindig egyszerű, gyakran csak telefonos tanácsadásra korlátozódik, de természetesen személyes konzultációra is van lehetőség igény szerint. A bábai gondoskodás nem csupán a testi történésekre korlátozódik, a lélekápolás is hozzátartozik.

A lakásnak milyen feltételeknek kell megfelelnie? Például egy harmadik emeleti, lift nélküli panelban lehetséges az otthonszülés?

Van néhány előírás (fűthető szoba, WC, kád vagy zuhanyzó), de az nagyon ritka, hogy egy lakás ne felelne meg. Harmadik emeleti panelban is lehet szülni. A leggyakoribb probléma az szokott lenni, hogy messzebb van a kórház, mint 20 perc. Ilyenkor keresni kell egy olyan ingatlant, ami megfelelő távolságra van. Természetesen nagyszülők, rokonok, barátok segíthetnek ebben.

Az ország egész területén van lehetőség ezt a szülési formát választani?

Sajnos az ország keleti része kedvezőtlenebb helyzetben van, mint a középső vagy a nyugati. A legtöbb bába Pest megyében dolgozik, kettő van Csongrád megyében és további kettő Győr-Moson Sopron megyében. Ettől függetlenül igyekszünk az igényeknek megfelelni, lehetőség szerint mindenkihez eljutni, de a távolságok miatt ilyen esetben is megoldás lehet egy bábához közelebbi lakást találni.

A bábáknak milyen szakmai és egyéb feltételeknek kell megfelelniük?

Alap- vagy felsőfokú szülésznői szakképesítéssel kell rendelkezniük és szerepelniük kell az egészségügyi dolgozókról szóló működési nyilvántartási rendszerben. Ezen kívül igazolniuk kell két éven belüli újszülött, csecsemő, valamint felnőtt újraélesztési tanfolyam elvégzését. Biztosítással is rendelkezniük kell a szolgáltatón keresztül.

Mi az anyagi vonzata az otthonszülésnek?

Mivel az OEP semmilyen módon nem támogatja az otthonszülést, ezért fizetni kell a szolgáltatónak. A négy szolgáltató közül egynél 180.000 forintot, a többinél pedig 150.000 forintot. Az árban benne van a felkészítő tanfolyam díja azoknak, akik először szülnek velünk, az általunk felajánlott 30. és 37. heti konzultáció (igény szerint több), a rendelkezésre állás díja, a szülés, a szülés utáni látogatás és a PKU szűrés (anyagcsere szűrővizsgálat a babánál). Ezt a kiadást még megterheli az útiköltség, amennyiben valaki messzebb lakik a bábától, valamint az esetleges Anti-D injekció ára. Ez a pénz nem a bábáké, hanem a szolgáltató fenntartására megy (fizetések, járulékok, biztosítás, könyvelői díj és egyéb kiadások havi szinten). Véleményünk szerint ez az összeg nem több, mintha valaki privát orvoshoz járna, valamint orvost és szülésznőt fogadna a kórházi szüléséhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást