Otthonszülés Nyugat-Európában

Otthonszülés Nyugat-Európában

Címlap / Életmód / Család / Otthonszülés Nyugat-Európában

Az otthonszülés kérdése nálunk kifejezetten megosztó témának számít.
Éppen ezért itt sem szeretnénk véleményt alkotni a kérdésben, mindössze megosztani néhány információt, hogy más országokra – tőlünk nyugatra – hogyan valósítják meg mindezt.

Otthon szülés – normál szülés

Több nyugati országban bevett gyakorlat, hogy a szülés folyamatánál azt tartják alapnak, hogy a nők otthon szüljék meg a gyermekeiket.
Vagyis sok helyen gyakorlat az, hogy nem kérdés a szülés kiindulási pontja, mivel az a szülő nő otthona és nem eleve a kórház.

Orvosi készenlét

A szülő nő és a születendő baba biztonsága érdekében természetesen megtesznek minden óvintézkedést, hogy minden rendben legyen.
A szülés megindulásakor be kell szólni a kórházba, hogy készüljenek fel, és ilyenkor egy mentő, teljes orvosi felszereléssel készen áll.

Komplikációk

A készenlétben várakozó mentő azonnal elindul a szülés helyszínére, amint a szülés folyamatában bármiféle komplikáció adódik.
Ugyanilyen komplikációnak számít az is, ha a szülés a tervezett időnél láthatóan tovább tart – ilyen esetekben a kórházban vezetik le a szülést.

Kamerák

Kifejezetten gyakori az otthonszülést előnyben részesítő országokban, hogy a szülési folyamat eseményeit kamerán keresztül követik, és az ott látott információk alapján készülnek fel a mentők, illetve maga a kórház is a szülő nő fogadására.

Eleve kórházban szülés

Több országban is kifejezetten bonyolult elintézni magunknak azt, hogy eleve kórházban szülhessünk.
A döntést szakmai indokokkal kell alátámasztani, ilyen például az ikerterhesség, a terhesség alatti cukorbetegség, vagy egyéb más, előre látható probléma esélye.

Szülési szabadság

Érdekes, hogy ugyanezekben az országokban lényegesen rövidebb az az idő is, amit az édesanya a szülés után otthon tölt addig, amíg nem áll újra vissza a munkába.
Több helyen ez az idő nem évekbe, sokkal inkább hónapokban vagy hetekben mérhető.

Melyik az ideális?

Nehéz kérdés, hogy melyik mellett szól több érv: a szülést nem betegségnek, hanem természetes folyamatnak kezelő otthonszülés vagy a biztonságra és a mindre felkészülést előtérbe helyező kórházi folyamat a jobb.
Annyi biztos, hogy a nyugat-európai modell a kettő ötvözete, így mindegyik oldalból tartalmazza annak előnyeit, de mindkét esetben kizárni próbálja a hátrányokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást