Nyaralás sátorral – 5 tipp, hogy felhőtlen legyen

Írta: ,

A legtöbben maximum a fesztiválok idejére vesszük elő a sátrat, de sokan még ekkor is inkább más szálláslehetőség után néznek. Pedig kevés nyugtatóbb kikapcsolódás létezik, mint egy hétvége a természet lágy ölén. Cikkünkben adunk pár tippet, mire érdemes figyelned, hogy biztosan ne az idegeskedésről szóljon a sátras pihenés!

Válassz megfelelő kempinget! Kép forrása: tumblr, dailydoseofstuf

1/5 Válassz megfelelő kempinget!

A hegyekben, erdőkben lévő romantikus vadkempingezés valójában igen keveseknek jön be. Az élvezhető sátrazáshoz alapvető az ideális kemping kiválasztása, melyhez segítségül hívhatsz néhány gyűjtőoldalt, ahol feltüntetik az egyes kempingek minősítését. Ezeket a szálláshelyeket is csillagokkal különböztetik meg egymástól, akárcsak a hoteleket.

Arra is figyelj, hogy olyan kempinget válassz, amelynek a közelében legalább egy kisbolt található, mert ha van is közös hűtő, oda csak véges számú étel fér be, és néhány dolgot mindenképpen frissen kell majd beszerezned.

Ne spórolj a sátoron! Kép forrása: wanderlog.org

2/5 Ne spórolj a sátoron!

Ha még a sátorvásárláson sem vagy túl, azt tanácsoljuk, hogy ne feltétlenül a legolcsóbbat válaszd. Senki sem szeretné, ha az első nagyobb szélben ráborulna az ideiglenes szállása, ezért figyelj oda, hogy megfelelő merevítésű sátrat válassz.

Legalább ennyire fontos, hogy a sátorponyva vízlepergető anyagból készüljön, esetleg dupla falú, vagy dupla aljú legyen a sátor, hogy a beázástól se kelljen tartani.

A felállításnál figyelj arra, hogy megfelelően cölöpözd ki a sátrat – hiába lehet néhány perc alatt összerakni a modern dómsátrakat, amelyek látszólag nagyon strapabíróak, az igazi tartását a cölöpökkel való kikötözése adja.

Csomagolj praktikusan! Kép forrása: tumblr

3/5 Csomagolj praktikusan!

Az egyébként sem palota méretű sátorban nem fog elférni több bőrönd és sporttáska, ezért különösen fontos, hogy ne vigyél magaddal felesleges dolgokat. A kempingezés előtt érdemes pontos listát készíteni akár még arról is, hány szett ruhára lesz szükség az üdülés során.

Akármennyire is jó időt jósolnak, meleg ruhát, pulóvert mindenképpen csomagolj, mert az éjszakák hűvösek lehetnek. A nagyobb táskában/bőröndben soha ne hagyj értékeket, legyen nálad egy kisebb táska, amit mindenhová magaddal vihetsz, főként ha egy fesztiválon sátrazol.

Csomagoláskor minden holminál gondold meg kétszer, hogy valóban szükséged lesz-e rá, és mennyire lennél szomorú, ha az adott dolgodnak lába kélne.

Kemping-ételek Kép forrása: tumblr, lostinamerica

4/5 Kemping-ételek

Ha főzni is szeretnél, ne felejtsd el, hogy nem minden kempingben engedélyezett a tűzrakás, ezért kempingtűzhelyet is vinned kell magaddal az útra.

Ha egy fesztiválra költözöl be sátorral, valószínűleg erre nem lesz szükséged, hiszen az ételes bódék tucatjai között biztosan találsz magadnak kedvedre valót, hasonlóképpen, ha a Balatonon üdülsz.

Vízhez a legtöbb fesztiválon és kempingben ingyen is hozzájuthatsz, de azért néhány palack ásványvízzel is érdemes készülni.

Tartsd be a házirendet! Kép forrása: flickr, Mark A Coleman

5/5 Tartsd be a házirendet!

Elsőre kicsit furcsának tűnhet, de a kempingeknek is van saját házirendjük, amelyek elsősorban egymás, és a környezet védelme miatt születtek meg. Ha nem egy fesztiválon vagy, este 10 után már nem illik nagy zajt csapni a kempingben, hogy ne zavard a többieket.

Szemetelni, az állatokat, növényeket megsérteni minden kempingben szigorúan tilos! A fák törzsébe nem cölöpözheted be a sátradat, hiszen az könnyen a fa pusztulásához vezet, ha pedig természetes víz van a közelben, semmiféleképpen ne moss benne mosószerrel vagy mosogatószerrel, mert azzal megmérgezheted a vízi élőlényeket.