5 dolog, amit sose csinálj egy hotelszobában – Ha fontos az egészséged

Írta: ,

Egy kellemes hotelszoba igazán pihentetővé teheti a nyaralást, de van néhány dolog, amire nem árt figyelni, ha nem akarsz néhány kevésbé kellemes emlékkel, esetleg egy fertőzéssel hazatérni a vakációdról.

1/5 Ne felejtsd csekkolni az ágyat!

Még a legelegánsabb szállodában is előfordulhat, hogy valaki nem figyelt, nem vett észre valamit, vagy éppen az előtted ott megszálló hozott magával bogarakat.

Egy utazási blog szerkesztője azt javasolja, hogy a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érkezéskor tedd a bőröndödet a fürdőkádba, majd alaposan forgasd át az ágyat – így, ha kellemetlen meglepetést találsz is, biztos lehetsz abban, hogy azt nem viszed a ruháiddal át a másik szobába, vagy még rosszabb esetben haza.

2/5 Ne használd a díszpárnákat!

Sok hotel fáradozik azon, hogy a szobáit otthonosabbá tegye, ennek pedig egy egyszerű és látványos módja a díszpárnák használata.

Ám ezeket semmiképpen sem javasolt alvópárnaként használni, mivel a nem levehető huzat megtisztítása szinte lehetetlen, így biztos lehetsz benne, hogy más vendégek is pihentették már az arcukat a textílián, és szennyeződéseket is hagytak rajtuk.

Ha extra párnára lenne szükséged, jelezd a recepción, egészen biztos, hogy nem fog gondot okozni még egy tiszta huzatú, frissen mosott párna előkerítése.

Ne használd a hajszárítót! Kép forrása: Wisky/depositphotos.com

3/5 Ne használd a hajszárítót!

Kényelmes szolgáltatásnak tűnik, de egyes szakértők mégis inkább azt mondják, csak hagyd megszáradni a hajadat, vagy vidd magaddal a saját hajszárítódat, mert a hotelszoba beépített hajszárítója sajnos nyüzsöghet a baktériumoktól.

Az ABC felkért egy mikrobiológust, Chuck Gerba-t, hogy ellenőrizzen különböző használati tárgyakat Los Angeles-i hotelszobákban, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a hajszárítókban van a legtöbb baktérium, ráadásul értelemszerűen ezeknek a belső tisztítása sem megoldható.

Hacsak nem szeretnél egy adag baktériumot az arcodba fújni közvetlenül zuhanyzás után, inkább kerüld el a használatukat.

4/5 Ne vegyél a jégládából!

Sok hotel kínál friss jeget a folyosókon található jégládákból, és bár egy forró nyáron jó ötletnek tűnhet, hogy ezekkel hűsítsd a limonádédat az egész napos kirándulás után, a szakértők mégsem javasolják ezt.

Vizsgálatok szerint a legkülönfélébb vírusok – akár E-coli is – találhatóak ezekben a konténerekben, amelyeket sokszor csak újratöltenek a korábbi jég kiürítése nélkül, másrészt, ha egy vendég puszta kézzel nyúl a tárolóba a jégért, szinte lehetetlen megakadályozni a jégkockák beszennyeződését.

5/5 Ne vegyél fürdőt a kádban!

Egy habos fürdő igazi luxus kényeztetésnek tűnhet a nyaralás alatt, de a szakértők azt tanácsolják, hogy még a rendszeres tisztítás ellenére se ülj bele inkább a hotelszobák kádjaiba.

A TravelMath logisztikai website készíttetett egy tanulmányt, amely megállapította, hogy egy hotelszoba piszkosabb, mint egy átlagos reptér vagy iskolaterem, a Journal of Microbiology szerint pedig a legtöbb kórokozó a takarítók tisztítófelszerelésein található – azokon, amelyekkel a fürdőkádadat is kitisztítják.

Ha pedig baktériumok nem is mászkálnak a kád felszínén, erős vegyszerek és tisztítószerek maradéka valószínűleg igen, így inkább várd meg a habos fürdőt, amíg hazaérsz.