Erre minden sofőrnek figyelnie kellene - nem csak a nőknek!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Bár a vezetés örök vitatéma, és folyton a nőket hozzák ki rosszabb sofőröknek (akkor is, ha a statisztika szerint ők sokkal biztonságosabban vezetnek), néhány dologra nemtől függetlenül ügyelnie kellene mindenkinek, aki a volán mögé ül. Nézd meg te is a legfontosabb tudnivalókat!

Tartsd a követési távolságot Kép forrása: vintagecarsandgirls.com

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a koccanások, balesetek történnek, hogy a sofőrök nem tartják be a követési távolságot. Elegendő egyetlen óvatlan pillanat, és máris nekiütközhetsz az előtted haladónak!

Ez pedig nem csak a lelkednek, de a pénztárcádnak is rosszat tesz, ugyanis a biztosító azt teszi felelőssé, aki a kötelező követési távolságot figyelmen kívül hagyta. De nem csupán a balesetek elkerülése miatt fontos, hogy kellő távolságot hagyj magadnak a fékezéshez, hanem a könnyed előzések miatt is alapvető ez a figyelmesség.

Neked nem muszáj előznöd, ha nem akarsz, de ha távolságtartás nélkül beállsz a sorba, akkor a többiektől is elveszed a lehetőséget (nem mindenki tud egyszerre két kamiont és három autót megelőzni).

Így keletkeznek az őrült nagy torlódások és persze a balesetek, hiszen a türelmetlen sofőrök úgyis megpróbálnak majd előzni – ehhez pedig ugyanolyan joguk van, mint neked a sorban álláshoz.

 

Használd a világítást Kép forrása: 79ideas.org/

Bár a KRESZ előírja, hogy hazánkban lakott területen kívül mindig használnod kell a világítást, megdöbbentően sokan nem tartják be ezt a szabályt, és ezzel komoly balesetveszélyt generálnak.

Akkor is fel kell kapcsolnod a menetjelzőfényt, ha hupikék az autód, ugyanis az élénk szín sem mindig feltűnő.

Ha például árnyékos részen haladsz, és veled szemben valaki kiáll előzni (tehát eleve nagyobb sebességgel vág át a másik sávba), akkor könnyen lehet, hogy későn vesz észre, és már nem tudja elkerülni az ütközést.

A helyzet még veszélyesebb, ha mondjuk sötét az autód színe és esetleg pirkadat, szürkület van… Szóval, ha valaki szemből rád villogtat, akkor első körben ne traffipaxra gondolj, hanem pillants rá a műszerfalra és nézd meg, be van-e kapcsolva a világításod.