Bár az egészséges táplálkozás némileg nehezebbnek tűnhet az őszi-téli időszakban, valójában a hideg évszakok is számtalan ízletes, vitaminban és ásványi anyagban gazdag hozzávalót kínálnak, melyekkel színesebbé tehetjük étkezéseinket. Nem mindegy azonban, hogyan tálaljuk őket! Némi kreativitással isteni fogásokat készíthetünk az idényzöldségekből, illetve -gyümölcsökből. Íme néhány jótékony szuperétel, melyet érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a hidegben!
4/5 Vörös áfonya
Míg a vörös áfonya koncentrátum segíthet megakadályozni a húgyúti fertőzések kialakulását, addig friss változata a szájbetegségek és a daganatos megbetegedések megelőzése során lehet hasznos. A British Journal of Nutrition című tudományos folyóirat kutatása szerint azok, akik egy pohár cukrozatlan áfonyalét ittak naponta, képesek voltak körülbelül 10 százalékkal növelni a HDL, vagyis jó koleszterin szintjét a szervezetükben. A Tufts University által végzett tanulmányban pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró szárított áfonya megelőzheti az öregedéssel járó memóriaromlást és koordinációs veszteséget.
Isteni és egészséges őszi gyümölcs, melyet többféle módon is felhasználhatsz az ételekhez. Segítségével megédesítheted a palacsintát, a zabkását, vagy például a süteményeket, de a quinoa-nak vagy a barna rizsnek is különleges ízt kölcsönöz.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!