Óriási átváltozások! Sztárok, akik orrplasztikáztattak

Óriási átváltozások! Sztárok, akik orrplasztikáztattak

Címlap / Stílus / Arc / Óriási átváltozások! Sztárok, akik orrplasztikáztattak

A szimpátia elnyerésében döntő szerepet játszik az orrunk. Dr. Varga Klára plasztikai sebész szakértőnket kérdeztük arról, milyen technikával és eredménnyel számolhatnak azok, akik orrplasztikára vállalkoznak ma, Magyarországon!

Első benyomás – reflektorfényben az orr

Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk, mely mind a magán- mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú. A fizikai megjelenés, a külcsín, amit látunk – legyen szó akár üzleti megbeszélésről, állásinterjúról vagy randiról – véleményalkotásunkat nagymértékben befolyásolja.
Kísérletek eredményei szerint egy találkozás során a partner arcát, mimikáját, külső megjelenését jobban megjegyezzük, mint azt, amit mondott. Kijelenthető, hogy a kinézet nagy hatással van szerelmi életünk és karrierünk alakulására, egy üzleti megbeszélésnél a további együttműködés sikerére.
A szimpátia elnyerésében döntő szerepet játszik az orrunk. Arcunk legkiemelkedőbb részeként meghatározza az arc karakterét, és attól függően, hogy mely népcsoporthoz tartozunk, változó és jellegzetes a formája. Egyesek szerint jellemzi a személyiséget is, a jellem első számú indikátorának tekintik.  Az ókori görög és római időkben a hosszú, egyenes orr például erőt és hatalmat jelképezett, mintegy a státusz „testet öltött” szimbólumaként.

Elrejteni a takargatnivalót?

Minden embernek van olyan testrésze, amit nem szeret magában, amit igyekszik elrejteni a mások elől. Míg a testünkön lévő kisebb- nagyobb esztétikai hibákat ruházattal, előnyös öltözködéssel elfedhetjük, bizonyos mértékben még korrigálhatjuk is, addig az orrunkat – ami bizony a legjobban „kilóg” az arcunkból – nem takargathatjuk semmivel, hacsak nem cirkuszi bohócként nevettetünk. 
 
A legtöbben nem fájdalmasan szemet szúró sasorral születünk, mégis mindannyian megcsodáljuk Tom Cruise és Julia Roberts tökéletes kinézetű szaglószervét, és titkon talán vágyunk is rá. Az emberek gyakran úgy érzik, nincs más választásuk, és elfogadják orrukat olyannak, amilyen, a kozmetikai sebészetnek hála azonban ez már nem szükségszerű. Akár közhely, akár nem: nem rágódni kell a problémákon, vagy beletörődni a helyzetbe, hanem megoldani őket. Napjainkra már egyre kevésbé számít tabunak a plasztikai beavatkozás: a Nose Art a szélesebb közönség számára is elérhetővé vált.
„Részben annak köszönhető, hogy az orrplasztika műtéti technikája ma már olyan szintre fejlődött, hogy minden szükséges beavatkozás nagy biztonsággal elvégezhető. Segítségével belülről is lehet az orrot korrigálni, így külső hegek nem keletkeznek az orrplasztika során. Nyitott műtét után is csak az alsó részen marad észrevehetetlen, apró heg” – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül- orr- gégész szakorvos, A Bien szakértője.

A szerelem tényleg vakká tesz?

Annak ellenére is, hogy az orr átalakítása az egyik legbonyolultabb a szépészeti operációk között, a mellplasztika után a második leggyakrabban kért plasztikai műtét világszerte. Egyes felmérések szerint a házasságban élők több mint a fele szeretne valamit megváltoztatni partnerén, akár plasztikai műtét árán is – az esetek túlnyomó részében az orrát.
A kutatás végeredményeként tehát kijelenthető: a szerelem bizony közel sem vak, és van igénye a változtatásra, ezért sem csodálkozhatunk el a plasztikai beavatkozások egyre növekvő népszerűségi indexén. Gondolták volna, hogy a világ orrplasztika- fővárosaként Teheránt tartják, ahol a női testet a kíváncsi férfitekintetek elől lepellel kénytelenek elfedni a hölgyek? Burka, nigab ide vagy oda, számukra a tökéletes profil a cél, hiszen az Iránban jellemző perzsa formájú orr általában jóval nagyobb, mint az európai „átlag”, s orruk a fátyol alól is kilátszik.
 
Nálunk is több híresség vetette alá magát orrkorrekciós műtétnek, köztük a sármos Korda György énekes is, aki felvállaltan kényes a külsejére, és a tökéletes megjelenésre törekszik. Pályafutása elején rettentően zavarta az orra, évek elteltével sem sikerült megbékülnie annak méretével, ezért döntött úgy, hogy megműtteti.
„Nem voltam kibékülve a hosszú, vékony orommal Olyan volt, mint egy sasorr. Soha senki nem bántott miatta, bennem mégis gátlásokat okozott. Nagyon nem tetszettem magamnak. Emiatt például soha nem engedtem magam profilból fotózni. Ennek pedig egyszer, s mindenkorra véget kellett vetni. Épp orrsövényferdüléssel műtöttek, amikor megkértem az orvosomat, hogy egyúttal szabja át az orrom fazonját is.
Kiszedtek belőle egy kis porcrészt, amitől sokkal szebb lett a szaglószervem, az arcom pedig nem változott semmit.”

A harmonikus összkép a lényeg!

Orrunk alapvető formája a pubertás korban alakul ki, a nőknél 15- 17, férfiaknál 17- 19 éves kor körül nyeri el végleges formáját. Később a gravitáció és a kollagéntermelés csökkenésének hatására kissé megnyúlik, és a végén lefelé konyulhat. Ezért ha valakin fiatalító műtétet hajtanak végre, ez a terület sem szokott kimaradni.
„Az orr és a koponya között arányosság áll fenn. A harmónia könnyen felborulhat és az egyén számára nagyon zavaró lehet, ha az orr születési rendellenesség vagy baleset folytán nem a megfelelő arányosságot mutatja az arcon: baleset következtében eltört orrcsont, erős orrsövényferdülés, mely az esztétikai problémákon túl légzési nehézséget is okozhat, de még egy orrháti púp is komolyan ronthat a harmonikus összképen. „ kelleténél szélesebb, horgas, íves, lógó vagy hosszú orról, illetve az orrcsúcs alaki elváltozásairól (ferde vagy lapos orr) már ne is beszéljünk!” – hangsúlyozza Varga doktornő.

Kép forrása: Dr. Varga Klára

Egy felelősen gondolkodó plasztikai sebész nem minden kívánságot teljesítő, jó tündér!

kinézete ugyanis nagymértékben függ a közvetlen környezettől – pl.  a szemtől és a szemöldöktől, a homloktól, a felső ajaktól -, egyszóval magától az arctól. A női és a férfi orr esztétikai megítélése is különbözik. Egy kicsi orr például kifejezetten vonzó lehet egy nőn, férfin viszont annál kevésbé. Egy férfi „jó képű” lehet akkor is, ha az orrának erőteljes konvex (tehát kifelé és lefelé irányuló) görbülete van, egy nő esetében viszont már furának hat egy ilyen görbület.
Éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást egy sebész számára, eldönteni, megtervezni, milyen archoz milyen orr illik. Így nyugodtan elfelejthetjük, hogy kedvenc sztárunk – többnyire Jennifer Lopez, Nicole Kidman vagy Angelina Jolie – fotóját kezünkben szorongatva érkezünk a plasztikai sebészhez, mondván, márpedig mi ugyanolyan orrot akarunk, mint az övé.
„Hozott anyagból nem biztos, hogy meg lehet oldani a dolgot – állítja dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül-orr gégész szakértőnk. Ha valaki különleges kívánsággal érkezik, elég megnéznem az orrát, hogy tudjam, kérése megvalósítható-e vagy sem. Ha nem, akkor kompromisszumra kell jutni.
Amikor számítógépes program segítségével megtervezünk egy orrot, akkor is csak 80%-ban lehet garantálni azt, hogy pontosan úgy fog kinézni, hiszen sok függ attól, miként zajlik a gyógyulás folyamata, fellép-e hegesedés. Azért sem szabad megígérni a tökéletes egyezést a tervvel, mert a páciens annyira beleélheti magát, hogy egy pici eltérés is komoly csalódást okozhat”
– magyarázza a szakember.

Kicsiből nagyot?! Nem akadály!

Mi a helyzet akkor, kivitelezhető- e egyáltalán, ha valaki a meglévőnél szélesebb orra vágyik?
„Bármilyen alakú is legyen egy ember arca, az orr szélessége mindig akkora, hogy illeszkedjen az adott formához. Valódi szélesítést általában akkor szoktunk végezni, ha valamilyen baleset miatt van rá szükség, vagy éppen egy előző műtét során túlságosan elvékonyították az orrcsontot vagy a porcot. Ilyenkor gyakran a fül- vagy a bordaporcból veszünk ki egy kis darabot, és azt használjuk fel a korrekcióra, ez ugyanis tökéletesen beépül a szövetek közé, szemben a mesterséges anyagokból készült implantátummal.
Magyarországon mindössze néhányan foglalkozunk rekonstrukciós orrműtétekkel, némelyik páciens – önhibáján kívül kialakult – problémája komoly szakmai kihívást jelent számunkra. Egy műtéttel lenne ideális elérni a vágyott orrformát, ha már egy korábbi, kevésbé sikeres plasztikai műtét eredményét kell helyrehozni egy második vagy harmadik operációval, az jelentősen ront a beteg esélyein” – árulja el a doktornő.

By- by plasztik!

Bár már szinte minden testrészünkbe lehet rakatni különböző protéziseket, az orrba mégsem ajánlatos hasonlóval próbálkozni, a mesterséges anyagból készült implantátumok ugyanis az esetek nagy részében kilökődnek az orrból, Michael Jackson orra volt erre a legjobb példa.
„Először csak annyit látni, hogy a bőr megemelkedik, az orr eldeformálódik, végül a beültetett anyag átlyukasztja a bőrt, és ezen a nyíláson át elindul a külvilág felé – szemlélteti dr. Varga Klára, aki meglehetősen bizarr plasztikai sebészeti megoldásokról is hallott már.
Tudok olyan esetről, amikor egy thaiföldi műtét után néhány hónappal egy szívószál darabja bukkant elő, azzal emelték ugyanis meg az orrhátat. Ez is azt mutatja, hogy óvatosan kell bánni a gyanúsan olcsó beavatkozásokkal, lehet, hogy éppen akkor felettébb csábító az ajánlat, de ha valami balul sül el, a későbbi helyreállítás sokkalta több fájdalommal és kiadással járhat majd, ráadásul egy roncsolt orrot nagyon nehéz olyanná változtatni, amilyet a páciens szeretne. Gyakorta megesik, hogy meg kell elégedni valamilyen köztes, de a lehető legjobb megoldással.”

Orrlyukplasztika

A 28 éves rendező- médiaszereplő, Gerencsér Tamás orrlyukához egy korábbi, elrontott plasztikai beavatkozás miatt kellett hozzányúlni: „Az egyik fülem elállt, azt korrigálták, illetve, amikor 19 évesen levágtak az orromból, akkor elszúrták az egyik orrlyukamat is, az egyik kisebb lett, mint a másik.”
Ha valakinek túl tágak az orrlyukai, vagy az orr keskenyítése miatt annak tűnnek, a plasztikai sebész ezen is tud segíteni.
„Ha egy mód van rá, az orrlyuk belső felén ejtünk bemetszést és ott veszünk ki egy kis szövetet. Ez azért jó módszer, mert így belül lehet elhelyezni a varratot, ami a későbbiekben láthatatlanul gyógyul. Ha azonban az orrcimpa méretével van gond, néha kénytelenek vagyunk a külső részen alakítani. Ezzel az a baj, hogy olyan szép ívű sosem lesz, mint amilyen természetesen volt, így ezt a kompromisszumot csak igen komoly elváltozások esetén szabad felvállalni” – érvel Varga doktornő.
www.vargaklara.hu

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!