Olvass az emberekben: FBI által használt pszichológiai módszerek

Olvass az emberekben: FBI által használt pszichológiai módszerek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Olvass az emberekben: FBI által használt pszichológiai módszerek

Csellel leplezd le azt, aki hazudik

Kezdjük egy játékkal! Egy útkereszteződéshez érkezel, amely két faluba vezet. Az egyik faluban mindig hazudnak, a másikban mindig igazat mondanak. Abban a faluban van dolgod, amelyikben mindenki igazat mond.

Egy férfi az egyik faluból épp az elágazás közepén áll, de semmi jel nem utal arra, hogy melyik faluból jöhetett. Egyetlen kérdést kell feltenned neki, a válaszából pedig tudni fogod, hogy merre menj tovább. Mi ez az egyetlen kérdés?

Ha nem tudod, olvasd végig a cikket és eláruljuk.

Te hogyan csinálnád?

Tegyük fel, hogy valakit vagy valakiket meggyanúsítasz egy bűncselekmény elkövetésével, de nem teheted meg, hogy egyenesen a gyanúsítottaknak szegezed a kérdést: „Te tetted?”

Ennek a technikának az a feltevés az alapja, hogy egy bűnös személy bármit megtenne, hogy ártatlannak tüntesse fel magát.

Ezért, ha egy az egyben megkérdezed a gyanúsítottad, hogy ő maga hogyan követné el az adott dolgot, amellyel egyébként titokban vádolod, komoly bepillantást nyersz a gondolatvilágába.

A pszichológiai feltevés a következő: amikor az adott cselekmény elkövetésére létezik egy mindenki által jól látható és ésszerű megoldás, ám az adott személy mégis egy szokatlan, bonyolultnak tűnő válasszal áll elő, akkor nyugodtan felírhatod a gyanúsítottak listájának élére.

A látszat-magabiztosság azonnali jelei

Általánosságban igaz, hogy valamiért mindenki szeretne magabiztosabbnak tűnni, mint amilyen valójában. Mintha csak azt hinnénk, hogy a bizonytalanság valamiféle bűn vagy jellemhiba. Sok első randevú is ezen csúszik félre.

Idegességünkben az agyunk igyekszik összekapni magát és mindent szó szerint vesz, ezért ha szarkazmust vagy egy ártatlan poént enged meg magának a randevú partnerünk, nem értjük meg azt, a humor ugyanis nem logikus nézőpontot kíván meg. S ebben a helyzetben sajnos úgy fog tűnni, mintha nem lenne humorérzékünk.

Másik jele a biztos, de leplezett idegességnek, ha a partnered az üdítőért nyúl, de eközben tekintetével folyamatosan figyeli a kezét, ahogy a pohárhoz emeli és vissza.

Ennek oka, hogy a már százszor, ezerszer begyakorolt cselekvést idegességében nem tudná hiba nélkül megcsinálni, ezért folyamatosan kontrollálnia kell a mozdulatot.

Blöffölő kártyapartnerek

A nyári pókerpartiknál is jól jöhet ez a néhány információ, amit kezdő játékosok esetén szinte 100 százalékosan biztosra vehetsz.

Az egyik jele annak, hogy partnered blöfföl az, ha emelés után barátságos hangon szól hozzád, esetleg rád mosolyog.

Tudat alatt ugyanis ilyenkor abban bízik, hogy a szimpátiától vezérelve megesik rajta a szíved és nem emelsz.

Egy másik jele a blöffnek, ha valaki túl gyorsan és biztosan reagál. Ilyenkor ugyanis igyekszik magabiztosságot sugallni. Márpedig bizonygatni csak azt kell, ami bizonytalan.

Ám, ha valaki az a benyomást kelti, hogy nincsenek jó lapja, és ennek ellenére is folytatja a játékot? Nos, igazából vele kell vigyáznod.

A tudatalatti üzenetei

Most tekintsünk el egy pillanatra az írott szavaktól és koncentráljunk csak a beszédre. Ha rögzítünk egy beszélgetést, majd visszajátsszuk azt, akkor a hallott hangokból képesek vagyunk értelmes szavakat kiszűrni, annak ellenére, hogy ez csak egy visszafelé játszott beszéd.

Ezt az emberi kommunikáció egy másik módjának is nevezik. Az ügy szószólói szerint a nyelv kétszintű és szavaink megválasztásában a tudatalatti is fontos szerepet játszik.

Tehát úgy konstruáljuk a beszédhangot, de még a hanglejtést is, hogy egyidejűleg két különböző üzenet szólaljon meg. Az egyik előre irányul, ezt a tudatos elme mondatja velünk, a másik pedig fordított, ezt a tudatalatti elme mondja.

Példaként érdemes meghallgatni Máté Péter Most élsz című slágerét visszafelé, amely így is mély üzenetet hordoz.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást