Azzal talán nem mondunk újat, hogy a „klasszikus nyugati étrend” nem egészséges – de az talán sokak számára meglepő lehet, hogy sikerült összekötni a hirtelen szívhalál kockázatával.
De mi is az a hirtelen szívhalál?
Amikor valaki ezzel a problémával szembesül, akkor a szíve hirtelen elveszíti a funkcióját, nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. Ez még a beavatkozás ellenére is sokszor egy órán belül halálhoz vezet. A hirtelen szívhalál gyakori halálok, az USA-ban 2016-ban minden 7,5 halálesetből 1-et írtak a számlájára, ami éves szinten csaknem 367 000 halálesetet jelentett.
A kutatók olyan személyeket vizsgáltak, akiknek már voltak szívkoszorúér problémáik, és egy részletes kérdőív segítségével értékelték az étrendjüket. Ötféle étrendet különítettek el egymástól:
- a klasszikus nyugati étrendet (amire jellemző sok zsíros, olajban sült, húsos fogás),
- az édesség étrendet (amiben túlnyomórészt szerepeltek desszertek, csokoládék),
- a kényelmi étrendet (ami alapvetően félkész és feldolgozott ételekre támaszkodott),
- a növényi alapú étrendet (ami nem kizárólag növényekre, de túlnyomórészt azokra épült),
- és az úgynevezett alkohol és saláta étrendet (amiben a kalóriák jelentős részét az alkohol adta, az ételek pedig elsősorban zöldségekre, salátaöntetekre épültek).
A közel tízéves nyomon követés után több mint 400 hirtelen szívhalál fordult elő a 21 000 résztvevő között.
Mit állapított meg a tanulmány?
Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy azok, akik a nyugati étrendet fogyasztották a legnagyobb arányban, 46%-kal magasabb kockázattal számolhattak a hirtelen szívhalállal. A mediterrán, vagy növényi étrendet követőknél volt a legalacsonyabb a kockázat, náluk ez az arány csupán 20% volt.
Az American Heart Association diétás és életmódbeli ajánlásai hangsúlyozzák a zöldségek, a gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék és nem trópusi növényi étolajok, például olívaolaj fogyasztását. A telített zsírok, nátrium, hozzáadott cukor és feldolgozott hús korlátozása szintén ajánlott, akárcsak a cukrozott üdítők mellőzése.
A kutatók szerint a tanulmány bizonyította, hogy az egészséges(ebb) étrend képes lenne megakadályozni a kardiovaszkuláris betegségek igencsak jelentős részét.
„Amennyire lehet, az embereknek emelniük kell a napi elfogyasztott gyümölcs- és zöldségadagok számát. Az American Heart Association ajánlása szerint legalább 5-6 adagra kell növelni a számot, de az igazán optimális a 8-9 adag lenne naponta.”