Azzal talán nem mondunk újat, hogy a „klasszikus nyugati étrend” nem egészséges – de az talán sokak számára meglepő lehet, hogy sikerült összekötni a hirtelen szívhalál kockázatával.
Az American Heart Association folyóiratában tették közzé azt a tanulmányt, amiben részletesen elemzik a nyugati étrendet, annak legtöbb kockázatát, valamint azt, hogyan kellene étkeznünk a rutinszerű megoldások helyett.
Milyen is az a nyugati étrend?
A nyugati étrend nekem sem volt ismeretlen, hiszen ebben nőttem fel, ezt találtam normálisnak. Ezt az étrendet a hozzáadott zsírok, az olajban sült ételek, a tojás, a belsőségek, a vörös és feldolgozott húsok (pl. szalámi, kolbász) jellemzik.
Egyszóval a magyaros fogások tökéletesen beleillenek a képbe. A káros hatásait jól mutatják, hogy hazánk vezető helyen szerepel mind az elhízottak, mind a civilizációs betegségekkel küzdők listáján.
James M. Shikany orvosprofesszor elmondta, hogy a hirtelen szívhalálért nem okolható kizárólag az étrend. Azonban ez egy olyan tényező, amit mindenki tud kontrollálni, ellenőrizni, ezért ideje felhívni az emberek figyelmét arra, mit kockáztatnak az étkezéssel kapcsolatos döntéseik során.
A kutatást több mint 21 000 fő bevonásával készítették. A résztvevők 45 évesek, vagy annál idősebbek voltak, 56%-uk nő és ugyanennyien éltek az Egyesült Államok délkeleti részén, ahol köztudottan probléma az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly. A professzor elmondása szerint ez az egyetlen olyan tanulmány, ami az étrendi szokásokat a hirtelen szívhalál kockázatával vetette össze.