VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A házi dzsemek, lekvárok, kompótok, befőttek és szörpök készítése nem csak nagyanyáink korában volt népszerű, az egészséges életmód térhódításának köszönhetően egyre több étel és ital készül házilag. A gyümölcsöt alig látott, mesterséges ízesítőkkel, tartósítószerekkel és ételfestékkel felturbózott lekvárok helyett te magad is elkészítheted a saját dzsemedet az otthoni kamra polcára, vagy akár ajándékba az ismerősöknek. Adunk néhány tippet, hogyan állj neki a házi befőzésnek!
A legfontosabb az alapanyag
Nem mindenki büszkélkedhet barackfákban dúskáló kerttel, vagy a házat szegélyező gazdag ribizlibokrokkal, de még így is bárki beszerezheti a legjobb minőségű gyümölcsöt, méghozzá szuper áron.
Persze nyáron a piacokon is megtalálni a legszebb terményeket, de ennél sokkal pénztárcakímélőbb, ha magunk szedjük a gyümölcsöt, Szedd magad! kertekben. Az egész ország területén találni az akcióban résztvevő kertekből, az epertől kezdve az áfonyán át a sárgabarackig minden gyümölcsből szedhetünk magunknak. A legtöbb ilyen helyen azt is megengedik, hogy ne csak a kosarainkat, de a hasunkat is telepakoljuk a friss gyümölccsel, bármiféle felár nélkül. Ha még az alapanyagot is magunk vadásszuk le, akkor végképp a sajátunknak érezhetjük az elkészült befőtteket.