Nyár előtti szandál-para: a lábfej 8 leggyakoribb baja

Nyár előtti szandál-para: a lábfej 8 leggyakoribb baja

Címlap / Stílus / Arc / Nyár előtti szandál-para: a lábfej 8 leggyakoribb baja

Kizárólag zárt cipőben érzed jól magad, mert bütyök, bőrkeményedés, benőtt köröm vagy gombásodás csúfítja el a lábad? Ne aggódj, mindenre van megoldás! Az első lépés, hogy azonosítsd a problémát.

Bütyök

A nagylábujj tövében elhelyezkedő oldalirányú kitüremkedés azt eredményezi, hogy az érintett ujj a többiek felé hajlik. A lábfej csontjainak elváltozása okozza, mely szinte minden esetben a nem megfelelő lábbeli viselésének tudható be.
A bütyök folyamatos nyomást ró az ízületekre, s bőrkeményedés kialakulásához is vezethet. A magas sarkú, szűk cipők kerülése javíthat a helyzeten, de sok esetben műteni kell.

Bőrkeményedés

A vastag, megkeményedett, elhalt hámréteg azért alakult ki, hogy valamilyen mechanikai hatástól megvédje a kérdéses területet. A nem megfelelő lábbeli viselése és a túlzott igénybevétel is hozzájárulhat a kialakulásához.
Habkővel, reszelővel, speciális pedikűr eszközökkel szabadulhatsz meg tőle, de súlyos esetben fordulj inkább szakemberhez, aki óvatosan és kíméletesen távolítja el!

Köszvény

Az ízületi gyulladás egyik formáját hirtelen fellépő fájdalom, bőrpír, duzzanat, merevség és általában a nagylábujj ízületének nagyobbodása jellemzi. Előfordulhat lábfejen, bokán, illetve térden is.
A húgysav magas aránya idézi elő, mely kemény kristályokat képez az ízületekben. Gyulladáscsökkentő szerekkel és életmódbeli változtatásokkal orvosolható.

Talpi szemölcs

Kemény szaruréteg, amely elsősorban a sarkakat szokta sújtani. Fertőző bőrbetegségről van szó, mely vírus számlájára írható: többnyire sérült bőrfelületen keresztül jut a szervezetbe, például uszodában vagy mezítlábas séta alkalmával.
Egészségre egyébként ártalmatlan, de esztétikai problémát felvető elváltozásról van szó. Szalicilsavval, fagyasztással vagy lézerrel szokták eltávolítani.

Atlétaláb

Az atlétalábként is emlegetett gombás bőrfertőzés hámlással, bőrpírral, viszketéssel, égő érzéssel, olykor hólyagokkal és sebekkel is jár. Szintén fertőző betegség, ami testi érintkezés és közös felülethasználat révén terjed.
Másik nevét onnan kapta, hogy a sportolók közös öltözője a probléma tipikus melegágya. Krémmel gyógyítható.

Körömgomba

Amikor egy mikroszkopikus méretű gomba áthatol a köröm apró sérülésén, és ott szaporodni kezd, jól látható elváltozást eredményez. A megvastagodott, elszíneződött, könnyen porladó körmök a probléma tipikus jelei.
Sajnos nehezen kezelhető, s kezelés hiányában nem tűnik el. Krémekkel, súlyos esetben szájon át szedendő gyógyszerrel szokták gyógyítani.

Kalapácsujj

A lábujj ízületeinek fájdalmas elváltozása a genetikai adottságok és a rossz lábbelik együttes következménye.
Általában a középső ujjperc-ízületet érinti, így az érintett lábujj alsó fele felemelkedik, a teteje pedig lehajlik. Talpbetétek, speciális cipők nyújthatnak megoldást, végső esetben pedig műtét.

Benőtt köröm

A nem rendszeresen vágott lábköröm szó szerint benőhet a bőrbe, súlyos gyulladást előidézve. Fájdalom, bőrpír, duzzanat és gennyesedés jellemzi. A túl szoros cipő viselése hajlamosít a problémára.
Enyhe esetben áztatás után egyszerűen kivágható a fölösleges körömrész, ám mélyebb benövésnél sebészi segítségre van szükség.
Amennyiben bármilyen szokatlan elváltozást észlelsz a lábfejeden, ne csak kozmetikai szempontból gondolj rá: mutasd meg egy bőrgyógyásznak is a biztonság kedvéért!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást