Ribizli
A ribizli a ribiszkefélék családjába tartozó növény. Illetve tulajdonképpen a család egyetlen nemzettsége, ám csaknem 100 fajjal képviselteti magát. Minden ribiszke az északi félteke mérsékelt égövén honos cserje, mely akár az 1-1,5 méteres magasságot is elérheti.
Termeszteni jellemzően a piros és a fekete változatot szokták, valamint a szintén ide tartozó egrest, de dísznövényként sok faját találhatjuk mag a kertekben.
Hogyan ismerjük
A ribizlit sokféleképpen ismerhetjük, nevezik ribiszkének is. A színváltozatai miatt sokszor nem tudjuk biztosan beazonosítani, melyik növényről is van szó. A piros és a fehér gyümölcsök a legelterjedtebbek, ezeket felfedezni is egyszerű.
A kevésbé termesztett fekete változat már gondot okozhat, a sárga és egyéb, dísznövényként tartott fajokat pedig már csak azok ismerik, akik rajongással viseltetnek a ribizlifélék iránt, vagy éppen a kertjükben sok szépséget nevelnek.
Miért jó?
Bár tény és való, hogy nem a legkönnyebben szüretelhető gyümölcsök táborát erősíti, mégis megéri a fáradságot.
A ribizli kiemelkedően magas vitamin és ásványi anyag tartalommal bír, emellett tartalmaz flavonoidokat és béta – karotint, melyek segítségével a tumorok ellen is felveszi a küzdelmet.
Vitaminok
Mint azt említettük, a ribizli vitamintartalma igen magas. B1, B2, B6 és E vitaminjai mellett nagy mennyiségben találhatunk benne C – vitamint is, ami miatt már a középkorban is felfigyeltek erre az aprócska gyümölcsre.
100 grammja ugyanis 30-40 grammnyi aszkorbinsavat foglal magában, ezért hathatós segítséget nyújtott a hajós embereknek, hogy a hosszú utakon elkerüljék a rettegett skorbut kialakulását.
Hogyan fogyasszuk?
A ribizliben sok sav van, mely megadja jellegzetesen savanykás ízét. Cukrot sem sokat tartalmaz, így a legtöbb esetben édesítve fogyasztják. Ezzel nincs is semmi gond, de lehetőleg ne a cukrot részesítsük előnyben, hanem valamilyen természetes édesítő anyagok, például mézet, vagy a stevia növényt.
Lekvárja, bár elég kevés lesz belőle, kitűnően ízesíti a húsokat, a belőle készült szörp pedig a gyerekek nagy kedvence.
A fekete a tuti
A fekete ribizlit ritkábban találjuk meg a kertekben, mivel a bogyók íze erőteljesebb és aromásabb a piros változaténál, ami azonban sokszor már zavaró. Nyersen sokkal kevesebben fogyasztják, ám a fekete variációból készült szörp tökéletes választás, ugyanis a bogyós gyümölcsök közül ebben található a legmagasabb C – vitamin tartalom.
Az immunerősítés egyik legjobb formája ennek a finomságnak a feldolgozott fogyasztása, legyen szó az édes üdítőről, vagy a belőle készített borról.
Szépség
A ribizliben található növényi zsírok olyanok, mint amilyeneket az emberi bőrben is találunk, így sokkal könnyebben és gyorsabban képesek beépülni, mint más társaik.
Éppen ezért remekül feltölti a fáradt bőrt élettel, és antioxidáns hatásának köszönhetően fiatalítja is azt, mivel megköti a káros szabad gyököket.
Hashajtó
Nagy segítséget jelenthet a ribizli akkor is, ha székrekedéssel küzdünk, hiszen hashajtó hatása is van.
Ám érdemes arra is figyelni, hogy ezt a tulajdonságát akkor is „élvezhetjük”, ha éppen semmi bajunk nincs. A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében mértékkel fogyasszuk.