A nők kétszer akkora eséllyel küzdhetnek álmatlansággal, mint a férfiak – Méghozzá ezért

A nők kétszer akkora eséllyel küzdhetnek álmatlansággal, mint a férfiak – Méghozzá ezért

Címlap / Életmód / Egészség / A nők kétszer akkora eséllyel küzdhetnek álmatlansággal, mint a férfiak – Méghozzá ezért

Noha férfiak is küzdenek ezzel a problémával, meglepő módon a nőknél kétszer gyakrabban jelentkezhet az álmatlanság. Ennek természetesen több oka is lehet, hiszen nagyban függ a párod alvási szokásaitól, a stressztől és az életviteledtől is, de az első helyen nagyon sok esetben maga a családalapítás okozta aggodalom áll.

Már generációk óta „bevett szokás”, hogy az édesanyák töltik be a gondoskodó, nevelő fél szerepét. Ezért amikor gyermekük születik, feladatukká válik a kisbabájuk nyugtatása, a vele való foglalkozás, sok esetben az éjszaka közepén.

Noha egy gyermek idővel kinövi ezt a korszakot, és átalussza teljesen az éjszakákat, az anyukák ezt követően valahogy sosem tudnak igazán megnyugodni.

Szakértők szerint rengetegen még évekkel később is felébrednek az éjszaka közepén emiatt. Az anyukák később úgy érzik, hogy a gyerekvállalás óta nem tudnak igazán jót aludni.

istockphoto

Ebben valószínűleg a hormonok is szerepet játszanak. A várandósság bizonyos szakaszaiban, valamint a menopauza alatt is gyakoribbá válnak az alvási problémák. Ezért nem meglepő, hogy többek szerint valószínűleg a hormonoknak is közük van az álmatlanság kialakulásához, annak ellenére, hogy még szakértők sem tudják, pontosan melyek okozhatják a problémát.

Különbség a nemek között

Az álmatlanság viszont nem csak azt jelenti, hogy órákig forgolódsz az ágyban! Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha az éjszaka folyamán állandóan felébredsz. Hiába alszol sokáig, nem tudod kipihenni magad, és általánosságban véve az alvásod minősége sem megfelelő. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást