Háztartás / Kert és terasz / Otthon

5 trükk, amivel lassabban szárad ki a karácsonyfád

5 trükk, amivel lassabban szárad ki a karácsonyfád

Sokan vesznek kisebb, cserepes fenyőfát – mondván az megmarad – aztán csalódnak, mikor elszárad annak ellenére, hogy aktívan öntözték. Sajnos ennek az az oka, hogy mikor a hidegről beviszik a fát a meleg lakásba, az sokkot kap és elkezd száradni, mert nem bírja az ilyen hirtelen hőmérséklet váltakozást. A fenyő tehát előbb-utóbb mindenképpen elszárad, azonban vannak tippek, amikkel ez a folyamat lelassítható. Így szárad ki lassabban a karácsonyfád.

1/5. Egészséges fa

Minél messzebbről hozták ide a fát, annál inkább ki volt téve szélnek, ami száríthatta, ezért csak olyat vegyünk meg, amin nincs, vagy minél kevesebb barna tűlevél, vagy száradt ág van. A tél idén szokatlanul enyhe, így ne a napon álló, hanem az árnyékban levő fenyők közül válogassunk.

Húzz végig a markodban pár ágat, a leveleknek nem szabad leesniük, hajlékonynak és szinte nedves érzetűnek kell lenniük. Emeld meg kicsit a fát és ejtsd vissza a földre. Minél kevesebb tűlevél marad utána a földön, annál frissebb a fa.

2/5. Vágj a törzséből!

Ha hazaviszed a fát, de nem díszíted fel azonnal, hanem pár napig áll a garázsban vagy a kertben, mindenképpen kérd meg az eladót, hogy vágjon a törzséből. Ilyenkor ugyanis ajánlott vízbe tenni a fenyőt és ha friss a vágás az alján, akkor jobban fel tudja szívni a növény a vizet. Ez nem meglepő, hiszen ugyanazon az elven működik, mint mikor egy csokor virágot helyezünk a vízzel teli vázába.

Otthon is szél- és napvédett helyet tartsuk a fát, amíg be nem visszük a lakásba. Ma már árulnak olyan karácsonyfa talpakat is, amikbe vizet lehet tölteni, így is meghosszabítva a fa életét.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást