Négylábúak jelmezben – Jó ötlet az állatkosztüm?

Négylábúak jelmezben – Jó ötlet az állatkosztüm?

Címlap / Életmód / Család / Négylábúak jelmezben – Jó ötlet az állatkosztüm?

Minden ünnep egy-egy vidám apropó arra, hogy rendhagyó öltözékbe bújjunk, elhagyjuk a hétköznapi megjelenésünket, és valami új, feltűnő ruhát válasszunk magunknak. Rémisztő dresszbe öltözünk Halloween idején, Mikulássapkát húzunk december elején, rénszarvasos pulcsit erőltetünk magunkra karácsonykor, és báli ruhát öltünk farsang havában. Mindez érthető és szórakoztató, de kevésbé jó ötlet, ha a négylábú kedvenceinket kényszerítjük erre. Kutyákra és macskákra egyaránt vonatkozik az intés, de mivel az elmúlt években október végén elrettentően sok giccses és kényelmetlen kutyakosztüm jelent meg a házőrzőkön, elsősorban rájuk gondolunk a következő tanácsokkal.

A kutyák bár családtagok, nem emberi lények. Ellentétben egy felnőtt emberrel vagy gyermekkel, a kutya nem tudja szavakkal kifejezni, hogyan érzi magát a ráerőltetett jelmezben. Jelzésértékű lehet, ha vehemensen próbálja lecibálni magáról a szokatlan ruhadarabokat, mert a természetes szőrzetén kívül minden más idegenül hat és érződik a bőrén.

Valószínűleg viszketést és befülledést okoz a rossz minőségű kosztüm, és saját tapasztalatból is tudhatjuk, az milyen rossz érzés. Mivel nincs az az ebruha, amit a kutyára konkrétan rászabtak, így minden bizonnyalirritálni fogja az állatot vagy rosszabb esetben elszorítja a vérkeringését.

Négylábúak jelmezbálban – Jó ötlet az állatkosztüm?

A kutyád nem rajong a tütüért

Ha a kutya nem tiltakozik egyértelműen a jelmez ellen, lehet készíteni róla egy-két fotót emlékbe, de utána nem érdemes rajta tartani az állaton a kosztümöt. Biztos láttál már kis gumicsizmákban idegesen topogó kutyát, aki lépni nem tudott a mancsára húzott cipellők miatt. A látvány talán vicces, de nem az a házi kedvencnek, akinek bizonytalan lesz a járása és a mozgáskoordinációja a jópofa ötlet miatt. A szűk ruhácskák és lábbelik kidörzsölik az állat testrészeit, és a hőmérséklete is megemelkedhet a diszkomfort és a stressz miatt. A kutyák nem öltöztető babák vagy élettelen játékszerek. Ők érző lények, saját érzékeléssel és érzésekkel.

 

Kutyatulajdonosnak lenni nem azt jelenti, hogy engedélyt kapunk arra, hogy saját szórakozásunkra kényszerítsük a kutyákat beöltözős mutatványokra. A róluk készült képek aranyosak és viccesek, de ha jól megnézed, egyik állat sem tűnik boldognak a jelmezében. Egyszerűen azért, mert mindez természetellenes.

Az állatoknak saját ruhásszekrényük van, és ez pedig a szőrzetük. Nem érdekli őket a divat, még a szeretett gazdi kedvéért sem. Ha szeretsz meztelenül aludni, akkor tiszteletben kell tartanod, hogy a kutyád is szeret csupaszon lenni.

Négylábúak jelmezbálban – Jó ötlet az állatkosztüm?

Azon túl, hogy az állatok „zavarba jöhetnek” az öltöztetés során, komoly fizikai sérülést is elszenvedhetnek. A jelmezek korlátozhatják a mozgásukat, látásukat vagy hallásukat. Megsérülhetnek akkor is, amikor feszülten próbálják eltávolítani magukról a nem kívánatos ruhadarabokat. Könnyedén lenyelhetik az apró gombokat és csatokat, károsak lehetnek számukra a megrágcsált kiegészítők, és akár a nyakukra is tekeredhetnek a zsinórok vagy rojtok.

 

A kutyák és macskák nagy része egyszerűen ki nem állhatja a kosztümöket, és foggal-körömmel harcolnak a rózsaszín tütük ellen. A legenyhébb esetben is rezignált belenyugvás az eredmény, de a kedvenced rossz lelkiállapota nem ér meg több tucat lájkot a közösségi oldalakon, vagy egy „Legjobb kutyajelmez” díjat a helyi klub Halloween partiján.

Az sem utolsó szempont, hogy a négylábúaknak szánt trendi kosztümök drágák. Akkor jársz el helyesen, ha azok árát inkább az állatok helyes táplálkozására, jó egészségére és megfelelő életvitelére – vagyis boldogságára – szánod.

Képek forrása: liukov/Depositphotos.comkiko_jimenez/Depositphotos.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!