Négylábúak jelmezben – Jó ötlet az állatkosztüm?

Négylábúak jelmezben – Jó ötlet az állatkosztüm?

Címlap / Életmód / Család / Négylábúak jelmezben – Jó ötlet az állatkosztüm?

A kutyák bár családtagok, nem emberi lények. Ellentétben egy felnőtt emberrel vagy gyermekkel, a kutya nem tudja szavakkal kifejezni, hogyan érzi magát a ráerőltetett jelmezben. Jelzésértékű lehet, ha vehemensen próbálja lecibálni magáról a szokatlan ruhadarabokat, mert a természetes szőrzetén kívül minden más idegenül hat és érződik a bőrén.

Valószínűleg viszketést és befülledést okoz a rossz minőségű kosztüm, és saját tapasztalatból is tudhatjuk, az milyen rossz érzés. Mivel nincs az az ebruha, amit a kutyára konkrétan rászabtak, így minden bizonnyalirritálni fogja az állatot vagy rosszabb esetben elszorítja a vérkeringését.

Négylábúak jelmezbálban – Jó ötlet az állatkosztüm?

A kutyád nem rajong a tütüért

Ha a kutya nem tiltakozik egyértelműen a jelmez ellen, lehet készíteni róla egy-két fotót emlékbe, de utána nem érdemes rajta tartani az állaton a kosztümöt. Biztos láttál már kis gumicsizmákban idegesen topogó kutyát, aki lépni nem tudott a mancsára húzott cipellők miatt. A látvány talán vicces, de nem az a házi kedvencnek, akinek bizonytalan lesz a járása és a mozgáskoordinációja a jópofa ötlet miatt. A szűk ruhácskák és lábbelik kidörzsölik az állat testrészeit, és a hőmérséklete is megemelkedhet a diszkomfort és a stressz miatt. A kutyák nem öltöztető babák vagy élettelen játékszerek. Ők érző lények, saját érzékeléssel és érzésekkel.

 

Kutyatulajdonosnak lenni nem azt jelenti, hogy engedélyt kapunk arra, hogy saját szórakozásunkra kényszerítsük a kutyákat beöltözős mutatványokra. A róluk készült képek aranyosak és viccesek, de ha jól megnézed, egyik állat sem tűnik boldognak a jelmezében. Egyszerűen azért, mert mindez természetellenes.

Az állatoknak saját ruhásszekrényük van, és ez pedig a szőrzetük. Nem érdekli őket a divat, még a szeretett gazdi kedvéért sem. Ha szeretsz meztelenül aludni, akkor tiszteletben kell tartanod, hogy a kutyád is szeret csupaszon lenni.

Négylábúak jelmezbálban – Jó ötlet az állatkosztüm?

Azon túl, hogy az állatok „zavarba jöhetnek” az öltöztetés során, komoly fizikai sérülést is elszenvedhetnek. A jelmezek korlátozhatják a mozgásukat, látásukat vagy hallásukat. Megsérülhetnek akkor is, amikor feszülten próbálják eltávolítani magukról a nem kívánatos ruhadarabokat. Könnyedén lenyelhetik az apró gombokat és csatokat, károsak lehetnek számukra a megrágcsált kiegészítők, és akár a nyakukra is tekeredhetnek a zsinórok vagy rojtok.

 

A kutyák és macskák nagy része egyszerűen ki nem állhatja a kosztümöket, és foggal-körömmel harcolnak a rózsaszín tütük ellen. A legenyhébb esetben is rezignált belenyugvás az eredmény, de a kedvenced rossz lelkiállapota nem ér meg több tucat lájkot a közösségi oldalakon, vagy egy „Legjobb kutyajelmez” díjat a helyi klub Halloween partiján.

Az sem utolsó szempont, hogy a négylábúaknak szánt trendi kosztümök drágák. Akkor jársz el helyesen, ha azok árát inkább az állatok helyes táplálkozására, jó egészségére és megfelelő életvitelére – vagyis boldogságára – szánod.

Képek forrása: liukov/Depositphotos.comkiko_jimenez/Depositphotos.com

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást