Amikor negatív gondolati spirálba kerülsz – Így kellene megszabadulnod tőle!

Amikor negatív gondolati spirálba kerülsz – Így kellene megszabadulnod tőle!

Címlap / Életmód / Lélek / Amikor negatív gondolati spirálba kerülsz – Így kellene megszabadulnod tőle!

Amikor negatív gondolati spirálba kerülünk, hajlamosak lehetünk arra, hogy úgy érezzük, mi vagyunk az egyetlenek a Földön, akinek semmi nem sikerül. Pedig ha tudnánk, mennyien vannak még így.

Román Boglárka pszichológus azt mondja, teljesen természetes, hogy néha rossz passzban vagyunk.

„Valamilyen formában mindannyiunkban munkálkodhatnak a negatív érzések. Bánthatjuk magunkat a külsőnkkel, a hiányainkkal, a nehézségeinkkel, az elakadásainkkal, az el nem ért eredményeinkkel, a társadalmi státuszunkkal, az emberi kapcsolatainkkal.

Jellemző tulajdonsága ezeknek a gondolatoknak, hogy láthatatlanul bekúsznak a mindennapjainkba, szinte automatikusak, észre sem vesszük belső szigorúságunkat, kritizálásunkat önmagunk felé.

A büntető – túlkövetelő mód nyomás alatt tart, önutálatot okoz. Nem is beszélve a közösségi médiáról, ami minderre könnyen rátehet még egy lapáttal, hiszen a túlfilterezett képekkel ott csak a jó dolgokat látjuk, így azt gondolhatjuk, mindenki más rajtunk kívül tökéletes.” 

Amennyiben úgy érezzük, az alábbi kérdések nap mint nap felmerülnek, tetten érhetjük a problémát:

  • „Úgysem fog sikerülni, kudarcot vallasz.” 
  • „Úgyis magadra maradsz, eddig is mindent egyedül kellett megoldanod, nem számíthatsz senkire.”  
  • „Felesleges volt bíznod, mindig ez a vége.” 
  • „Ez a te hibád.” 
  • „Jobban kellett volna csinálnod.” 
  • „Tökéletesnek kell lenned.” 
  • „Nem hibázhatsz.” 
  • „Mindig a másik a fontos.”

És bár ezek az önbántalmazó gondolatok tényleg könnyen rátelepedhetnek a mindennapokra, mindennek ellenére mégis a mi kezünkben van a változás esélye. Egyedül, de akár szakember segítségét kérve átállíthatjuk ezeket a bántó gondolatspirálokat és a negatív üzenetekből pozitív, motiváló irányt is vehet az életünk. A pszichológus segít nekünk meghatározni, mit tehetünk egy ilyen helyzetben a változtatás érdekében.

Járjunk a végére

Egyes gondolatok erős félelmet ébresztenek bennünk. Csak hogy mondjak egy példát, én rendszeresen jógázom és elképesztően féltem a fejenállástól. Aztán szép lassan összeszedtem a bátorságomat és megcsináltam a pózt – gondolom nem kell mondanom, hogy miután ott álltam fejjel lefelé benne csak az járt a fejemben, tényleg ettől féltem? De hát ez nem is ijesztő…Mégis hetekig szorongtam rajta, de minek? Felnagyítottam a fejemben a dolgot és sokkal félelmetesebbnek láttam az egészet, mint ami valójában volt. 

A pszichológus erre azt mondja, ha látjuk magunk előtt a negatív gondolatot, anélkül, hogy belemennénk a helyzetbe, képzeljük el, mi történne, ha bekövetkezne.

„Egészen addig vigyük el a gondolatot, amíg adott helyzetben a számunkra elképzelhető lehető legrosszabb forgatókönyvig eljutunk. Mert józanul végiggondolva, még a legrosszabb helyzetből is ki lehet hozni valami nem olyan rosszat, sőt, pozitívat is. Persze ehhez az kell, hogy ne legyen úrrá rajtunk a félelem.”

És milyen igaza van, ha ezt akkor végiggondolom, felmérem, hogy igazából azon túl, hogy eldőlök és kicsit beütöm magam, semmi komolyabb gondom nem történt volna még a legrosszabb esetben sem. 

iprogressman/istockphoto.com

Elcsendesedés

Egy remek megoldás a negatív gondolatok átkonvertálására a meditáció is. „Keressünk egy csendes, nyugodt helyet, ahová kicsit elvonulhatunk” – kezd bele Boglárka.

„Gondolatban képzeljük magunkat egy általunk kedvelt és biztonságos helyre, ahol nem érhet minket bántódás, ahol szeretünk és jól esik lenni. Ez lehet elképzelt és valós hely is.

Engedjük meg magunknak, hogy ezen a helyen olyan személlyel találkozzunk, aki számunkra kedves, fontos, akinek hiszünk, akinek adunk a véleményére. Engedjük, hogy ez a személy elmondja nekünk mit szeret bennünk, miért vagyunk fontosak neki, mi az, amivel bíztatna, erősítene bennünket. Gondolatban engedjük őt egészen közel magunkhoz. Öleljük át, majd köszönjünk el tőle. Maradjunk még egy kicsit ezen a biztonságos helyen. A relaxációnk végeztével írjuk össze tapasztalatainkat, érzelmeinket, gondolatainkat. Már ettől jobb lesz a közérzetünk.” 

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást