Csak így lehetnek hasznodra a negatív érzések

Csak így lehetnek hasznodra a negatív érzések

Címlap / Életmód / Lélek / Csak így lehetnek hasznodra a negatív érzések

Na, persze! A negatív érzések csak lehúznak, megkeserítik a hétköznapokat, és mindenkiből a legrosszabbat hozza ki. Azonban az érzéseink nem mindig csak egyfélék, általában mindenből képesek vagyunk tanulni… még a negatív érzéseinkből is. Lássuk most a négy legfontosabb negatív érzést, ami a hasznodra lehet.

Most nem a nagyon mély negatív érzésekről lesz szó, hanem olyanokról, amelyek a mindennapokban érnek, de túl tudsz lendülni rajtuk. Ha azonban képes vagy jól kezelni őket, profitálhatsz belőlük.

Düh és idegesség

Azt mondják, ha magadban tartod a dühödet, az nem tesz jót. Egészségügyi problémákat okozhat, vagy növeli azok kockázatát. A düh és a stressz kéz a kézben jár, azaz minél több az elfojtott harag és idegesség benned, annál több stresszhormon reked az agynak azon részén, amely az érzelmek feldolgozását irányítja. A következmény, a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

De mi is valójában a düh? Egy válaszreakció, amit valamilyen külső esemény, inger vált ki. Az, hogy ki, hogyan reagál, teljesen az egyéntől függ. Vannak, akik nehezebben, vannak, akik könnyebben kezelik ezt a fajta stresszt. A düh energia, amit jóra is fordíthatsz.

A düh hatására sokkal nagyobb kockázatot vagy képes bevállalni a céljaidért, motiváltabb vagy. Arra kell csak nagyon vigyáznod, hogy a düh soha ne uralkodhasson el rajtad, ne válj agresszívvé.

Félelem

Ha veszély van, a szervezet reakciója a félelem. Ebben a helyzetben a szív szapora munkába kezd, felgyorsul minden, gyorsabban veszed a levegőt és befeszülnek az izmaid is. A félelem egyfajta készenléti állapot. Készen állsz arra, hogy menekülj, de arra is, hogy küzdj, ha kell. A félelem azonban nem csak negatív érzés. Ha nem létezne, gondold csak végig, mi minden történne.

Valószínűleg nem sokáig élnél, hiszen olyan dolgokba mennél bele, amelyektől jelenleg a félelmed tart vissza. Ezért ne sajnáld, hogy vannak dolgok az életedben, amiktől tartasz. Pozitívan befolyásolhat a félelem, a döntéseid során óvatosabb leszel, és ezt a saját javadra fordíthatod. Ugyanakkor a félelemmel is, mint más, negatív érzésekkel, óvatosnak kell lenned. Ha hagyod eluralkodni, a végén kimozdulni is alig mersz majd. Az arany középutat megtalálni nem egyszerű, de mindenki képes lehet rá.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»