Ilyen hatással van rád, ha valamelyik szülőd nárcisztikus (volt)

Ilyen hatással van rád, ha valamelyik szülőd nárcisztikus (volt)

Címlap / Életmód / Lélek / Ilyen hatással van rád, ha valamelyik szülőd nárcisztikus (volt)

A nárcisztikus személyiség fogalmával már biztosan találkoztál, de ebben a témában általában arról olvashatsz, hogy milyen az, ha egy ilyen típusú emberrel élsz párkapcsolatban. A családon belüli nárcizmusról már sokkal ritkábban hallani, pedig sajnos rengetegen nőttek fel ilyen típusú szülők mellett, úgy, hogy nem is tudták, mi áll a viselkedésük hátterében. Először érdemes átvennünk, milyen jelek utalnak arra, hogy te is ilyen közegben nőttél fel, és édesanyád vagy édesapád ilyen zavarral küzd(ött).

 1. Sosem ismerte be, hogy ő hibázott. Ha így volt, és nem tudta kimagyarázni, egész egyszerűen lezártnak tekintette a témát, és nem akart végighallgatni téged. Neki mindig igaza volt, még akkor is, ha nem.
 2. Hiába próbáltál beszélni bizonyos problémákról, ő elutasító volt, pláne, ha ez a probléma hozzá kötődött, mert ő csinált valamit rosszul.
 3. Az őszinte, nyílt kommunikáció nálatok ismeretlen fogalom volt.
 4. A szeretetét csak bizonyos feltételekkel tudtad kivívni, ezért örökösen harcoltál.
  Mindig igyekeztél tökéletes lenni, és ha ez nem sikerült, a csalódottságát határozottan kifejezte. Állandóan valótlan elvárásokat állított eléd.
 5. Ha valami rosszul sült el, biztos, hogy te voltál a hibás. Összetörte a tányért? Azért, mert te tetted az asztal szélére! Másnap te törtél össze egy tányért, amit ő rakott oda? A válasz az volt, hogy te voltál figyelmetlen. 
 6. Állandóan igényelte a figyelmet, mindig volt valamilyen dráma az életében, de ő ugyanezt a figyelmet ritkán viszonozta.
 7. Mások véleménye fontosabb volt, mint a te érzéseid.
 8. Idősebb korodban érezheted rajta, hogy irigykedik arra, amit elértél, és emiatt gyakran kapsz tőle lealacsonyító megjegyzéseket. Miatta még a legnagyobb sikerednek sem tudsz őszintén örülni.

Ha a fenti állítások többségében ráismertél a gyerekkorodra és valamelyik szülődre, sajnos nagy eséllyel nárcisztikus személy nevelt fel téged. Ennek pedig sajnos megvannak a következményei a mentális egészségedre nézve, évtizedekkel később is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást