Ilyen hatással van rád, ha valamelyik szülőd nárcisztikus (volt)

Ilyen hatással van rád, ha valamelyik szülőd nárcisztikus (volt)

Címlap / Életmód / Lélek / Ilyen hatással van rád, ha valamelyik szülőd nárcisztikus (volt)

A nárcisztikus személyiség fogalmával már biztosan találkoztál, de ebben a témában általában arról olvashatsz, hogy milyen az, ha egy ilyen típusú emberrel élsz párkapcsolatban. A családon belüli nárcizmusról már sokkal ritkábban hallani, pedig sajnos rengetegen nőttek fel ilyen típusú szülők mellett, úgy, hogy nem is tudták, mi áll a viselkedésük hátterében. Először érdemes átvennünk, milyen jelek utalnak arra, hogy te is ilyen közegben nőttél fel, és édesanyád vagy édesapád ilyen zavarral küzd(ött).

  1. Sosem ismerte be, hogy ő hibázott. Ha így volt, és nem tudta kimagyarázni, egész egyszerűen lezártnak tekintette a témát, és nem akart végighallgatni téged. Neki mindig igaza volt, még akkor is, ha nem.
  2. Hiába próbáltál beszélni bizonyos problémákról, ő elutasító volt, pláne, ha ez a probléma hozzá kötődött, mert ő csinált valamit rosszul.
  3. Az őszinte, nyílt kommunikáció nálatok ismeretlen fogalom volt.
  4. A szeretetét csak bizonyos feltételekkel tudtad kivívni, ezért örökösen harcoltál. Mindig igyekeztél tökéletes lenni, és ha ez nem sikerült, a csalódottságát határozottan kifejezte. Állandóan valótlan elvárásokat állított eléd.
  5. Ha valami rosszul sült el, biztos, hogy te voltál a hibás. Összetörte a tányért? Azért, mert te tetted az asztal szélére! Másnap te törtél össze egy tányért, amit ő rakott oda? A válasz az volt, hogy te voltál figyelmetlen. 
  6. Állandóan igényelte a figyelmet, mindig volt valamilyen dráma az életében, de ő ugyanezt a figyelmet ritkán viszonozta.
  7. Mások véleménye fontosabb volt, mint a te érzéseid.
  8. Idősebb korodban érezheted rajta, hogy irigykedik arra, amit elértél, és emiatt gyakran kapsz tőle lealacsonyító megjegyzéseket. Miatta még a legnagyobb sikerednek sem tudsz őszintén örülni.

Ha a fenti állítások többségében ráismertél a gyerekkorodra és valamelyik szülődre, sajnos nagy eséllyel nárcisztikus személy nevelt fel téged. Ennek pedig sajnos megvannak a következményei a mentális egészségedre nézve, évtizedekkel később is!

1. Hatással van arra, kit választasz párnak

A legtöbben tudat alatt másolják azokat a mintákat, amiket gyerekként láttak, és míg ez egy ideális családi közegben szuper dolog, addig egy nárcisztikus személy gyermekeként veszélyes lehet. Ők ugyanis gyerekkori sérelmeik miatt hajlamosak felnőttként olyan párt keresni, akivel hasonló dinamika áll fent, szimplán mert csak ezt a felállást már ismerik. Azaz emiatt toxikus, elnyomó kapcsolatokba mennek bele, elviselik a másik irányítását, és bár tudják, hogy hiba volt, később is elkövetik ugyanezt a hibát.

Nárcisztikus szülők hatása
recep-bg/istockphoto.com

2. Rajtad is megjelenhetnek a nárcisztikus jelek

Mivel a szüleid állítanak példát előtted, sokáig természetesnek vehetted azt, ahogy viselkednek. Emiatt történik az, hogy rengeteg gyermek másolni kezdi a szülők viselkedését, így pedig egyúttal a nárcisztikus jegyeket is.

Felnőtt korukra emiatt szép lassan ők is ragaszkodni kezdenek az irányításhoz, parancsolni akarnak másoknak, és követelőznek, mert úgy érzik, nekik minden jár. Bárkit megkritizálnak, de ők maguk nagyon érzékenyek a negatív véleményekre. Lehet, hogy eredetileg nem nárcisztikus személyiségnek születtek, de ezek a vonások átkerülhetnek rájuk.

3. Nem mernek önmaguk lenni

Néhányan felnőnek, de megrekednek abban a szerepben, amibe gyerekként belekényszerültek nárcisztikus szüleik mellett. Emiatt idősebb korukban is folyamatosan feláldozzák a saját szükségleteiket mások érdekében, és mindig, mindenki másnak akarnak megfelelni.

Nem merik kimondani a véleményüket, sőt, ezt mások hatására változtatják is, az álmaikról, vágyaikról pedig végképp nem beszélnek. Hagyják, hogy a környezetük elnyomja őket, és nem tanulnak meg kiállni magukért. Állandóan kritizálják önmagukat, mert gyerekként is csak azt hallották, hogy mit csinálnak rosszul, ezért egyáltalán nem hisznek a saját képességeikben.

4. Elnyomják minden érzésüket

Nárcisztikus szülők mellett felnőni rendkívül megterhelő, ami miatt sok gyerek választja azt, hogy inkább egyáltalán nem élik meg az érzéseiket. Ez felnőtt korban kifejezetten komoly problémákat okoz, hiszen ezek az emberek nem mernek, és nem is tudnak megnyílni mások előtt, ami sorra sikertelen párkapcsolatokat és barátságokat teremt. De közben állandó belső problémákkal küzdenek: gyakori náluk a szorongás, a depresszió, az önbizalomhiány, és állandóan kételkednek magukban.

Szakértők szerint egy ilyen helyzetben az elsőszámú megoldás a gyógyulás útján az, hogy megismerkedsz magával a nárcizmussal.

Sokan ugyanis elhiszik, hogy saját hibájukból nem kapták meg gyerekként a kellő szeretetet, és tényleg mindig ők hibáztak, noha valójában egy személyiségzavar okozott minden problémát. Ha megérted magát a jelenséget, és azt, hogy miként befolyásolta a szüleid viselkedését, egy lépéssel közelebb kerülhetsz a gyógyuláshoz.

Továbbá az is fontos, hogy keress profi segítséget, hiszen egy ilyen gyermekkor érzelmi traumát is okoz, amiből csak lassan, fokozatosan lehet regenerálódni. Ne felejtsd el megélni a gyászt, hiszen egy ilyen helyzetben ez mindenkinél jelentkezik. Elveszíteni a szülőket, akiket sosem kaphattál meg a nárcizmus miatt, lelkileg bárkinek megterhelő lehet. Ez is egy veszteség, amit csak úgy lehet feldolgozni, ha szembenézel vele!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást