Ennek az illóolajnak az illata teljesen meg tud nyugtatni

Ennek az illóolajnak az illata teljesen meg tud nyugtatni

Címlap / Életmód / Egészség / Ennek az illóolajnak az illata teljesen meg tud nyugtatni

Az illóolajok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, köszönhetően legtöbbször a ropogós, üdítő és frissítő aromájuknak. Ezekben a vegyületekben azonban általában sokkal több lakozik, mint a fantasztikus illat: számos, az egészségre és a szépségre is jótékonyan hatnak. Ha pedig csak egyetlen illóolajat helyezel el a fürdőszobád polcán, legyen az a narancs illóolaj, amelynek különösen sok előnye van.

A narancs illóolajat a narancs héjának hidegen sajtolásával és az olaj kivonásával állítják elő. Az előállítás során a legfontosabb lépés a hidegen sajtolás, ugyanis az olaj ennek köszönhetően képes megőrizni a tisztító tulajdonságait. Ezt követően az illóolajat palackozzák, és különféle célokra használják fel, beleértve az illatosítást. De ez közel sem minden, ugyanis szépségápolási és a mentális egészségre gyakorolt előnyei is vannak.

Hatékony a pattanások ellen

A narancs illóolaj egyik fő összetevője a limonén, ami tudományosan is bizonyított, hogy antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Több, mint valószínű, hogy ennek köszönheti azt a képességét, hogy szemmel láthatóan képes csökkenteni az aknés foltokat. Amikor ugyanis a bőrre kerül, csökkenti a szervezetben gyulladást okozó egyik fehérjetípus, a citokin mennyiségét, hamarosan pedig látványos javulást hoz.

5./15 WEST/istockphoto.com

Enyhíti a szorongást

Általánosságban úgy tartják, hogy a narancs illóolaj használatához egy nyugodtabb érzés is társul. A narancs illóolaj belélegzése a vérnyomást és a pulzust is képes csökkenteni, így stresszes helyzetekben a szorongást is csökkenti. Egyes vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy a narancs illóolaj a testbe jutva megváltoztatja a prefrontális kéreg aktivitását, ami a döntéshozatalra és a szociális viselkedésre is hatással van. Pontosabban, a narancs illóolajjal való érintkezést követően az oxigénnel dúsított vér szintjének növekedése jellemző, ami javítja az agyműködést.

Hogyan használd?

A legtöbb narancs illóolaj készítmény „szuperkoncentrált”, így figyelj az adagolásra, és egyszerre csak néhány cseppet használj.  Ha pattanásokat szeretnél kezelni vele, akkor a legjobb, ha egy hordozóolajban, például frakcionált kókuszolajban hígítod, hogy csökkentsd a bőrirritáció kockázatát. Ezután kend fel egyszerűen a bőrödön lévő problémás helyekre. Néhány ember sajnos allergiás a narancsra és bizonyos olajokra is, ami tovább ronthatja a bőr állapotát. Ezt figyelembe véve, ha az illóolaj használata után kiütéseket tapasztalsz vagy orrfolyás jelentkezik, azonnal hagyd abba a használatot.

A szorongás tüneteinek csökkentése érdekében tegyél körülbelül hat csepp narancs illóolajat egy vízzel teli diffúzorba, és csak élvezd az illatát. Mielőtt azonban kipróbálnád, lehetőleg takarítsd ki az otthonodat, mert az esetlegesen felgyülemlett por vagy a rendetlenség megnehezítheti a felhőtlen relaxációt. Ha ez adott, a nappaliban, a szobádban vagy akár a fürdőszobában, a zuhany alatt is kipróbálhatod aromaterápiaként. Bármelyik módszert is próbálod ki, egy dologra feltétlenül ügyelj: a narancs illóolaj csak akkor kerüljön a bőrödre, ha nem tervezel napozni, ugyanis ha rajt a bőrödön, az sokkal érzékenyebb lesz a fényre.

puhimec/istockphoto.com

Mire figyelj vásárláskor?

Minden márka kissé eltérő, de bármilyen illóolajat tervezel venni, vásárlás előtt olvasd el a címkéjét és végezz egy kis kutatást. Mindig használj minőségi, tiszta alapanyagokból készült termékeket. Méghozzá lehetőleg olyanokat, amelyek jelzetten 100%-os tisztaságúak. Szerencsére az ilyen termékek már 500 forint környékétől elérhetőek, és mivel többségében alkalmanként tényleg csak néhány cseppet ajánlott felhasználnod, így jó ideig eltarthat egy nagyjából 10 ml-es üveg.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!