A nagyon intenzív edzés komolyan csökkentheti a rák kockázatát

A nagyon intenzív edzés komolyan csökkentheti a rák kockázatát

Címlap / Életmód / Egészség / A nagyon intenzív edzés komolyan csökkentheti a rák kockázatát

Az egyértelmű, hogy a magas intenzitású edzésekkel rengeteg mindent el lehet érni: általában hosszabb ideig égetik a zsírt az edzés befejezése után is, ráadásul nem kell annyi időt mozgással tölteni, mint egy alacsonyabb intenzitású edzés során. 25-30 perc alatt már bőven meg lehet annyira izzadni, hogy az kiváltson egy másfél órás, alacsony intenzitású mozgást. Most kiderült, hogy az egészségre is jobb hatással van, nem csak a fennmaradó szabadidőnkre.

A kanadai Saskatchewani Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a rossz edzéskapacitású és a jó edzéskapacitású nők között milyen különbségek vannak a testi egészség, különösképpen a szív- és érrendszeri betegségek és a rák terén. A kutatást úgy végezték el, hogy az úgynevezett metabolikus együtthatót, vagyis rövidítve MET-et mérték: ez megmutatja, hogy mennyi energiát égetsz el egy aktivitás közben, és ezzel azt is, hogy mennyire intenzív az a fizikai mozgás, amit végzel.

A résztvevőknek el kellett érniük 10 MET-ig, hogy azt mondják rájuk, jó edzéskapacitásúak, minden ez alatt már rossznak számított. A trükk az egészben az volt, hogy 50 és 75 év közötti nőket vizsgáltak, akiket átlagosan öt éven keresztül tartottak szemmel – ha valaki képes ilyen intenzíven edzeni ennyi idősen, az tényleg makkegészséges lehet.

A kutatás során kiderült, hogy azok, akiknek rossz volt az edzéskapacitásuk, négyszer nagyobb eséllyel haltak meg végül szív- és érrendszeri rendellenességben, mint a jó edzéskapacitással rendelkező alanyok.

A rákkal kapcsolatban sem volt sokkal jobb a helyzet: négyszer nagyobb esélye volt annak, hogy a rossz edzéskapacitású nők rákban haltak meg, mint annak, hogy bármilyen más betegség vitte el őket. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást