A nagy titok: ilyenné válik a személyiségünk az évek múlásával

A nagy titok: ilyenné válik a személyiségünk az évek múlásával

Címlap / Életmód / Egészség / A nagy titok: ilyenné válik a személyiségünk az évek múlásával

A személyiségünk egész életünkben változik, átalakul és fejlődik (jobb esetben). Azonban van egyetlen dolog, amit az emberek jelentős része megtapasztal magán, ahogy múlnak az évek. És biztos, hogy te is észrevetted már magadon ezt a változást!

Amikor még gimibe vagy egyetemre jártál, biztos, hogy nem sok olyan hétvége volt az életedben, amikor ne mozdultál volna ki otthonról. Akár egy buliról, akár csak egy baráti kávézásról volt szó, mindenki sokkal nyitottabb és extrovertáltabb volt ekkoriban. Azonban ha most egy kicsit alaposabban magadba nézel, neked is feltűnhet, hogy ez mennyire megváltozott néhány év, évtized alatt. Míg egykor valószínűleg te is lelkesebben ismerkedtél új emberekkel, mentél el moziba vagy beülni valahova, addig ez idősebb korodra teljesen átalakult. És nem, nem veled van a baj, ez teljesen normális dolog!

Ugyanis szakértők is megerősítették már azt, hogy ahogy telnek az évek, úgy mindenki némileg introvertáltabbá válik!

Pszichológusok ezt a jelenséget “belső érésnek” is nevezik, és azt jelenti, hogy a személyiséged sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, ha idősebbé válsz – akár egy finom bor, ami évekkel később lesz a legjobb.

Általánosságban véve az emberek érzelmileg stabilabbá válnak, elfogadóbbá, és egyúttal halkabbá, valamint önállóbbá is. Vagyis nincs szükséged sok szociális interakcióra ahhoz, hogy boldognak érezd magad, és az egyedüllét nem egyenlő ekkoriban már a magánnyal.

Nem véletlenül alakult így

Ez pedig egy igazán szuper előnye a felnőtté válásnak. Ugyanis a nyitottabb, extrovertáltabb hozzáállás abban segít, hogy párt találjunk magunknak, fontos kapcsolatokat alakítsunk ki, így pszichológusok szerint ez lehet az oka annak, hogy tiniként szociálisabbak vagyunk. És egyúttal ezért érezheti valaki azt, hogy bár az introvertáltak jellemzői megvannak benne, mégis, némi extrovertáltság is szorult belé. Amikor viszont idősebb vagy, megtaláltad a társadat, családot alapítotok, nehéz is lenne elképzelni, hogy hétvégente otthon hagyod őket, hogy elmenj bulizni. A személyiséged átalakulása az egészséges családi norma kialakításában is segít.

Bár a személyiségünk valóban változik, a temperamentumunk nem. Vagyis, ha mindig is introvertált voltál, 85 évesen is az leszel, de ha extrovertált személyiséged van, akkor ez így is marad – csak egy kicsit lelassul a tempó. Vegyük példának az osztálytalálkozódat. Amikor ellátogattál (vagy ellátogatsz) a 10 éves találkozóra, biztosan neked is feltűnik az, hogy mindenki lelassult egy kicsit.

Míg egykor megvoltak az osztály leghangosabb, legszociálisabb emberei, addig mostanra azt tapasztalhatod, hogy bár még mindig jelen van bennük az extrovertáltság, már ők sem mozdulnak ki minden nap, és járnak bulizni hétvégén.

Ez pedig teljesen normális. Úgyhogy ha azt vetted észre magadon, hogy élvezed az egyedül töltött hétvégéket, és azt, ha az egyetlen programod délutánra az olvasás vagy a filmnézés, ne érezd rosszul magad. Inkább a saját boldogságodat válaszd, és ne törődj a kéretlen kritikával – hiszen a kutatásnak köszönhetően bebizonyosodott, hogy amúgy sincs igazuk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást