3 modern kori szekta, ami elborzasztotta a világot

3 modern kori szekta, ami elborzasztotta a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 3 modern kori szekta, ami elborzasztotta a világot

Mindenkiben meg van a vágy arra, hogy értelmet, célt keressen az életben. Sokakban azonban az elveszettség érzése sokkal erősebb, megint mások pedig mesterei a manipulációnak és az irányításnak, és ezeket a képességeket a lehető legrosszabb célokra használják fel. Amikor ezek az emberek egymásra találnak, egészen beteg csoportdinamikák mentén működő szekták jöhetnek létre.

Charles Manson és a Manson család

A nemrég elhunyt Charles Mansont sokan korunk egyik legelvetemültebb szadistájaként tartják számon, aki többek között a rendező, Roman Polanski várandós feleségének brutális meggyilkolásáért is felelős. Maga Manson azonban valójában soha nem ölt meg senkit – legalábbis nem a saját kezeivel. A kegyetlen, már-már sátáni gyilkosságokat egytől egyig a Manson család tagjai követték el.

A karizmatikus Manson főleg fiatal lányokból és férfiakból álló csapatot gyűjtött maga köré, akiknek a fejét zavaros ideológiákkal tömte tele például az amerikai fehérek és feketék között élesedő feszültségről, és arról, hogy a feketék hamarosan bekövetkező lázadását már a Beatles is megjósolta… Manson egyenesen odáig jutott, hogy az együttes Fehér albuma kódolva ugyan, de a Családnak szól, és arra utasítja őket, hogy mentsék meg az arra érdemeseket a hamarosan bekövetkező apokalipszis idején.

Mire a családot lekapcsolták, több kegyetlen gyilkosságot és mészárlást vittek végbe, az áldozatok méltóságát tovább gyalázva olyan patetikus, teátrális eszközökkel, mint például a vérükkel falra írt szavak.

Hogy Charles Manson mekkora hatással volt követőire, a felbuzdítására elkövetett gyilkosságok mellett az is jól mutatja, hogy még a bírósági tárgyalások alatt is végig csinos, fiatal lányok kísérték, akik büszkén hirdették, hogy a Család tagjai – állandó témát kínálva így az újságíróknak, akik a modern média korának egyik legkegyetlenebb és legnagyobb nyilvánosságot kapó esetét taglalták.

3 modern kori szekta, ami elborzasztotta a világot

The Ant Hill Kids (Roch Thériault szektája)

Roch Thériault 1947 májusában született, és a ’70-es években került kapcsolatba a Hetednapi Adventista Egyházzal, és hamarosan saját követőkre tett szert. A kör, mely a karizmatikus férfi köré szerveződött, főképpen fiatal nőkből állt, akik a hétvégéket Thériault házában töltötték. Az események azonban gyorsan eszkalálódtak, követőinek az egyre több alkoholt fogyasztó Thériault megtiltotta, hogy munkába járjanak, vagy tartsák a kapcsolatot a családjukkal, hamarosan pedig a mindennapi életüket is kontrollálni kezdte.

A szekta tagjai például nem beszélhettek egymással, csak akkor, ha ő is jelen volt, és a szexhez is a vezető kifejezett engedélye volt szükséges. A The Ant Hill Kids-ként elhíresült csoport tagjai különböző péksütemények készítéséből és árusításából tartották fent magukat, aki pedig nem hozott haza elegendő pénzt a nap végén, kegyetlen büntetésekre számíthatott – volt, akinek például a saját lábát kellett eltörnie egy kalapáccsal. A szekta akkor került a rendőrség látókörébe, amikor az egyik, a csoporttal élő gyerek meghalt.

A szekta minden tagja azt mondta, hogy egy új, mentális problémákkal küzdő szektatag ölte meg a kicsit, mert az nem hagyta abba a sírást, de vannak, akik úgy gondolják, Thériault próbálta meg körülmetélni a babát, és az eltompításához olyan sok alkoholt használt, ami megmérgezte a kicsit.

A szektavezér kuruzslásának legalább egy áldozata még biztosan volt: amikor egy szektatag, Solange Boilard gyomorfájásra panaszkodott, Thériault egy asztalra fektetve „műtötte” meg – a procedúra az egészen elképesztő kínzások mellett Boilard hasfalának felnyitásából és a belső szervei egy részének eltávolításából állt.

A szektát végül 1989-ben oszlatták fel, amikor Thériault-ot letartóztatták és életfogytiglani börtönre ítélték. 2011-ben, 63 éves korában halt meg – a cellatársa szúrta le egy maga készítette késsel, majd az őrökhöz sétált és azt mondta: „Megszabadultam ettől a szemétládától. Itt a kés. Kinyírtam.”

3 modern kori szekta, ami elborzasztotta a világot

Heaven’s Gate

A Heaven’s Gate (Mennyek kapuja) szekta 1997 márciusában került az újságok címlapjára, amikor 39 tagja ölte meg magát, abban a reményben, hogy így elérhetik azt a – földönkívüliek által vezetett – űrhajót, ami szerintük az akkor nemrég felfedezett üstököst, a Hale-Bopp-ot követi. A szekta alapítói Marshall Applewhite és Bonnie Nettles voltak.

Applewhite-nak a ’70-es évek elején volt egy halálközeli élménye, és ezt állította, hogy ez után víziói lettek. Nettles ezekben az időkben az ápolója volt, és hamarosan mindketten meg voltak győződve róla, hogy ők a Jelenések könyvében emlegetett „Kettő”, és bármilyen hihetetlen, de hamarosan követőkre is találtak.

A tömeges öngyilkossághoz a csoport tagjai arzént és ciánt vettek be, fenobarbitált ittak ananászlével elkeverve, végül vodkát fogyasztottak. Amikor rájuk találtak, mindannyian fekete ruhát és tornacipőt viseltek, valamint karszalagot viseltek, melyen az állt: „Heaven’s Gate Away Team”.

3 modern kori szekta, ami elborzasztotta a világot

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást