Vannak élelmiszerek, ételek, melyek eredetét legendák övezik. Ilyen a sárgarépa, vagy a kifli, ételek közül pedig a székelykáposzta – ami nem székely. Aztán ott van a pizza és a bejgli is, amelyeknek történetük van…
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
2/6 Sárgarépa, ami nem sárga
A sárgarépa eredetileg lila volt. Úgy vélik, hogy Kr.e. 5000 környékén már használták étkezésre, a mai Afganisztán területén, de Egyiptomban és Görögországban is vannak erre utaló jelek.
A növény a népszerűséget élettani hatásainak köszönheti, így gyorsan elterjedt – 1100 körül már a spanyolok is ismerték. És mitől lett sárga a répa?
A 16. században egy holland nemesítő által, aki a sárga színt preferálta, hazafias érzelmei miatt. Onnan pedig az egész világon elterjedt. A legismertebb sárgarépa a nantes-i karotta, melyet 1864. óta jegyeznek.