Szerelem / Párkapcsolat

Mitől van kémia két ember közt? 5+1 dolog, ami előidézi

A kémia megléte, vagy éppen hiánya kulcsfontosságú kérdés a párkapcsolatokat illetően. Van, amikor minden passzol, a felek tökéletesen összeillenek, még sincs meg az a plusz, amitől elsöprő szerelemmé alakulhatna a viszony. Máskor a kémia úgy van meg két ember között, hogy egyáltalán nem passzolnak össze – a szexuális vonzerő viszont annyira erős, hogy nem tudnak neki ellenállni. A kémiai mégis segít a döntések meghozatalában, hiszen nagyon erősen súg nekünk: előrevetíti, miként alakulhatna az életünk a kiszemelttel.

Mielőtt fejtegetni kezdenénk, mitől lehet kémia két ember között, külön kell választanunk az érzelmi és a fizikai kémiát.

Utóbbi akkor van jelen, amikor nagyon vonzódunk valaki iránt, adott esetben úgy, hogy még egy szót sem váltottunk vele.

Ilyen, amikor belezúgsz egy férfiba, akit néha látsz az utcán, vagy aki a kedvenc együttesed frontembere. Ez a vonzalom részben plátói, részben viszont nagyon is valós, hiszen ad egy olyan pluszt, amitől késztetést érzel a közelebbi ismeretség kialakítására.

Az érzelmi kémia kicsit más tészta: ilyen esetben intellektuálisan és érzelmileg kezdesz el vonzódni valaki iránt, akinek ismered a gondolatait.

Nem kell, hogy feltétlenül személyesen ismerjétek egymást, megeshet, hogy csak chat-eltek, vagy éppen a blogját követed és úgy érzed, tökéletesen összeilletek. Amikor ténylegesen feléled két ember között a kémia, akkor mérhető változások történnek a testünkben és az agyunkban egyaránt, de a szerelem kialakulása ennél jóval bonyolultabb. Az, hogy fizikálisan, vagy érzelmileg kezdünk el vonzódni valakihez attól függ, milyen a beállítottságunk. Viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy az igazi, nagybetűs szerelem csak akkor jelenhet meg az életünkben, ha nem csak testileg, hanem lelkileg is csatlakozni tudunk a kiszemeltünkhöz – ráadásul viszonzottan!

De mi idézi elő a kémiát?

Chermiti Mohamed/unsplash.com

A hosszú pillantás

Több tanulmány is alátámasztotta már, hogy a pillantás hosszának határozottan köze van ahhoz, mennyire tartjuk vonzónak a másikat. Minél tovább nézzük, annál jobban tetszik, és ezt bizony nem csak mi érzékeljük, hanem az is, aki a pillantás tárgya.

A szemezés tehát nem véletlenül egy olyan bevett flörtölési technika, ami nem csupán tanulható, hanem igazán könnyen el is sajátítható.

A segítségével a kiszemelted tudomására hozhatod, hogy tetszik neked, így pedig elindulhat köztetek valami – és persze azt is ellenőrizheted, ő is táplál-e irántad romantikus gondolatokat, érzelmeket. 

Érintés

Az érintés szinte tűzijátékként hathat köztetek az elején, és nem csak akkor, amikor már tökéletesen tisztában vagytok a vonzalom meglétével.

A jól irányzott érintések felkorbácsolják a vágyat, felkeltik az érdeklődést, de nem olyan egyszerű használni őket, mint a pillantásokat.

A túl sok érintés – meglepő módon – nem feltétlenül a vonzalom jele, sokkal inkább utalhat a haveri közeledésre. Ha nem érzitek titkolni valóan tapogatózónak az érintéseket, akkor az arra enged következtetni, hogy inkább a barátság felé húz a kapcsolatotok. Ellenkező esetben viszont mindent elmond egy-egy érintés, különösen akkor, ha sokatmondó pillantás követi. 

Olvastad már?  5 mérföldkő, amit ha elértek a szerelmeddel az első hónapokban, egymásnak vagytok teremtve

Humorérzék

A humor összehozza az embereket, de csak akkor, ha egyformán vélekedtek róla. Ami az egyiknek vicces, az a másiknak nem feltétlenül, de a nevetés remek alapot biztosít a kémia létrehozásához.

Arra készteti az embereket, hogy lazítsanak a másik társaságában, engedjék el magukat és kapcsolódjanak egymáshoz.

Egy, a Kansasi Egyetemen készült felmérés alapján, amikor egy idegen nőt és egy idegen férfit találkára kényszerítettek, a férfiak mindig megpróbálták valamilyen poénnal elütni a csendet. Minél inkább vevők voltak a nők a viccekre, annál nagyobb arányban érdeklődtek a férfi iránt – akit bátorított a közös nevetés a továbblépésre. 

Pablo Merchán Montes/unsplash.com

Közös alap

A közös nevező nem csak azért fontos, hogy a későbbiek során gond nélkül egymásra tudjatok hangolódni. Amikor valakinek kényelmessé válik a társasága, akkor fel tudunk oldódni mellette: ehhez az kell, hogy otthonosan mozogjunk abban a közegben, amiben ő. Ha nagyon különböztök egymástól, akkor hiányzik a közös nevező, nincs meg ez a biztonságérzet. Így hiába van jelen a fizikai kémia, jó eséllyel elszáll a varázsa, adott esetben taszítóvá is válhat az, akit odáig nagyon vonzónak találtál.

Őszinteség

Az intimitást a legjobban az őszinteség tudja fokozni. A Psychology Today szerint azonban nem árt óvatosan bánni a nyíltsággal, mert ha túlságosan korán fedjük fel a lapjainkat, akkor elveszíthetjük az érdeklődést egymás iránt. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármiben is titkolózni kellene, de nem muszáj már az első randin a gyerekkori sérelmeket feszegetni.

A kapcsolatok elején hajlamosak vagyunk mindenféléről társalogni, és ha ezek a beszélgetések kifizetődőek, akkor szép lassan megnyíltok majd egymás előtt, ami tovább erősíti a köztetek levő kémiát. 

+1. Fizikai hasonlóság

Míg a flörtölési technikákat tudod tökéletesíteni, az őszinteség mértékét tudod adagolni, addig a humorhoz és a közös alaphoz már kell némi szerencse, mert ezeket csak részben lehet a másikhoz igazítani. Azonban még ennél is nehezebb a dolgod a kémia meglétének egyik utolsó pontjánál, ugyanis ez már ösztönszinten működik.

A kutatások szerint automatikusan vonzanak minket azok az emberek, akik hasonlítanak a szüleinkre, vagy akár saját magunkra.

Ez nem csupán a benső dolgokra áll, hanem a külsőségekre is vonatkozik. Ha tehát a kémia meglétének, vagy éppen hiányának okát keresed, bizony arra is gondolnod kell, hogy az illetővel mennyire tudsz azonosulni testileg: ha nem látod, nem érzed úgy, hogy passzol hozzád fizikálisan, akkor nem fog felbukkanni az a bizonyos plusz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást