Mire jó a tevepúp? 5 legendás tévhit a nagyvilágból

Mire jó a tevepúp? 5 legendás tévhit a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mire jó a tevepúp? 5 legendás tévhit a nagyvilágból

Cikkünkből megtudhatod néhány érdekes jelenség okát, például azt, hogy hogyan hűti le a ventilátor a szobát, és miért nyilallik az oldalunk futás után. Összeállításunkhoz dr. Kark Kruszelnicki: Legendás tévhitek (Partvonal Könyvkiadó 2006) című könyvét használtuk.

A TV visszafogja a növekedést

A túl sok tévézés meggátolhatja a tizenéves fiúk növekedését. 130 fiút vizsgáltak, 16-17 éveseket, egy 6 hetes téli időszakban. Amikor a fiúk naponta egy óránál kevesebbet tévéztek, 7,5 mm-t nőttek; amennyiben 2-3 órát tévéztek naponta, kevesebbet, csupán 2,5 mm-t; és ha 4 óránál többet, a 6 hetes megfigyelési időszak során teljesen leállt a növekedésük. 
Graeme Jones professzor szerint nem a tévénézésben, hanem a csontokat tápláló D-vitaminban kell keresni a választ. A gyerekeknek heti 8 órányi napsütés kell ahhoz, hogy megkapják a D-vitaminigényüket. Aki viszont sokat tévézik, nem jut hozzá a napfényadagjához.
A D-vitamint mélytengeri halak, például a lazac fogyasztásával is bevihetik a szervezetükbe, de nem sok tinédzser eszik lazacot. Nem lehet tudni, hogy behozzák-e az elveszett növekedést.

A ventilátor lehűti a szobát

A ventilátor nem a szobát, hanem a szobában ülő embereket hűti le, mert a verejtéküket elpárologtatja. Egy olyan napon, amikor a levegő hűvösebb, mint a bőrünk, testünk átlagosan 100 Watt hulladékhőt termel (mint egy villanykörte). Szélmentes időben ez a hő vékony, meleg levegőréteget alkot a bőr közvetlen közelében. 

Ha ez a réteg felmelegszik és hőfoka eléri bőrünk hőmérsékletét, jó hőfal lesz belőle. Bőrünk nem tudja kisugározni a meleget ebbe a légtérbe, mert normális körülmények között egy meleg hely a hőjét csak egy hűvösebb helynek képes leadni. 
Ahogyan bőrünk hőmérséklete emelkedik, úgy kezdjük egyre kényelmetlenebbül érezni magunkat. Ebből a helyzetből csak úgy szabadulhatunk, ha mozogni, verejtékezni kezdünk. Amikor a ventilátor szele eléri bőrünket, letolja róla ezt a meleg levegőréteget.

A nyilallás

Mindenki érzett már nyilalló érzést a gyomrában vagy az oldalában kimerítő testmozgás után. Ha a testmozgást abbahagyjuk, a fájdalom általában néhány perc alatt alábbhagy. A testmozgás-fiziológusok „testmozgással összefüggő átmeneti hasi fájdalomnak” nevezik ezt a jelenséget. 

A nyilallást általában hasi területen érezzük, legtöbbször a máj mellett. Azt feltételezzük, hogy ha jobb lesz az erőnlétünk, nem fog többé szúrni az oldalunk, de ez nem így van. A hasunkban lévő szerveket több különböző ínszalag tartja össze. Ezek a szalagok meghúzódnak a belső szervek súlyának folyamatos zötykölődése miatt. 
Ez összhangban van azzal is, hogy az oldalunk még inkább szúr, ha egy kiadós étkezés után állunk neki tornázni. Miután jóllakunk, legalább 2-3 óráig kerüljük a megerőltető testmozgást.

Dinoszauruszok és emberek

Rengeteg dinoszauruszokkal kapcsolatos tévhit létezik. Az a legnépszerűbb, miszerint a dinoszauruszokkal egy időben már léteztek emberek. 

A modernkori dinoszaurusz-őrület az 1820-as években kezdődött, amikor William Buckland lelkész és Gideon Mantell orvos egymástól függetlenül ugyanolyan furcsa óriási csontokat találtak egy dél-angliai kőbányában

1842-ben az angol anatómus, Richard Owen javasolta, hogy ezeknek a gigantikus méretű kihalt állatoknak a „dinoszaurusz” nevet kellene adni. A görög eredetű szó jelentése: „félelmetes gyík”. A dínók jó 65 millió évvel ezelőtt kihaltak. Az ember valójában csupán néhány millió évvel ezelőtt kezdett a jelenlegi formájában kifejlődni.

A teve púpja

Ma kétfajta teve él. Az egypúpú dromedár 18 órán át képes ügetni. A kétpúpú teve lába rövidebb, mint a dromedáré, viszont erősebb testfelépítésű. Jóval lassúbb is, ugyanakkor akár napi 50 km-t képes megtenni igen nehéz teherrel. 
 
A teve nem tart vizet a púpjában, viszont képes benne 35 kg tiszta zsiradékot elraktározni. A zsírpárna egyik előnye az, hogy szigeteli a tevét a sivatagi nap forrósága ellen. A tevepúp vérellátása rossz, tehát amikor a benne levő zsír felmelegszik, a hőnek csak nagyon kis mennyiségét tudja átadni a test teljes vérkeringésének. A teve károsodás nélkül képes elveszteni a testsúlya 25 %-át.
A vizet valósággal konzerválja. A vizeletével nagyon kevés folyadékot veszít. Amikor több vízre van szüksége, bárhonnan elvonhatja a testéből, a véráramot kivéve. A vérkeringése akkor is normális marad, ha a szervezete dehidratálódik. Erre egyetlen más emlős sem képes.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!