Mindfullness, avagy a pillanat tudatos megélése – Pszichológust kérdeztük, hogyan kell elsajátítani

Mindfullness, avagy a pillanat tudatos megélése – Pszichológust kérdeztük, hogyan kell elsajátítani

Címlap / Életmód / Lélek / Mindfullness, avagy a pillanat tudatos megélése – Pszichológust kérdeztük, hogyan kell elsajátítani

A tudatos jelenlét, bármennyire is modern dolognak tűnik, nem az, csak a nyugati kultúrában kezd most meggyökeresedni. Arról, hogy mit is jelent a mindfullness, hogyan élhetjük meg a pillanatokat és hogyan lehetünk jelen tudatosan, egy szakértővel beszélgettünk.

A mindfullness egy olyan gyakorlás, ami a jelen pillanat tudatos megélését takarja, tehát a figyelmünket a jelen pillanat történéseire fordítjuk, anélkül, hogy leragadnánk egy-egy gondolatnál, történésnél, magyarázta kérdésünkre Mészáros Dóra, pszichológus, hogy mit jelent a mindfullness felfogás:

Ez nevezhető ítélkezésmentes és tudatos jelenlétnek is, amelyben a belső és külső tapasztalások megfigyelése történik. A felfogás alapja a meditáció, aminek a nyugati társadalmakra való adaptálását kísérelte meg dr. prof. Jon Kabat-Zinn  mondta el a szakember.

A stressz csökkentésének hatékony módszere

Kezdetben egy kórházban kezdtek el a mindfullness technikával dolgozni stresszcsökkentés céljából.  Ázsiában pedig a mindfullness gyakorlása általában valamilyen vallásos keretben jelent meg, míg Nyugaton gyakran hittől független szemléletként, technikaként él tovább.

A nyugati társadalomban elhatalmasodott stressz csökkentésére mindig keresték az emberek az ellenszert: a mindfullness éppen azért lett ennyire népszerű és elterjedt, mert vallástól független, átlátható és a mindennapokban is jól alkalmazható technika. amely az egész életünkre, szemléletünkre formáló hatással lehet – hívta fel rá a figyelmet Mészáros Dóra.

A mindfullness technikát el lehet sajátítani tréningen, viszont egész életünk során gyakorolni kell, mint a biciklizést is. A mindennapi életünkben érdemes egy-egy szituációban megállni és megfigyelni, hogy érezzük magunkat a testünkben, mit tapasztalunk, és milyen érzések vannak bennünk.

Természetesen sok automatikus dolgot teszünk a mindennapokban, de sokszor olyan szituációkban is előkapjuk ezeket, ahol sokat nem segít: például állunk egy hosszú sorban és egyre dühösebbek leszünk, pedig lehet, hogy nem is kell sietnünk, csak ez jön automatikusan. Ilyen helyzetekben érdemes megfigyelni magunkat, hiszen stressz mindig is lesz az életünkben, de azt mi tudjuk módosítani, hogyan viseljük – fogalmazott a pszichológus.

Mindfullness, avagy a pillanat tudatos megélése - Pszichológust kérdeztük, hogyan kell elsajátítaniEgyszerű gyakorlattal is elkezdhetjük

A szakértőt kérdeztük arról is, milyen technikákkal gyakorolhatjuk mi magunk is a mindfullnesst. Mészáros Dóra a legegyszerűbb és leggyorsabb gyakorlatként a mély légzést javasolta, a levegővételre irányított figyelem ugyanis jelentősen csökkenti a szorongást, az eluralkodó stressz érzését.

A testünkre irányított figyelem nagyon fontos, hiszen sokszor észre sem vesszük, hogy például az izmaink megfeszülnek. A mély légzésekkel csökkentjük a pulzusszámot, a vérnyomást, a testünknek adott jelzések pedig visszajutnak az agyunkba is: megpihenünk.

De akár az evés közben is megpróbálhatjuk a tudatos jelenlétet, egy falatot kiélvezni, megfigyelni az ízeket, az állagot, és hasonlókat – tudtuk meg a szakértőtől.

Odafigyelés az apró, pozitív dolgokra

A mindfullness felfogás azért lehet fontos része az életünknek, mert hajlamosak vagyunk a múlton rágódni és a jövőn aggódni, ez pedig rengeteg időnket és energiánkat elviszi.

Sokszor csak azt vesszük észre, hogy megint eltelt egy hét, és nem történt velünk semmi. A tudatos jelenlét segít a mindennapok stresszét csökkenteni, és a figyelmünket az apró pozitív dolgokra is ráirányítja.

Ha egy pillanatot tudatosan megélünk, arra később jobban emlékszünk, jó érzés lesz visszagondolni rá, egy nehezebb napon erőt meríteni belőle.

A stressznek rövid és hosszú távú hatása is van, a mindfullness-szel mindkét szintet tudjuk csökkenteni – hívta fel rá a figyelmet Mészáros Dóra.

Természetesen az életmódváltás minden szempontból egy fokozatos folyamat, semmi nem történik egy éjszaka alatt, ezért adjunk időt annak, hogy tudjuk alkalmazni a mindennapjainkban a mindfullnesst.

Az alapokat több hetes tréningen lehet elsajátítani, tehát nem leszünk egyből profik. A gyakorlás a legfontosabb, ahogy bármi másnak az elsajátításánál. Azt gondolom, ha valaki megérzi a mindfullness pozitív hatását, motivált lesz arra, hogy mindennap gyakoroljon.

Képek forrása: 1

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!