Szórakozás / Otthon

Minden idők 5 legborzongatóbb katasztrófafilmje

Mi lenne, ha…? Erre a kérdésre alapoz a legtöbb katasztrófafilm, már feltéve, hogy nem egy megtörtént katasztrófa pillanatait próbálják rekonstruálni. A végeredmény így is, úgy is nyugtalanító lesz, amitől még hetekig, vagy akár évekig is motoszkálnak a kérdések a fejedben a mozi után. Az IMDb-ről a kategória legmagasabbra értékelt filmjei közül válogattuk ki azokat, amelyek nem csak kiválóak és népszerűek, de valóban borzongatóak is, azaz a paródiákat kihagytuk a listáról. Íme az eredmény!

A dolog (The Thing)

Az 1982-es klasszikusban horror, misztikum és sci-fi elemek keverednek a tökéletes borzongás kedvéért.

A színhely eleve apokaliptikus: az Antarktiszon dolgozó kutatócsoport nyilvánvalóan olyan körülmények között él, ahol különösen nehéz fenntartani a civilizációval megszokottá és elfogadottá vált szabályokat.

A pánik kitörése pedig szinte elkerülhetetlen lesz, amikor egy alakváltó űrlény kezd el vadászni a csoport tagjaira, felvéve a korábbi áldozatai alakját.

John Carpenter borzongatóan jó filmje 8,1-es értékelésen áll az IMDb-n.

 

A majmok bolygója (Planet of the Apes)

Az 1968-as klasszikusnak számos folytatása és feldolgozása született már, de semmi nem ér fel az első film sikeréhez.

A történet szerint egy csapat asztronauta a távoli jövőben egy olyan bolygón szenved űrhajó-törést, ahol a csimpánzok átvették az uralmat, elnyomták és rabszolgákká tették az embereket.

És hogy mitől lesz mindez valóban katasztrófafilm?

A film zárójelenetéből kiderül valami nagyon fájdalmas, ami még apokaliptikusabbá teszi az egész történetet.

Nem véletlen, hogy a film az IMDb listáján 10-ből 8 pontot kapott.

 

Holtak hajnala (Dawn of the Dead)

Mi lehet komolyabb katasztrófa, mint egy villámgyorsan terjedő zombijárvány?

Az 1978-as moziban két egykori rohamosztagos, egy közlekedési riporter és tévés barátnője keresnek menedéket egy plázában.

Az IMDb-n 10-ből 8 pontra értékelt film talán azzal emelkedik ki sok zombis társa közül, hogy nem csak a katasztrófát mutatja be, de azt is, milyen lenne az élet, ha magunkra maradnánk egy bevásárlóközpontban, és eltűnnének a civilizáció mindennapi szabályai, amiket addig be kellett tartanunk.

A filmet  George A. Romero írta és rendezte.

 

Az ember gyermeke (Children of Men)

A 2006-os film egy apokaliptikus jövőben, 2027-ben játszódik.

Olvastad már?  Idén 90 éves Clint Eastwood – 5 filmje, amit nemcsak a westernrajongók imádnak

Egy korban, amikorra valamilyen rejtélyes oknál fogva a nők mind meddők lettek, az emberiség pedig így kihalásra ítéltetett.

A kaotikus és önmagából kifordult világban egy korábbi aktivista beleegyezik, hogy egy tengernél lévő szentélyhez juttat egy nőt, aki csodás módon gyermeket vár.

Alfonso Cuarón filmje nem csak azért tölti el borzongással a nézőt, mert a rendező munkáját kiváló színészek segítik, hanem mert arra is rádöbbent, milyen gyorsan ki tud fordulni magából az ember, ha nem lát maga előtt jövőt.

A film az IMDb-n 7,9-es értékelésen áll.

 

Emlékezetes éjszaka (A Night to Remember)

A Titanic minden idők egyik legismertebb katasztrófája, és bár valószínűleg ha filmről van szó, akkor James Cameron kasszasikere jut eszedbe, az IMDb listáján éppen csak megelőzi ezt egy másik, korábbi Titanic-film, az Emlékezetes éjszaka (ez 7,9, James Cameron filmje 7,8 ponton áll).

Az 1958-as, fekete-fehér mozi az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic utolsó éjszakáját meséli el, kivételes részletekkel, fájdalmas és félelmetes jelenetekkel és számos olyan részlettel, ami máig meghatározza azt, ahogyan a hajókatasztrófára gondolunk.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást