Minden, amit az alkalmi munkavállalásról tudnod kell

Minden, amit az alkalmi munkavállalásról tudnod kell

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Minden, amit az alkalmi munkavállalásról tudnod kell

Alkalmi munka; sokszor hallottad ezt a kifejezést, de eddig még nem igazán tudtad helyén kezelni a dolgot. Esetleg éppen most szeretnél alkalmi munkát vállalni, de nem tudod merre indulj el és az interneten keringő jogi maszlagtól hemzsegő leírások erdejében nem tudsz kiigazodni? Olvasd el az alábbi cikket, amiben minden lényes dolog benne van, amit az alkalmi munkáról tudni érdemes.

Mi is ez pontosan?

Sok esetben alkalmi munkavállalás alatt az egyszerűsített foglalkoztatást értjük, de az alkalmi munka kifejezés nem összekeverendő az egyszerűsített foglalkoztatás fogalmával. Az alkalmi munkavállalás ugyanis az egyszerűsített foglalkoztatás egyik formája, másik pedig az úgynevezett idénymunka. Az idénymunkán belül megkülönböztetünk turisztikai és mezőgazdasági idénymunkát is.

De visszatérve az alkalmi foglalkoztatáshoz. Egy naptári évben maximum 90 napot lehet alkalmi munkát vállalni – ez egy naptári hónapban összesen 15 napot jelent és egyhuzamban csak 5 napot lehet dolgozni, ez után pihenőnapot kell biztosítani a munkavállaló számára. Ez az idénymunka esetén 120 nap lehet.

Milyen juttatásokra számíthatsz?

Fizetési és foglalkoztatási szempontból megkülönböztetünk szakképzettséget nem igénylő, illetve szakképzettséget igénylő alkalmi munkákat.

A szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka után 543 Ft/óra fizetés jár, ami a minimálbér 87%-a, míg a szakképzettséget igénylő alkalmi munka esetén ez az összeg a garantált bérminimum 87%-a, ami nettó 646 Ft/óra.

Kell-e adózni és járulékokat fizetni?

Egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem után nincs adófizetési kötelezettséged, kivéve, ha a munkában töltött napok számának – maximálisan 90 nap – és az első nap megállapított munkabéred szorzatának összege meghaladja az alkalmi munkavállalásból kapható maximális összeget (mentesített keretösszeg). Ez alól kivételt képeznek a statiszták, akiknek nincsen adófizetési kötelezettségük, de a fizetésük nem haladhatja meg a napi 12.000 forintot.

Ha adófizetési kötelezettséged van, akkor pedig csak a bevételed és a mentesített keretösszeg különbözete után kell adóznod.

Az alkalmi munkavállaló köteles maga után fizetni a társadalombiztosítási járulékokat, abban az esetben, ha nincs egyéb, fix bejelentett munkahelye, ahonnan jövedelmet kap. Ebben az esetben ugyanis a munkáltató fizeti helyetted a járulékokat, viszont, ha csak alkalmi munkákból élsz, akkor csak arra napra vagy bejelentve, amelyik nap a munkát végzed. A járulékfizetési kötelezettségekről a NAV honlapján, illetve a lakóhelyedhez közeli kirendeltségen tudsz érdeklődni.

Kinek ajánljuk az alkalmi munkát?

Főként azoknak ajánljuk, akik gyorsan szeretnének némi plusz pénzhez jutni, de nem szeretnének elköteleződni. Ha még a járulékokat sem szeretnéd magad után fizetni, akkor viszont ezekben az esetekben ajánljuk:

  • Az alkalmi munkavállalás azoknak jó, akiknek van fix bejelentett munkahelyük, de egy kis extra bevételre szeretnének szert tenni és van egy kis szabadidejük, például egy-egy hétvégi napjuk, amit fel tudnak áldozni.
  • Kisgyermekes anyukának, akik az állami támogatások mellett szeretnének plusz pénzhez jutni és van a közelben egy nagymama, aki segít vigyázni a gyerkőcre, amíg anyu dolgozik.
  • Diákoknak, akik suli mellett szeretnének dolgozni valamit, de az időbeosztásuk nem engedi meg, hogy fix napokkal elvállaljanak egy részmunkaidős állást.

via GIPHY

+1 Hol keresd?

A legnagyobb hazai álláskereső portálokon számtalan alkalmi munkalehetőséget találsz. De vigyázz, legyél nagyon körültekintő a keresésnél, mert rengeteg olyan munkába futhatsz bele, ami alkalmi munka néven fut, de semmi köze nincs hozzá.

A legegyszerűbb, ha nem csak a neten böngészel, hanem időt szánsz rá és személyesen elmész egy-egy munkaerő közvetítő céghez érdeklődni az aktuális munkákkal kapcsolatban.

Az alábbi helyeken érdemes szétnézned: Profield.hu, Trenkwalder.hu, Humancentrum.hu

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást