Milyen tükröt mutat a párod rólad?

Milyen tükröt mutat a párod rólad?

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen tükröt mutat a párod rólad?

Sok megközelítését hallottuk már a jó kapcsolatoknak, és valószínűleg mindegyikben van valami. Az egyik ilyen elmélet szerint a kiegyensúlyozott kapcsolat titka az, hogy szerintünk milyennek látjuk magunkat a párunk szemében – vagyis milyen tükröt tartanak nekünk.

Pozitívumok és negatívumok

Természetesen nagyon fontos, hogy a párunkkal értsünk egyet a saját pozitív tulajdonságainkban. Sokszor fordul elő, hogy a kapcsolat elején tökéletesnek, hibamentesnek látják egymást az emberek, majd ez éppen akkor változik meg, amikor már megszoktuk a kizárólag pozitív visszajelzéseket, és rá kell jönnünk, hogy már nem vagyunk hibátlanok párunk szemében.
A rossz tulajdonságok és hiányosságok megfelelő megbeszélése elengedhetetlen egy hosszú távon is jól működő kapcsolatban.
Igaz, hogy a másik által mutatott tükörben rossz tulajdonságainkat is viszontlátjuk, de nagyon nem mindegy, hogy mindezeknek kijavításához kapunk-e támogatást is a másik részéről.

Barátok felé

A párunk rólunk alkotott képét mutatja az is, ahogy beszél rólunk rokonainak, barátainak. Ha csak a hiányosságainkat, rossz tulajdonságainkat emeli ki, és nem említi az erősségeinket, azzal áttételesen azt sugallja felénk, hogy nem teljesen tart egyenrangú félnek. 
Ez nem jelenti azt, hogy az elmesélt történetek nem igazak, de az biztos, hogy rossz hatású, ha csak ezeket halljuk.

Görbe tükör

A legfontosabb a megfelelő arány megtalálása a kommunikáción belül.
Ha azt vesszük észre, hogy a másik elbeszélései során már kizárólag csak rossz tulajdonságokkal ruház fel bennünket, akkor azzal sajnos nemcsak görbe tükröt mutat nekünk saját magunkról, de egyben akár az önbizalmunkat is erősen megnyirbálhatja. 

Arányok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő arányok megtalálását a másokról alkotott véleményünk közlésénél. Fontos, hogy az esetleges hibákat is úgy tálaljuk, hogy közben pozitívumokat is említsünk.
A kizárólag negatív visszajelzések ugyanis rombolják az önbecsülést, amely nélkül viszont egyetlen kapcsolat sem működhet megfelelően.

Önértékelés

Sajnos főleg a nőkre jellemző, hogy hajlamosak elhinni azt, amit a másik fél elég határozottan állít róluk. Ha a férfi folyamatosan kritizálja a nőt ügyetlensége, határozottsága vagy bármi hasonló tulajdonsága miatt, az a nők legnagyobb részét nem küzdelemre, hanem elfogadásra ösztönzi.
Ennek pedig egyenes következménye az önértékelés csökkenése, amivel valószínűleg tényleg ügyetlenebbek leszünk.
Ha folyton úgy látjuk magunkat, mint gyenge, ügyetlen vagy akár nőietlen valaki, akkor sajnos idővel ez képes a személyiségünk részévé is válni, ugyanis hiszünk a téves tükörképnek.

Visszajelzés a tükörképre

Ne féljünk visszajelzéseket adni a másiknak, ha úgy érezzük, hogy az általa rólunk alkotott kép nem teljesen olyan, ahogy azt mi is gondoljuk.
Hívjuk fel nyíltan a figyelmét a konkrét pozitívumainkra és bátran mondjuk el neki, hogy rossz érzéssel tölt el bennünket, ha kizárólag negatív dolgokat állít rólunk.

Ördögi kör

Sajnos, ha folyamatosan azzal szembesülünk, hogy a párunk negatív képet alkot rólunk, az ördögi körhöz vezet.
Folyamatosan csökken ugyanis az önbizalmunk, így kevésbé állunk a sarkunkra a nehezebb szituációkban, így a kapcsolatonbelüli egyensúly végérvényesen megdőlhet, és egyre kevésbé fogjuk magunkat jól érezni a bőrünkben.

Soha nem késő!

Tény, hogy ha az egyik fél folyamatosan a rossz tulajdonságainkra és ügyetlenségünkre hívja fel a figyelmet, mi pedig nem jelzünk vissza időben, azzal veszélyes szituáció veheti kezdetét.
Fontos azonban tudni, hogy soha nem késő megálljt parancsolni ennek: ha nem tetszik a kép, amit párunk alkot rólunk, akkor változtassuk meg – inél előbb, annál jobb!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást