Megvan, melyik kávé a legjobb az egészségednek

Megvan, melyik kávé a legjobb az egészségednek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Megvan, melyik kávé a legjobb az egészségednek / 2. oldal

A megfigyelt időtartam alatt a résztvevők közül 46341-en hunytak el, 12621-en közülük szív- és érrendszeri, keringési betegségben. 6202 embernek szívroham okozta a halálát. A kutatók által végzett analízis kimutatta, hogy alapvetően a kávéfogyasztás nem egy veszélyes szokás, nem nőtt a halálozás esélye azzal együtt, hogy valaki kávét fogyasztott-e vagy sem. A filteres kávét fogyasztók még egészségesebbek voltak, mint azok, akik nem ittak kávét: a második csoportnak 12 százalékkal, az elsőnek 20 százalékkal volt kevesebb az esélye a szívbetegségre és az ebből következő halálozásra.

A kutatók szerint a filteres kávé azért bizonyult a legegészségesebb megoldásnak, mert a kávéfogyasztás növelheti a vérben a rossz koleszterin mértékét, a filteres kávéból pedig sok olyan anyag kiszorul, ami ezt a növekedést eléri.

A filteres kávé a hagyományossal szemben harmincszor kevesebb káros lipidnövelő anyagot tartalmazott.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azok, akik a szűrt kávéról átállhattak szűretlenre a megfigyelési időszak alatt, ronthatták az esélyeiket az egészséges szív- és érrendszerre, és nagyobb valószínűséggel hunytak el ezzel kapcsolatos betegségben. A szakértők azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy mindez statisztikai kutatás csak, megfigyelésen alapul, mert nem érezték etikusnak azt, hogy olyan és annyi kávét itassanak a kutatás résztvevőivel, ami már ronthat az egészségükön.

Úgy gondolják azonban, hogy a résztvevő több mint félmillió egészséges felnőtt adataiból leszűrt konklúziók egyértelműek: ha valaki félti a szíve egészségét, de mégis inna rendszeresen kávét, az válasszon a szűrt, filteres kávék közül, mert ezek a legegészségesebbek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást