Milyen háziállatot tartsunk?

Milyen háziállatot tartsunk?

Címlap / Életmód / Család / Milyen háziállatot tartsunk?

Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy tudjuk-e biztosítani a kis jövevény számára a megfelelő körülményeket, és tudunk-e annyi időt szentelni neki, amennyire szüksége van.

Aki tart házi kedvencet, az még emlékszik rá, mennyire örömteli érzés volt, amikor elhatározta, hogy befogadja a kutyát vagy a cicát. Sokszor azonban annyira elkap minket a lendület, hogy a nagy öröm és izgalom hatására olyan állatokat is magunkhoz veszünk, amiknél nem elég annyi, hogy szeretgetjük és sétáltatjuk.

Az állattartás magában is nagy felelősség. Ez fokozottan igaz akkor, amikor „magas” igényű élőlényekben gondolkozunk. Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy tudjuk-e biztosítani a kis jövevény számára a megfelelő körülményeket, és tudunk-e annyi időt szentelni neki, amennyire szüksége van. Ha mást nem is, ezt a két szempontot mindenképpen tartsuk szem előtt.

Idő

Nem minden háziállat kíván rendszeres sétát vagy játékot. Ha szeretnénk kedvencet tartani, de tudjuk, hogy idő szempontjából nem vagyunk éppen eleresztve, válasszunk olyat, melynek nincs szüksége babusgatásra. A halak, vagy a kígyók ebbe a körbe tartoznak. Ez persze nem azt jelenti, hogy megvesszük, bepakoljuk agy akváriumba vagy terráriumba az állatokat, és már nincs is vele több gondunk. Ezekre a lényekre is oda kell figyelni, rendszeresen etetni és takarítani őket, de lényegesen kevesebb figyelmet igényelnek, mint például egy kutya.

Ugyanígy tarthatunk különböző rovarokat is, melyek szintén nem kifejezetten sétáltatás-pártiak. Az apróbb rágcsálók –egerek, patkányok, deguk, …- szintén könnyebben tartható állatok, és megvan az az előnyük is, hogy ha foglalkozunk velük, kézhez szoktatjuk őket, akkor akár a lakásban szabadon is lehetnek. Ugyancsak kevesebb figyelmet igényelnek a kisebb testű madarak, például a kanárik. Ezeknél az állatoknál azonban vegyük figyelembe, hogy bizony hangosak, bár énekük kifejezetten szép.

Az olyan egzotikus lények, mint például az ara papagájok– bár nagyon szépek, és éppen emiatt tartásuk is nagyon csábító, rengeteg figyelmet igényelnek gazdájuktól. Ezek a madarak folyamatos társaságot kívánnak, ellenkező esetben rombolnak, sőt, akár depressziósak is lehetnek. Mindemellett kellemesnek erős túlzással sem nevezhető hangjukat előszeretettel próbálgatják, így tartásuk lehetőségét alaposan rágjuk át.

Körülmények

Természetesen az sem mindegy, hogy egy adott állatnak mekkora életteret tudunk biztosítani. Az alapszabály, hogy a több mindig jobb, vagyis nincs akkora terület, amit kedvencünk ne tudna birtokba venni. Éppen ezért, mielőtt választunk, annak is nézzünk utána, mekkora a mozgásigénye az adott állatnak. A testméret is sokszor befolyásoló tényező, ám nem szabad csak ez alapján dönteni.

Egy kistermetű, de nagy mozgásigényű kutyának egy panellakásban semmi keresnivalója. A nem megfelelő élettér nem csak az állat hangulatát teszi tönkre, de jelentősen rontja az egészségét is.

Veszélyesek

Vannak gyönyörű, ám az átlagosnál veszélyesebb házi kedvencek. Ezek tartása többek között azért sem egyszerű, mivel nem olyan régóta háziasított állatokról van szó, mint a kutya, így előfordulhat –ha nem megfelelően bánunk velük- hogy ránk támadnak. Az olyan kedvencek tartása, mint például a varánuszok, a leguánok vagy éppen a mérgező lények, koránt sem egyszerű.

Mielőtt beszaladnánk a gyönyörű gyíkokért a kereskedésbe, olvassunk utána, hogy milyen körülményeket kívánnak, és mire kell velük kapcsolatban figyelni. Csak azért ne tartsunk ilyen lényeket, mert sikk, vagy, mert a barátaink emiatt különlegesnek tartanak minket. Ez nem tesz jót nekünk sem, és a kedvencünk életét is komoly veszélybe sodorhatja. Azt is tartsuk szem előtt, hogy egy velünk élő állat nem feltétlenül csak a mi életünket befolyásolja.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást