Ahol a mesék varázslatos világa összeér – interjú a Meskete alapítójával

Ahol a mesék varázslatos világa összeér – interjú a Meskete alapítójával

Címlap / Életmód / Család / Ahol a mesék varázslatos világa összeér – interjú a Meskete alapítójával

Pontosan ezért is találom olyan csodálatosnak azt a kezdeményezést, amit egy magyar apuka álmodott meg. Gutási Gábor, aki maga is meseíró, a közelmúltban alapított meg egy online közösséget, a Mesketét, ahol mostanra hatalmas, igazán értékes és tartalmas mesegyűjteménnyel várják mindazokat a szülőket és gyerekeket, akik biztonságos közegben szeretnének kikapcsolódni a mesék varázslatos világának segítségével. Közben pedig a tapasztalt és kezdő meseíróknak is lehetőséget adnak arra, hogy szélesebb körben ismertebbek lehessenek az alkotásaik.

Mióta foglalkozol mesék írásával?

Az írás igazából valahogy mindig is az életem része volt. Már gyerekként is küldtem be a helyi újságba meséket, verseket, de aztán egy rossz élményem miatt (amikor két versemet értesítés nélkül összemosták és úgy közölték le egyként a nevem alatt), felhagytam a publikálással. Később, saját apukás blogomban írtam élménybeszámolókat, programajánlókat és meséket is.

Az apukás blogomra feltöltött meséimet a kisfiamnak esténként fejből mesélt, kitalált történetek ihlették, melyek alap témáját sokszor ő maga találta ki, én pedig köré építettem egy történetet.

Ezután megpróbáltam komolyabb szinten is foglalkozni az írással és egy saját thriller regényt kezdtem el mentorálás segítségével írni. Végül útközben megszületett kislányom is, és ismét visszatértem a mesék világához. Ekkor már a fiam az óvoda vége felé járt, így komolyabb mesékre vágyott. Így születtek meg a gyerekkori emlékeim táplálta nyaralós történetek, amelyeket végül 2022-ben, „Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás” című mesekönyvemben ki is adtam.

Milyen indíttatásból hoztad létre az oldalt?

Miközben saját mesekönyvemet írtam, a meseírás számos szereplőjével kerültem közeli és baráti kapcsolatba, ráadásul a blogom statisztikái is azt mutatták, hogy sokan érdeklődnének az online meseolvasás iránt. Mivel webfejlesztő vállalkozó vagyok és a szakmában közel 15 évet töltöttem, így nem volt kérdés, hogy milyen saját projektbe kezdjek bele.

A hazai szerzők ugyanis egyöntetűen arról számoltak be, hogy nincs megfelelő platform, ahol önmagukat kicsit promotálhatnák, műveiket publikálhatnák és újabb olvasótábort szerezhetnének. Hosszú előkészülődés és egy maroknyi írói segítséggel a hátam mögött végül sikerült megalkotni a kezdetben csak „ingyenmese” projektnéven futó elképzelésemet. Végül a Meskete fantázianév alatt valósult meg az, amiért olyan sokat dolgoztam.

Forrás: meskete.hu

Miért tartod fontosnak, hogy manapság is sok mesét olvassunk a gyerekeknek?

Egy két és féléves kislány és egy hét éves kisfiú apukájaként tudom, hogy milyen tartalmak vannak manapság a TV-ben, a Youtube-on és az interneten. Sajnos nem csak én vettem észre, hogy gyerekeknek szánt tartalom címszóval milyen minősíthetetlen, külföldi nyelvű, rejtett reklámokat tartalmazó és gusztustalan videók lepik el ezeket a felületeket. Ráadásul a legnagyobb videomegosztó portál gond nélkül dobál be mesék elé és közé is felnőtteknek szánt rémisztő, sokkoló hazai politikai hirdetéseket is. Én pedig nem szerettem volna ennek kitenni a gyerekeimet.

A Meskete egy olyan biztonságos környezetet kínál a gyerekeknek és szüleiknek, ahol káros tartalom mentesen olvashatnak és hallgathatnak meséket.

Ennek pedig nem csak a szórakoztatás az egyetlen célja. A mese ugyanis rendkívüli módon fejleszti a gyerekek kreativitását, a szókincsét és a bennük található történetek segítenek különböző élethelyzetek feldolgozásában is. Ráadásul amíg egy szülő is ott van a mesék olvasása közben, megerősíti a kettejük közti kapcsolatot és harmonikusabbá teszi a családi kötelékeket.

A mesék pszichológiája ma már külön tudományág elismert szakemberekkel, akik a meseterápia segítségével a felnőtteknek is nagy segítséget képesek nyújtani különböző helyzetekben.

Mitől lesz egy mese szerinted igazán jó?

Noha a TV-ben is igen sok mese van, azok egyre inkább már a régi mesék karikatúráira hasonlítanak. Ma már sok az erőszak, a felnőtteknek szánt humoros szöveg és nem ritka a káromkodás sem bennük. Ezek nem igazán arra valók, hogy a gyerekeknek utat mutassanak vagy fejlesszék őket. Persze szórakoztatóak, de nem hasznosak és nincs is építő jellegű szándék mögöttük.

Szerintem egy mese attól jó, hogy a gyerek tud a szereplővel azonosulni – így minden gyereknek más az ideális mese, az ő saját életkörülményeitől függően.

Ha egy mese tud hatni a gyerekre akármilyen szinten (örömet okoz, oktat, felvilágosít, segít egy probléma megértésében vagy feldolgozni egy élethelyzetet) akkor az már jó mese! Azonban nem lehet egyetemesíteni a „jó mese” kifejezést. Ahogyan minden gyerek más és más, minden „jó mese” is különbözik egymástól.

Arra is kínáltok megoldást, ha éppen nincs idő a meseolvasásra? 

Természetesen nem csak olvasható mesék vannak nálunk, hanem hangosmesék is. Bár még csak alig több, mint 200 naposak vagyunk, máris több, mint 500 meseíró csatlakozott hozzánk és több, mint 2000 mesét és verset töltöttek fel olvasható formában. Ezen művekből pedig már több, mint 300 meg is hallgatható hangosmese formájában is. 

A későbbiekben azonban szeretnék egy saját, reklámmentes videólejátszó szekciót is az oldalra, ahol a partnereink meséit, bábelőadásokat és az oldalunkon is olvasható mesék felolvasásainak videóanyagát lehet megtekinteni. Ez utóbbihoz szeretnénk bevonni hazai ismert közszereplőket is. Örömmel vennénk, ha egy-egy mese felolvasásával több hazai sportoló, színész, énekes, influencer vagy celeb segítene újra népszerűbbé tenni a meseolvasást.

Amatőr és profi meseírók alkotásai is megtalálhatóak nálatok? 

Természetesen a portálunk mindenkit örömmel fogad és vár! Már most is vannak szervezetek, egyesületek, baráti társaságok és pedagógusok is, akik kisebb csoportokat tömörítve közösen alkotnak és tesznek közzé írásokat.

Nálunk az iskolások és a hobbi firkászok éppen úgy helyet kapnak és lehetőséget, mint azok, akik már több könyvet is kiadtak. 

Mindenki saját publikus írói profiloldalt kap, amelyen bemutatkozhat, megoszthatja elismeréseit, díjait, meséit és közösségi felületeinek, valamint weboldalának, blogjának vagy webáruházának linkjeit is. Íróink mellett illusztrátorok, felolvasók és cikkírók is örömmel készítenek tartalmakat hozzánk, így téve még színesebbé az oldalt, hogy minél több gyereknek okozhassunk örömöt.

Eddig mely mesék a legnépszerűbbek az olvasók közt?

A legnépszerűbbek egyértelműen az esti mese kategória meséi, de az állatos meséket is nagyon szeretik az olvasók. Nagyon sok fantáziavilágban játszódó mese és vers is helyet kapott a felületen, de a mesék igen széles skáláját vonultatjuk fel. A visszajelzések alapján több százan olvasnak el minden egyes művet, így még az amatőr és hobbi írók sem csak a fiókjuknak írnak ezután, ha hozzánk publikálják meséiket, verseiket. Nálunk bárkiből lehet igazi, ismert meseíró!

Forrás: meskete.hu

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

A hónap végéig még várjuk mesepályázatunkra a műveket, aztán március 1-től elindul a zsűrizés, amiben több hazai író mellett én magam is részt veszek. Ráadásul sikerült három hazai szakértőt is bevonnunk a zsűrizésbe, így Hermann Marika – elismert mesekönyvíró, Czimer Györgyi – meseterápiás szakember és Pálfi Krisztina – óvónő, gyerekdal író és az Apacuka együttes énekese fogják eldönteni, hogy mely művek érdemesek, hogy megjelenjenek egy általunk kiadott közös mesekönyvben.

Szeretnénk, ha már idén karácsonykor sok gyereket tenne boldoggá ez a válogatás mesekönyv, amelybe az illusztrációkat is a közösségünk tagjaitól várjuk majd egy hamarosan induló, új pályázatunk keretében.

Jelenleg éppen egy komoly üzleti terven dolgozom, hogy egy nagyobb befektetést vonhassak be a projekt mögé, mivel nagyon komoly terveim vannak vele. Még nem szeretnék minden titkot felfedni, de már kacérkodunk a mesterséges intelligencia beépítésének gondolatával, a mese videó funkció élesítésén, a digitális diavetítő fejlesztésén, illetve a gyerekeknek és szülőknek szánt programajánló, fórum és webáruház integrálásán is. Hamarosan pedig egy olyan mobilapplikációval is előrukkolunk, amelyet minden kisgyermekes szülő bátran odaadhat a gyerekeknek. 

Szeretnénk, hogy pár év múlva szinte mindenki ismerje a Meskete márkanevet, amely túl kíván nőni egy egyszerű webportál keretein és egy meghatározó szereplője lenne a hazai internetes szférának, amely a szülőket, nagyszülőket, gyerekeket és a velük foglalkozó pedagógusokat szolgálná ki minőségi tartalommal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást