A menstruáció és a Hold ciklusának titokzatos összefüggései

A menstruáció és a Hold ciklusának titokzatos összefüggései

Címlap / Hírek / A menstruáció és a Hold ciklusának titokzatos összefüggései

A földünkön minden kapcsolódik egymáshoz és egy hatalmas, csodálatos gépezet részei vagyunk mindannyian. Habár egyelőre semmilyen tudományos magyarázat nem támasztja alá, hogy a női menstruáció bármilyen szinten is összefüggést mutatna a Holddal, de túl sok az egybeesés a két ciklust illetően.

Hatással van az állatvilágra

A modern ember alaposan eltávolodott a természettől, így minden bizonnyal sokkal kevésbé gyakorol rá hatásta Hold, az állatok ezzel szemben még próbálnak harmóniában élni a környezetükkel és ennek köszönhetően megfigyelhető, hogy rájuk intenzív hatást gyakorol a Hold ciklusa.

Gyakori, hogy a növényevők csak akkor távolodnak el távolabb a fészküktől, területüktől, amikor újhold van, telihold idején viszont kevésbé aktívak – ennek talán a fordítottját várnánk, de hasonló magatartást figyeltek meg a ragadozók esetében is.

Mindezt ráfoghatnánk arra, hogy a telihold biztosít annyi fényt, ami megnehezíti a vadászatot, vagy éppen ellenkezőleg, megkönnyíti azt… Azonban felfedeztek olyan fajokat is, amik annak ellenére igazodnak a ciklushoz, hogy a Hold fényét egyáltalán nem látják. Ilyenek például a galápagosi tengeri leguánok, amik még akkor is alkalmazkodtak „belső órájukhoz”, amikor a kutatók direkt megzavarták a sötét-fény ciklusukat. Az általunk ismertnél tehát valami mélyebben rejlő oka (is) van annak, hogy az állatok alkalmazkodnak a holdciklusokhoz. 

Egymáshoz igazodó ciklusok

Teljesen szabályos női ciklus aligha létezik, de a nagykönyvben megírtak szerint, a vérzés 27-30 napos ciklusra osztható fel, és ennek éppen a közepén van a peteérés. Ehhez nagyon hasonlatos a Hold ciklusa, ami átlagosan 29,5 napos, gyakran kereken 4 hetes. A Hold teljes megújulása egy „szabályos” hónapban éppen 28 naponként megy végbe, félidőben, tehát a 14 napon van Telihold, amikor a nők a legnagyobb eséllyel esnek teherbe – már, ha alkalmazkodik a ciklusuk a Hold fázisaihoz.

Talán véletlen lenne, hogy a Teliholdhoz annyi mítosz kapcsolódik?

Ezek közül az egyik legismertebb, hogy amikor teljes pompájában világít az égen állandó kísérőnk, az emberek merészebb, vadabb dolgokat tesznek, és bizony sokkal szívesebben bújnak ágyba a szerelmükkel. Ez ékes bizonyítéka lehetne annak, hogy ha a menstruációs ciklus a Hold fázisaihoz igazodik, akkor a Telihold tökéletesen jelöli a férfiak számára, hogy elérkezett a legtermékenyebb időszak éjszakája. 

Női kontra férfi jelképek

A különféle jelképeket, kultúrákat vizsgálva sűrűn felfedezheted, hogy a férfi energiákat a Napnak, a női energiákat pedig a Holdnak tulajdonították az emberek.

Remek példa erre az asztrológia is, amiben ugyancsak a napjegyünk jelöli férfias oldalunkat, az egónkat, míg a holdjegyünk a nőiségünket, a lelki életünket hívatott megjeleníteni.

A holdjegyünk az asztrológia alapján az érzelmeinkkel, ösztöneikkel van szoros kapcsolatban, befolyásolja a fogamzást, a várandóssághoz, anyasághoz való hozzáállásunkat. Emellett kapcsolatban áll a családunkkal, az álmokkal és a tudatalattinkkal.

Ez megint csak lehet a puszta véletlen műve, és egyértelműen nem is ok-okozati összefüggés, de érdekes összekapcsolódási pont lehet: miért éppen a Holdnak jutott ez a szerep?

Különleges elnevezések

A menstruációt számos néven, sok helyen tudományos elnevezéssel, másutt szlenggel illeték már. Talán utóbbiak közé sorolható igazán, de bizony nem ismeretlen, hogy „holdazás”, „holdidő” néven híresült el a nők között a menstruációs vérzés jelentkezése. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást