Teliholdkor miért vagyunk merészebbek? A Hold ciklusának különös összefüggései

Teliholdkor miért vagyunk merészebbek? A Hold ciklusának különös összefüggései

Címlap / Életmód / Ezotéria / Teliholdkor miért vagyunk merészebbek? A Hold ciklusának különös összefüggései

A Hold hatással van az állatvilágra

A modern ember alaposan eltávolodott a természettől, így minden bizonnyal sokkal kevésbé gyakorol rá hatásta Hold. Az állatok ezzel szemben még próbálnak harmóniában élni a környezetükkel és ennek köszönhetően megfigyelhető, hogy rájuk intenzív hatást gyakorol a Hold ciklusa.

Gyakori, hogy a növényevők csak akkor távolodnak el távolabb a fészküktől, területüktől, amikor újhold van, telihold idején viszont kevésbé aktívak. Ennek talán a fordítottját várnánk, de hasonló magatartást figyeltek meg a ragadozók esetében is.

Mindezt ráfoghatnánk arra, hogy a telihold biztosít annyi fényt, ami megnehezíti a vadászatot, vagy éppen ellenkezőleg, megkönnyíti azt… Azonban felfedeztek olyan fajokat is, amik annak ellenére igazodnak a ciklushoz, hogy a Hold fényét egyáltalán nem látják. Ilyenek például a galápagosi tengeri leguánok, amik még akkor is alkalmazkodtak „belső órájukhoz”, amikor a kutatók direkt megzavarták a sötét-fény ciklusukat. Az általunk ismertnél tehát valami mélyebben rejlő oka (is) van annak, hogy az állatok alkalmazkodnak a holdciklusokhoz. 

Ron Lach/pexels.com

Egymáshoz igazodó ciklusok

Teljesen szabályos női ciklus aligha létezik, de a nagykönyvben megírtak szerint, a vérzés 27-30 napos ciklusra osztható fel, és ennek éppen a közepén van a peteérés. Ehhez nagyon hasonlatos a Hold ciklusa, ami átlagosan 29,5 napos, gyakran kereken 4 hetes. A Hold teljes megújulása egy „szabályos” hónapban éppen 28 naponként megy végbe. Félidőben, tehát a 14 napon van Telihold, amikor a nők a legnagyobb eséllyel esnek teherbe – már, ha alkalmazkodik a ciklusuk a Hold fázisaihoz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást