Az ehető virágok forradalmát éljük. Az elfogyasztható virágokat nyersen is meg szabad enni, de csak ha tisztára mostuk és nem kaptak növényvédő szert. Készülhet belőlük tea, szörp vagy akár lekvár is. A legismertebb ehető virágok a levendula, a bodza, a rózsa, a kamilla, az ibolya, a kakukkfű virága, és a hársfavirág. Vannak azonban olyan virágok is, melyeket eddig legfeljebb a vázában láttunk, eszünkbe sem jutott volna megenni őket. Pedig rendkívül finom szörpöket készülhetünk belőlük.
3/6 Élénk lila ibolya szörp
Kevesen tudják, hogy több mint félezer fajtája létezik az ibolyának. Több ritka, védett ibolyánk is van: ezek közül legjelentősebb a sárga ibolya, mely jégkorszaki maradványnövény. Különleges sárga virágaival Európa magashegységi erdeiben találkozhatunk, nálunk a Bükk hegység egyetlen hűvös völgyében található meg. Természetvédelmi értéke ötvenezer forint, ezért semmiképp sem ebből kezdjünk szörpöt főzni. A kertben, mezőkön fellelhető apró, lila virágok tökéletesek erre a célra.
Hozzávalók:
• 1 csésze ibolyavirág
• 3-4 csésze víz
• fél kg cukor vagy nyírfacukor
• 1-2 citrom vagy citromsav
Elkészítése: A virágokat többször átöblítjük és a vízzel együtt melegítjük. Nem kell forralni, csak lassan addig főzni, amíg a virágok átadják színüket a folyadéknak és teljesen kifakulnak, zölddé válnak. Ekkor leszűrjük és hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, amelytől gyönyörű lilás színt kap. Most már csak addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután forrón üvegekbe töltjük. Ha forrón fejtetőre állítjuk, sokáig eláll, de felbontás után mindenképpen tartsuk hűtőben!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!