Újabb kedvenc, amit a törököknek köszönhetünk! A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs valóban gyümölcs, ráadásul a burgonyafélék családjából. Ezzel azonban nincs vége a meglepetéseknek: ez a Délkelet-Ázsiából származó egzotikum a 16. században meghódította a Földközi-tenger térségét, majd Amerikát, de Európában egy furcsa babona miatt sokáig nem honosodott meg. Azt tartották ugyanis, hogy mérgező, illetve, hogy aki eszik belőle, megbolondul. Hazánkba a törökök hozták be és a mai Magyarország területére erdélyi közvetítéssel került. Valóban ezerarcú: rántva, sütve, töltve egyaránt finom és egésszéges ételek alapanyaga.
3/5 Sajtos-paradicsomos padlizsán
Ezt a fogást a sütőre bízzuk. Tegyünk egy lapos tepsibe olíva olajat a sütőbe és forrósítsuk fel! Helyette használhatunk kókuszolajat is, abból kevesebbet tud felszívni a padlizsán. Szeleteljünk nem túl vékonyra egy nagyobb padlizsánt, majd fűszerezzük sóval, borssal és valamilyen keleti fűszerrel, ízlés szerint.
Süssük át mindkét oldalukat az olívaolajon, míg meg nem barnulnak. Ameddig a padlizsán sül, szeleteljünk fel két paradicsomot karikákra és keverjünk ki tejfölt reszelt sajttal, apróra vágott hagymával és petrezselyemmel.
Az átsült padlizsánkarikákra tegyünk rá egy-egy szelet paradicsomot, majd egy jókora kanálnyit a sajtos masszából és toljuk vissza a tepsit a sütőbe.
Akkor jó az eredmény, ha a paradicsomok széle megpirult és a sajtos „lekvárunk” szépen szétolvadt rajta. Ehhez már vehetünk elő vörösbort is, nagyon laktató fogás!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!