Újabb kedvenc, amit a törököknek köszönhetünk! A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs valóban gyümölcs, ráadásul a burgonyafélék családjából. Ezzel azonban nincs vége a meglepetéseknek: ez a Délkelet-Ázsiából származó egzotikum a 16. században meghódította a Földközi-tenger térségét, majd Amerikát, de Európában egy furcsa babona miatt sokáig nem honosodott meg. Azt tartották ugyanis, hogy mérgező, illetve, hogy aki eszik belőle, megbolondul. Hazánkba a törökök hozták be és a mai Magyarország területére erdélyi közvetítéssel került. Valóban ezerarcú: rántva, sütve, töltve egyaránt finom és egésszéges ételek alapanyaga.
4/5 Majonézes, fokhagymás padlizsánkrém
Erdélyi recept, gyermekkorom kedvence. Főleg téli időszakban készítettük, amikor csak üvegben eltett padlizsán termett a kamrában. Most viszont szezonja van és még finomabb a frissen sült padlizsánból készült krém.
Három padlizsánt megsütünk – lehetőleg faszenen, ha az nincs, akkor grillezzük. A megszenesedett héját lepucoljuk és alaposan lecsepegtetjük. Amíg hűl, egy kisebb gerezd fokhagymát megpucolunk és házi majonézt készítünk egy tojásból.
A majonézhez hozzáadunk egy evőkanál tejfölt is. A fokhagymát megaprózzuk és belekeverjük a majonézbe. Addigra pont kihűl a padlizsán annyira, hogy megpotyolgassuk, azaz fa aprítóval szépen krémesre vágjuk.
Óvatosan sózzuk, mert önmagába is sósul és tegyünk hozzá egy kis darált borsot. Amikor teljesen kihűlt, keverjük össze a két masszát és már kenhetjük is kenyérre! Igazi ropogós héjú kovászos kenyér dukál hozzá, másik kezünkbe pedig egy pirosra érett paprika.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!