Újabb kedvenc, amit a törököknek köszönhetünk! A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs valóban gyümölcs, ráadásul a burgonyafélék családjából. Ezzel azonban nincs vége a meglepetéseknek: ez a Délkelet-Ázsiából származó egzotikum a 16. században meghódította a Földközi-tenger térségét, majd Amerikát, de Európában egy furcsa babona miatt sokáig nem honosodott meg. Azt tartották ugyanis, hogy mérgező, illetve, hogy aki eszik belőle, megbolondul. Hazánkba a törökök hozták be és a mai Magyarország területére erdélyi közvetítéssel került. Valóban ezerarcú: rántva, sütve, töltve egyaránt finom és egésszéges ételek alapanyaga.
1/5 Padlizsán chipsz
Vegyünk egy egészséges padlizsánt, aminek feszes, fényes mély-lila bőre van és vágjuk le a szárát. Hosszanti irányban vágjuk ketté, majd szeleteljük vékony szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy víz ne érje a szeleteket, hogy szárazon tehessük a forró olajba.
Lehetőség szerint használjunk fritőzt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt sülhessen meg a chipsz, mert a padlizsán hamar felszívja a zsiradékot és attól puha lesz, nem marad ropogós. Sütőben sütőpapíron is nagyszerűen meg tud pirulni.
Akár a burgonyaszirmokat, a padlizsánchipszet is csepegtessük le minél szárazabbra, majd tetszés szerint fűszerezhetjük.
Vendégvárónak, filmnézéshez tökéletes kísérő! Jól mennek mellé a könnyű, száraz fehér borok, a gyümölcsösebb fajtákból.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!