Életmód / Receptek / Táplálkozás

Így mennyei a padlizsán! – 5 örök recept, amit megtartasz

Így mennyei a padlizsán! – 5 örök recept, amit megtartasz

Újabb kedvenc, amit a törököknek köszönhetünk! A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs valóban gyümölcs, ráadásul a burgonyafélék családjából. Ezzel azonban nincs vége a meglepetéseknek: ez a Délkelet-Ázsiából származó egzotikum a 16. században meghódította a Földközi-tenger térségét, majd Amerikát, de Európában egy furcsa babona miatt sokáig nem honosodott meg. Azt tartották ugyanis, hogy mérgező, illetve, hogy aki eszik belőle, megbolondul. Hazánkba a törökök hozták be és a mai Magyarország területére erdélyi közvetítéssel került. Valóban ezerarcú: rántva, sütve, töltve egyaránt finom és egésszéges ételek alapanyaga.

Padlizsán chipsz

Vegyünk egy egészséges padlizsánt, aminek feszes, fényes mély-lila bőre van és vágjuk le a szárát. Hosszanti irányban vágjuk ketté, majd szeleteljük vékony szeletekre. Ügyeljünk rá, hogy víz ne érje a szeleteket, hogy szárazon tehessük a forró olajba.

Lehetőség szerint használjunk fritőzt, hogy a lehető legrövidebb idő alatt sülhessen meg a chipsz, mert a padlizsán hamar felszívja a zsiradékot és attól puha lesz, nem marad ropogós. Sütőben sütőpapíron is nagyszerűen meg tud pirulni.

Akár a burgonyaszirmokat, a padlizsánchipszet is csepegtessük le minél szárazabbra, majd tetszés szerint fűszerezhetjük.

Vendégvárónak, filmnézéshez tökéletes kísérő! Jól mennek mellé a könnyű, száraz fehér borok, a gyümölcsösebb fajtákból.

Mézes-szezámos padlizsán

Egzotikus falatokat készíthetünk, ha a padlizsánt hasábburgonya formára, azaz háromszögű hasábokra szeljük és grillen csíkosra sütjük mindhárom oldalukat (ha kis méretűek a padlizsánok, egyszerűen szeleteljük hosszanti szeletekre).

Így nem kerül zsiradék a padlizsánszeletekbe, a kiserkenő saját levétől pedig kicsit karamellizálódik a felszínük.

Amikor még forró, sorba rakjuk a tálalón a rudakat és vékony sugárban mézet locsolunk rájuk. Nagyon kevés kell belőle, mert így is megédesíti a ropogtatnivalót.

Majd jöhet a szezámmag, amit szintén ne vigyünk túlzásba. Éppen elég lesz, ami ráragad, hiszen ezzel csak hangulatot adunk vele az ételnek, nem karaktert.

Sajtos-paradicsomos padlizsán

Ezt a fogást a sütőre bízzuk. Tegyünk egy lapos tepsibe olíva olajat a sütőbe és forrósítsuk fel! Helyette használhatunk kókuszolajat is, abból kevesebbet tud felszívni a padlizsán. Szeleteljünk nem túl vékonyra egy nagyobb padlizsánt, majd fűszerezzük sóval, borssal és valamilyen keleti fűszerrel, ízlés szerint.

Süssük át mindkét oldalukat az olívaolajon, míg meg nem barnulnak. Ameddig a padlizsán sül, szeleteljünk fel két paradicsomot karikákra és keverjünk ki tejfölt reszelt sajttal, apróra vágott hagymával és petrezselyemmel.

Az átsült padlizsánkarikákra tegyünk rá egy-egy szelet paradicsomot, majd egy jókora kanálnyit a sajtos masszából és toljuk vissza a tepsit a sütőbe.

Akkor jó az eredmény, ha a paradicsomok széle megpirult és a sajtos „lekvárunk” szépen szétolvadt rajta. Ehhez már vehetünk elő vörösbort is, nagyon laktató fogás!

Majonézes, fokhagymás padlizsánkrém

Erdélyi recept, gyermekkorom kedvence. Főleg téli időszakban készítettük, amikor csak üvegben eltett padlizsán termett a kamrában. Most viszont szezonja van és még finomabb a frissen sült padlizsánból készült krém.

Három padlizsánt megsütünk – lehetőleg faszenen, ha az nincs, akkor grillezzük. A megszenesedett héját lepucoljuk és alaposan lecsepegtetjük. Amíg hűl, egy kisebb gerezd fokhagymát megpucolunk és házi majonézt készítünk egy tojásból.

A majonézhez hozzáadunk egy evőkanál tejfölt is. A fokhagymát megaprózzuk és belekeverjük a majonézbe. Addigra pont kihűl a padlizsán annyira, hogy megpotyolgassuk, azaz fa aprítóval szépen krémesre vágjuk.

Óvatosan sózzuk, mert önmagába is sósul és tegyünk hozzá egy kis darált borsot. Amikor teljesen kihűlt, keverjük össze a két masszát és már kenhetjük is kenyérre! Igazi ropogós héjú kovászos kenyér dukál hozzá, másik kezünkbe pedig egy pirosra érett paprika.

Szecsuáni padlizsán

A kínai konyha kedvelt zöldsége a tojásgyümölcs, így ízvilágához természetesen illeszkednek a kínai mártások.

A padlizsánt vágjuk kisebb hasábokra, mintha répát vágnánk apróra. Olívaolajat tegyünk oda wokban melegedni és amikor forró, süssük meg benne a padlizsánt.

A szecsuáni mártást készítsük elő és amikor a padlizsán megsült, szórjuk meg szezámmaggal és egy kis mézzel, majd öntsük le a mártással. Rizzsel tálalva kiadós főételt kapunk.

A tetejét szórjuk meg koriander zöldjével!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást