Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 mennyei böjti étel – Talán kedvenceddé is válik valamelyik!

5 mennyei böjti étel – Talán kedvenceddé is válik valamelyik!

Ma már nem divat a böjt, különösen nem a 40 napos változata, mégis vannak, akik – ha nem is kifejezetten vallási okokból – a húsvétot megelőző időszakban igyekeznek elhagyni a nehéznek számító húsételeket, és valami egészséges, zöldséges, halas finomságot tálalni a családnak. Nagypénteki ötleteket hoztunk azoknak, akik nehezen mondanak le a húsról akár csak egyetlen napra is – íme néhány recept, amit az egész család értékelni fog, ráadásul te is könnyen elkészítheted.

Tonhalas tészta lábosban

Megbízható klasszikus, ami 45 perc alatt elkészül.

Főzzük meg a tésztát – lehet szélesmetélt, penne, kagylótészta ízlés szerint – és öntsük egy kiolajozott tűzálló tálba a többi hozzávalóval.

Tehetünk bele reszelt sajtot, zöldborsót, kockára vágott paradicsomot, cukkinit, brokkolit, sárgarépát, kukoricát, gombát, de ezek közül ki is hagyható az, amit nem szeretsz.

Tonhal is kerüljön bele, és mehet a sütőbe 150 fokra, 30 percig.

 

Fokhagymás lazac citromos vajjal

Kitűnő, fehérjében gazdag vacsora egészséges zöldségekkel, amit egyszerű elkészíteni, és 30 perc alatt megvan.

A fokhagyma és a vaj csodát tesz a lazaccal. Mielőtt a halszeleteket a sütőbe teszed, kend meg őket vajjal, 4 gerezd zúzott fokhagymával, és facsard rá egy egész citrom levét.

Tegyél a tepsibe szilvaparadicsomot és vajbabot is a lazac mellé.

Szórd meg az egészet frissen őrölt feketeborssal, petrezselyemzölddel, sóval, és locsold meg egy evőkanál olívaolajjal.

A sütési idő a lazac vastagságától függ, de kb. 20 perc alatt 180 fokos sütőben elkészül.

 

Zöldséges lasagne

Az olasz konyha kedvelői bizonyára hús nélkül is imádni fogják a paradicsomos rakott tésztát.

3 kisebb cukkinit, 2 padlizsánt, 2 szál póréhagymát, 40 dkg gombát és 4-5 db paradicsomot felszeletelve olajon megpirítunk, sózunk, borsozunk, és 2 dl paradicsomlével, illetve néhány aprított bazsalikomlevéllel összefőzünk.

Vajból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk, majd a lasagne-lapokat tepsibe helyezzük, és rétegezzük: lasagne-lap, paradicsomos zöldségkeverék, besamelmártás, lasagne-lap, paradicsomos zöldségkeverék stb., amíg a hozzávalók elfogynak.

A rakott tészta tetejére reszelt sajtot szórunk, és sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.

 

Grillezett halas taco káposztasalátával

A friss avokádó, a grillezett hal és a káposztasaláta csodás ízkavalkádot alkot a ropogós kukoricalepényben.

Válassz hozzá tőkehalat vagy tilápiafilét, amit 20 percen át pácolsz. A páchoz keverj össze két kanál olívaolajat, 2 kanál friss limelevet, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál chilit, egy fél teáskanál őrölt köményt és ugyanennyi pirospaprikát, végül egy csipetnyi sót és borsot.

A pácból kivéve grillezd meg a halfilé mindkét oldalát (oldalanként 3 percig), majd a grillről levéve villával tépkedd kis darabokra, és töltsd a ropogós tacokba.

Adj hozzá egy kis zöldhagymával és limelével összekevert káposztasalátát, friss avokádó szeleteket, és nyomj a tetejére egy kis majonézt.

Végül szórd meg friss petrezselyemzölddel.

 

Tejszínes-citromos spagetti

A spagettitésztát megfőzzük, majd leszűrjük.

2 dl főzőtejszínt a tűzhelyen besűrítünk kb. 10 dkg parmezánnal, egy gerezd zúzott fokhagymát és egy citrom levét is hozzáadunk.

Sózzuk, borsozzuk, majd a tésztára öntjük a citromos szószt.

Tálalás előtt reszelt parmezánnal és olívabogyóval díszíthetjük.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást